Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/1084 Esas
KARAR NO : 2019/827
DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 23/08/2019
KARAR TARİHİ : 21/11/2019
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde; —–tarihinde gerçekleştirilen, ——yılına ilişkin 2. olağan genel kurul toplantısında şirket esas sözleşmesine, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine, dürüstlük kuralına ve iyi niyet kaidelerine tamamen aykırı olarak alınan kararların iptal edilmesini talep etmiştir.
CEVAP : Davalı vekilinin cevap dilekçesinde; Müvekkili şirket ——–, diğer grup şirketleri olan —- bünyesinde bir şirket olduğunu,———- doğrudan veya dolaylı olarak toplam % 40 hisseye sahip bulunduğunu, —- sahibi ve Yönetim Kurulu Başkan——— ile pay sahiplerinden … kardeş olduğunu, davacı …, müvekkil şirketin hakim pay sahibi—– Kartal —–. Noterliği vasıtasıyla —– tarihinde gönderdiği —– yevmiye numaralı ihtarnamede —– hisselerini satmak istediğini, sonrasında —- ve davacı … arasında hisse alımı/satımı konusunda görüşmeler başladığını, ancak bir yılı aşkın süredir devam eden hisse devir görüşmeleri davacı …’in kendisine haksız kazanç elde etme amacıyla şirket hisselerini gerçek değerinin çok üstünde bir bedelle satmak istemesi nedeni ile sonuçsuz kaldığını, davacı …’in tam 27 yıldır kesintisiz şekilde müvekkil şirketin yönetiminde yer aldığını, 23.05.2019 tarihinde yapılan toplantıda asli görevlerini yerine getirmeyen … ibra edilmediğinden Yönetim Kurulu’na seçilememiş olduğundan kendisine verilmiş olan imza yetkileri iptal edildiğini, söz konusu genel kurul ve yönetim kurulu toplantıları sonrasında, müvekkil şirket tarafından Kadıköy —- Noterliği vasıtasıyla —– tarihinde gönderilen —— yevmiye numaralı ihbarname ile; ilgili mevzuat ve kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde pay sahiplerinin uyması gereken kurallar ve ilkeler davacılar dahil tüm gerçek kişi pay sahiplerine tebliğ edildiğini, davacıların iddia ettiğinin aksine herhangi bir yönetim gaspı gerçekleştirilmediğini, ansızın ve hukuka aykırı olarak yapılan herhangi bir işlem de bulunmadığını, aksine müvekkil şirket dahil tüm——- tarafından ilgili mevzuata ve kurumsal yönetim ilkelerine uygun olarak hareket edilmiş ve bu suretle —- Şirketleri ile tüm paydaşlarının hak ve menfaatlerinin gözetildiğini usul ve yasaya aykırı olan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, Genel Kurul Kararının İptaline dairdir.
Davanın yargılamasının ön inceleme aşamasında bulunduğu, davacı vekilinin 19/11/2019 tarihli elektronik imzalı dilekçesi ile davasından feragat ettiğini bildirdiği, davacıya ait Kartal —–Noterliği’nin 07/08/ 2019 günlü, —- yevmiye nolu vekaletnameye göre davacı vekilinin davadan feragat etme yetkisinin bulunduğu anlaşılmıştır.
Davalı vekili de, davacı taraftan yargılama gideri ve vekalet ücreti talebi olmadığını beyan etmiştir.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 307. maddesi gereğince davadan feragat davayı sona erdiren taraf işlemlerindendir.
Tüm dosya kapsamı ve toplanan delillerin değerlendirilmesine göre, davacı tarafın davadan vaki feragati sebebiyle davanın feragatten dolayı reddine karar verilmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varılarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı tarafın vaki feragati sebebiyle davanın, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 307. maddesi gereğince REDDİNE,
2- 492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3- Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
4- Davalı tarafından yapılan bir yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5- Davalı vekilinin talebinin bulunmaması sebebiyle davalı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
6- 6100 Sayılı HMK.nın 333. maddesi gereğince, var ise bakiye gider avansının, karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
Dair karar, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun İstinafa ilişkin hükümleri doğrultusunda, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki (2) haftalık süre içerisinde (HMK’nın 345. maddesi), mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak (HMK’nın 343. maddesi) ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamen ödemek (HMK’nın 344. maddesi) suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere, tarafların yokluğunda, oy birliği ile açıkça okunup usulen anlatıldı.