Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/1016 E. 2019/754 K. 23.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/1016 Esas
KARAR NO : 2019/754

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 23/07/2019
KARAR TARİHİ : 23/10/2019

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA : Davacı vekilince verilen dava dilekçesinde özetle; Davalı ————– arasında 2012 yılı sağlık hizmeti satın alım sözleşmesi bulunduğunu, anılan sözleşme kapsamında müvekkili kuruma olan borcunun ödenmemesinden davalı şirket hakkında Gaziosmanpaşa —–. Asliye Hukuk Mahkemesinin —— Sayılı dosyasında dava açıldığını, ——müdürlüğünün 27/07/2017 tarihli yazında davalı şirketin sicil kaydının terkin olduğunu bildirdiğini, davalı ———— ihyası için ilgili Mahkemede dava açmak üzere yetki ve mehil verildiğini, bu sebeple —- ‘nin ihyasına karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP : Davalılara meşruhatlı davetiye tebliğ edilmiş ancak davaya cevap vermemişlerdir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 547. maddesi gereğince —- Müdürlüğünden tasfiye sebebiyle terkin edilen şirketin faal olduğunun tespiti ile ihyası istemidir.
———-Müdürlüğünün — günlü cevabi yazısıyla ihyası talep edilen şirketin tasfiyesinin sona erdiği 04/11/203 tarihinde sicilden terkin edildiği ve ticaret sicilinden silindiği, tasfiye memurunun bulunduğu bildirilmiştir.
İhyası talep edilen şirketin tasfiye sebebiyle sicilden terkin edilmesi sebebiyle, tasfiye memuru taraf teşkili sağlanması açısından davaya dahil ettirilmiş, dahili dava dilekçesi ve dava dilekçesi kendisine tebliğ edilmiştir.
Gaziosmanpaşa —-. Asliye Mahkemesinin —– esas sayılı dosyası üzerinden davacı tarafa şirketin ihyası davası açmak üzere yetki ve süre verilmiş olduğu anlaşılmıştır.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun ”C) Ek tasfiye” başlıklı 547 maddesine göre ”(1) Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler.
(2) Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için —— memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.”
Yapılan yargılamaya göre, ticaret sicilinden tasfiye sebebiyle terkin edilen şirketin dahil olduğu davanın bulunduğu, dolayısıyla faal olduğu, ancak tasfiye sonucunda sicilden terkin edildiği anlaşılmıştır. Derdest olan davanın sonucuna göre şirket borcu ve alacağı ortaya çıkabileceği, tasfiyenin şirketin tüm borç ve alacakları tasfiye olunmaksızın tamamlanamayacağı, ticaret sicilinden terkin olunamayacağı sonucuna varıldığından 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 547. maddesi gereğince davanın kabulüne karar verilmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varılmıştır.
Tüm dosya kapsamı ve toplanan delillerin değerlendirilmesine göre, ihyası talep edilen şirket hakkında devam eden davanın olması sebebiyle davalılar aleyhine açılan davanın kabulüne, davalı ——— yasal hasım olması sebebiyle davacı lehine yargılama gideri ve vekalet ücreti takdirine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varılarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1- DAVANIN KABULÜNE, ———Müdürlüğünün ———sicil nosuna kayıtlı bulunup —- tarihinde 6102 Sayılı TTK’nın 547. maddesi gereğince sicilden terkin edilen ———————– 6102 Sayılı TTK’nın 547. maddesi gereğince, Gazipaşa —-Asliye Hukuk Mahkemesinin —- esas sayılı dava dosyası ile sınırlı olmak üzere, terkin edilen şirket hakkında yürütülen davanın sonuçlanması ve infazı bakımından sicilden terkinine ilişkin kararın kaldırılmak suretiyle İHYASINA,————–Müdürlüğüne yeniden TESCİLİNE,
2- ——- olarak en son tasfiye memuru olan ———- atanmasına, ek tasfiye işlemlerinin tasfiye memuru tarafından yürütülmesine, ek tasfiye işlemleri bitinceye kadar tasfiye memurunun görevine devam etmesine,
3- Kararın Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilmesine,
4- 492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 44,40 TL maktu harcın davalı ————- tahsiliyle hazineye gelir kaydedilmesine,
5- Davacının 111,00 TL tebligat ve posta gideri olmak üzere toplam 118,50 TL yargılama giderini davalı ——— tahsiliyle davacıya verilmesine, davalı ———-yasal hasım olması sebebiyle davacının işbu davalıyla ilgili yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
6- Karar tarihinde yürürlükte bulunan ———— 2.725,00 TL aktu vekalet ücretinin davalı——— tahsiliyle davacıya verilmesine, davalı —- Müdürlüğü yasal hasım olması sebebiyle işbu davalı yönünden davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
7- 6100 Sayılı HMK’nun 333. maddesi gereğince var ise kalan gider avansının karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
Dair karar, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun İstinafa ilişkin hükümleri doğrultusunda, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki (2) haftalık süre içerisinde (HMK’nın 345. maddesi), mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak (HMK’nın 343. maddesi) ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamen ödemek (HMK’nın 344. maddesi) suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda, oy birliği ile açıkça okunup usulen anlatıldı.