Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/657 E. 2020/728 K. 27.10.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/224
KARAR NO : 2020/642
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 08/07/2020
Mahkememize tevzi edilen dava dilekçesi mahkememiz esasının yukarıda belirtilen sırasına kaydedilip incelendi
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının ticari iş ve işlemlerine ait e-defter kayıtlarının olduğu disklerde meydana gelen arıza nedeniyle—— yılı bazı aylara ait kayıtların zayi olduğunu, bu sebeple hizmet tedarikçilerinden kayıtların kurtarılması talebi üzerine hizmet tedarikçilerinin şirket kayıtlarının bulunduğu bilgisayar veri tabanına müdahalesi neticesinde elektronik ortamda yitirilen defter kayıt bilgilerine yeniden ulaşılmış e-defter dosyaları ve beratlarının yeniden oluşturularak imzalandığını, bu nedenlerle —- yılı e-defter kayıtlarının zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DAVANIN HUKUKİ NİTELİĞİ ve GEREKÇE:
Dava; davacı şirkete ait e-defterlerin zayi olduğundan bahisle açılan zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 Sayılı Kanunun 82/7. Maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaı uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği davanın hasımsız olarak açılacağı” düzenlenmiştir. Davacının söz konusu düzenlemeden yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin ve belgelerin korunması amacı ile gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması gerekmektedir. İleri sürülen mücbir sebebin de defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olması, başka bir deyişle davacının irade dışında defter ve vesikaların tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması gerekmektedir.
Somut olayda; davacı tarafça e-defter kayıtlarının bulunduğu disklerde meydana gelen arıza nedeniyle ——yılına ait bazı kayıtların zayi olduğu, ancak elektronik ortama yapılan müdahale ile zayi olan e-defter kayıtlarının kurtarıldığını, e- defter dosyaları ile beratların yeniden oluşturularak imzalandığını, ancak ——- yasal süresi içerisinde bildirilen tarihler ile daha sonra kurtarılarak imzalanan belgelerin tarihleri farklı olduğundan uyumsuzluk meydana geldiğini belirterek zayi belgesi talep edilmişse de zayi belgesi talebine konu edilen belgelerin sistemde oluşan arıza sonrası kurtarıldığı, dava konusu olayın TTK 82/7. maddesi ile hüküm altına alınan hal ve şartları sağlamadığı, dahası dava konusu belgelerin zayi olmadığı anlaşılmakla davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
3-Harç peşin alınmış olduğundan yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
4-Davacı tarafça dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana İADESİNE,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.08.10.2020