Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/32 E. 2019/591 K. 04.09.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/32 Esas
KARAR NO : 2019/591
DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ: 17/12/2018
BİRLEŞEN DAVA İSTANBUL ANADOLU 10. ASLİYE TİCARET
MAHKEMESİNİN —– ESAS SAYILI DAVA DOSYASI
DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ: 25/01/2019
KARAR TARİHİ: 04/09/2019
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli ) davasının yapılan yargılaması sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı tarafın ——- tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısı yaptığını, toplantıda —– bankalara olan borçlarının artan faizler doğrultusunda gere ödemelerinin nasıl yapılabileceği hususunda karar alındığını ancak toplantı alınan karar ——- kuruluş amacı ile OSB’ler ile ilgili kanunun tahsis amacına aykırı olduğunu, davalının kötü niyetli davrandığını beyan ile davanın kabulü ile dava konusu genel kurul kararlarının yürütülmesinin tedbiren geri bırakılmasına, 18/09/2018 tarihli ——- Toplantısında alınan tüm kararların iptaline, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı yana yüklenilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı … vekili cevap dilekçesinde özetle;
Müvekkili —— tarafından ——tarihinde yapılan olağanüstü Genel Kurul Kararının iptalinin talep edildiğini ancak yapılan olağanüstü Genel Kurul kararının yasa yönetmek gösterilen gerek usulü işlemler yönünden gerekse de toplantıda alınan kararlar yönünden hukuka tamamen uygun olduğunu,—— Genel Kurul çağrısında bulunması gereken ek belgelerin davet mektubu ekinde gönderildiğini ve davacıya —— tarihinde tebliğ edildiğini, yapılan toplantının olağan genel kurul toplantısı olmadığını, mevcut mühim durum sebebi ile olağanüstü genel kurul toplantısı olduğunu, dolayısıyla olağan genel kurul toplantısına ilişkin esasların ve belgelerin olağanüstü genel kurul toplantı çağrısında bulunmayacağının izahte vareste olduğunu, alınan kararların da gündem maddesine uygun olduğunu, aranan çoğunluğun sağlandığını, alınan kararların davacı ve diğer tüm katılımcıları bağladığını beyan ile davacının tedbir talepleri ile birlikte haksız ve mesnetsiz davanın esastan reddine, yargılamaya giderleri ile vekalet ücretinin davacı tarafa yüklenilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Birleşen dava: (İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesinin ——- Esas)
Davalı tarafın 18/09/2018 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısı yaptığını ancak toplantı günün ve gündeminin müvekkiline tebliğ edilmediğini olağanüstü genel kurul toplantısında alınan kararın günden maddesinde yer almadığını, olaganüstü genel kurulda toplandı gündeminden farklı bir şekilde karar alınmasının mümkün olmadığını yine alınan kararların çoğunluk sağlanmadan alındığını, karara bağlanan ek katılım paylarının müvekkilinden talep edilmesinin mümkün olmadığını ve ek katılım payının aidat olarak nitelendirilmesinin de mümkün bulunmadığını, olağanüstü genel kurulda alınan ek katılım payı kararının bir katılım payı olmayıp alınan bir kredinin faiz yükünden kaçınmak amacı ile alınan karar olduğunu, bu yönü ile kanuna ve usule aykırı kararın iptali gerektiğini, davalının kötü niyetli davrandığını beyan ile davanın kabulü ile dava konusu genel kurul kararlarının yürütülmesinin tedbiren geri bırakılmasına, —— tarihli ——– Toplantısında alınan tüm kararların iptaline, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı yana yüklenilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 448/(2). maddesine göre ”İptal davasında üç aylık hak düşüren sürenin sona ermesinden önce duruşmaya başlanamaz. Birden fazla iptal davası açıldığı takdirde davalar birleştirilerek görülür.” hükmü yer almaktadır.
Mahkememizin işbu dava dosyası ile davamızdan önce ——– tarihinde açılan İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin—– esas sayılı dava dosyasının aynı genel kurul kararının iptaline yönelik olması, aralarında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğu, biri hakkında verilecek kararın diğerinide etkileyeceği anlaşılmış, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 448/(2) maddesi kapsamında, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 166. maddesi gereğince mahkememiz dosyasının, İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ———esas sayılı dosyası içerisinde birleştirilmesine karar verilmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varılarak aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
1-Mahkememizin işbu dosyası ile İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ——– esas sayılı dosyaları arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu anlaşılmakla, her iki dosyanın 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 448/(2). maddesi kapsamında, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 166. maddesi gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2- Mahkememiz esasın bu şekilde kapatılmasına, yargılamanın İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ——- esas sayılı dosya üzerinden devamına,
3- Birleştirme kararının birleştirilen mahkemece taraflara tebliğine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 168. maddesi gereğince esas karar ile birlikte istinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle açıkça okunup usulen anlatıldı. 04/09/2019