Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/433 E. 2018/8 K. 27.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2018/433
KARAR NO : 2018/8

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/12/2018
KARAR TARİHİ : 27/12/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davası nedeni ile,
Davacı dava dilekçesinde özetle; Kendisinin—— isimli şirkette şoför olarak —— isimli şirkette sürücü olarak çalıştığını, 24/04/2018 günü saat :00,30 sıralarında —- plakalı beyaz renkli ——— marka otosu ile Kartalda bulunan adresine park edip sabah aracını almaya geldiğinde çantasının içerisinde bulunan —- çantası içerisinde muhasebeden aldığı 2016yılına ait faturalar ve işletme diğer evrak ve defterlerinin otosunun kelebek camının kırılması sureti ile 2 cilt muhtelif faturanın çalınmış olduğu, aramaların devam ettiğinden bahisle zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
İnceleme Ve Gerekçe : Talep, TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
6102 sayılı yasanın 82.maddesi 7.fıkrası gereğince: ”Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir şeklinde düzenlenmiştir.
TTK’nın 82. Maddesi uyarınca tacir, ticari defter ve kayıtlarını saklamakla yükümlüdür. Bu konuda bir tacir olarak gerekli özeni göstermelidir. Defter ve belgelerini şirket merkezinde bulundurmak ve korumak için gerekli tedbirleri alması gerekir.
Yargıtayın bu husustaki yerleşik içtihadına göre zayi belgesi verilmesi için tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek olan ve iradesi dışında meydana gelen olayların talebe konu edilebileceği, tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi, ayrıca defter ve belgelerini şirket merkezinde bulundurması ve koruması için gerekli tedbirleri alması gerektiği her dem vurgulanmıştır.
Davacı tarafın dava dilekçesinde şoför olarak çalıştığı belirtmesi sebebiyle tacir olmadığı anlaşılmakla davanın aktif husumet yokluğu sebebiyle reddine karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-)Davanın aktif husumet nedeni ile REDDİNE,
2-)Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına, dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana iadesine,
3-)Yeteri kadar harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
Dair, Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda iş bu ara kararın davacı vekiline tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.