Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 10. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1078 E. 2020/381 K. 10.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/1078 Esas
KARAR NO: 2020/381
DAVA : Alacak (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 29/12/2018
KARAR TARİHİ: 10/07/2020
Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili ———- harç tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket ile davalı şirket arasında, danışma ve gözetim hizmeti sağlanması hususunda, —– tarihli hizmet sözleşmesi imzalandığı, hizmet sözleşmesinin 9. Maddesinde taraflar, sözleşmenin süresi belirlenmiş olduğu,———-tarihleri arasında geçerli olduğunu, sözleşmenin sona erme tarihinden —–gün önce taraflardan herhangi birinin feshetmediği takdirde kendiliğinden bir yıl daha uzayarak yürürlükte kalacağını, tarafların 1 ay önceden haber vermek kaydıyla sözleşmeyi herhangi bir tazminat ödemeden feshedebileceğini, müvekkili şirket sözleşmeden doğan sorumluluklarını yerine getirdiği halde davalı taraf sözleşmenin 9. Maddesini gerekçe göstermek suretiyle ————- yevmiye numaralı ihtarnamesi ile tek taraflı feshedildiğini, davalı tarafın fesih şartlarına uygun davranmadığı, davalı şirketin güvenliği için 6 adet güvenlik elemanı istihdam ettiğini, davalı tarafından müvekkili şirkete aylık ödenmesi kararlaştırılan hizmet bedeli bir personel için ———– tarihinden sonra asgari ücret komisyonu tarafından belirtilen asgari ücret artısı oranında yükseltilmesi suretiyle tespit edildiğini, davalı tarafça—- tarihinden itibaren geçerli olmak üzere feshedildiğini, davalı şirkette danışma ve gözetim için müvekkili şirkette istihdam edilen çalışanların müvekkili şirkete olan aylık maliyetleri detayları ve toplam maliyetleri tablo şeklinde gösterildiği, müvekkili şirketin davalıya aylık kesmiş olduğu fatura tutarı olan ——-maliyet çıkarıldığında müvekkili şirketin yoksun kaldığı kar, aylık —-lduğunu, sözleşme sonuna kadar toplam –ay müvekkili şirketin uğramış olduğu kar kaybı,——- olarak bulunulacağını, davanın kabulüne, sözleşmenin haksız feshinden dolayı uğranılan ———– tutarındaki kar kaybının sözleşmenin feshi tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizi oranı hesaplanarak, davalı yandan alınarak tarafına ödenmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; müvekkili şirket ile davacı şirket arasında —- tarihli danışma gözetim hizmetleri sözleşmesi imzalandığını, sözleşmenin —— tarihinde yürürlüğe gireceği ve ———- tarihine dek yürürlükte kalacağını, taraflardan herhangi birinin fesih bildiriminde bulunmaması üzerine 9. Madde uyarınca kendiliğinden 1 yıl daha uzadığını,——– tarihine kadar yürürlükte kalacağını, müvekkili şirket tarafından, sözleşmenin 9. Maddesi uyarınca sözleşme süresinin bitiminden 1 ay önce fesih bildiriminde bulunulduğu, davacı tarafın sözleşmenin haksız olarak feshedildiği yönündeki iddiaların yersiz olduğunu, müvekkili şirket taraflar arasında imzalanan sözleşmeye riayet ederek sözleşme bitiminin 1 ay öncesinde davacıya gerekli bildirimde bulunulduğu, davalı şirkete işbu fesih bildirimi sözleşme bitiminden 27 gün önce tebliğ edildiğini, müvekkili şirketin sözleşme uyarınca fesih hakkını kullanabilmesi sözleşme konusu hizmetin ayıplı veya eksik olması şartına bağlanmadığını, müvekkili şirketin fesih bildiriminde hukuka ve sözleşmeye aykırılık bulunmadığını, davacının uğradığını iddia ettiği kar kaydı zararından hiçbir şekilde sorumlu olmadığını, müvekkili şirket fesih bildirimini davacı şirkete 1 ay önce yapmış olduğundan söz konusu fesih bildirimi geçerli ve sözleşmeye uygun olduğunu, haksız ve kötü niyetli davanın reddi ile, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava sözleşmenin feshi nedeniyle oluşan kar kaybının tahsili talepli alacak davasıdır.
————– yılları arasında çalışanların ve ücret bilgilerinin araştırılması hususunda müzekkere yazılmış ve müzekkere cevabı dosya içerisine alınmıştır.
——- tarihli duruşmada eksik hususların tamamlanması halinde dosyanın bilirkişiye tevdiine yönelik ara karar kurulmuş,—– tarihli müzekkere cevabı akabinde eksik hususların giderildiği anlaşılmış ve nitelikli hesaplama uzmanı bilirkişi ——– hazırlamış olduğu bilirkişi raporu mahkememize —– tarihinde teslim edilmiştir.Bilirkişi raporunda özetle:
Davacı —– arasında akdedilmiş ———————-adresindeki araç otopark alanında tüm gözetim, danışma ve refakat hizmetlerinin yerine getirilmesi ve bu görevlerine ilişkin olarak——— saatlerinde sözü edilen hizmetlerin bildirimli ve bildirimsiz denetimidir.
Taraflar arasında imzalanan Sözleşmenin 9.maddesinde “Sözleşmenin Süresi” başlığı altında, ” İşbu sözleşme —– tarihinde yürürlüğe girecek, —– yürürlükte kalacak ve sözleşme süresi bitiminden 15 gün önce taraflardan herhangi birinin fesh etmediği takdirde kendiliğinden 1 yıl daha uzayarak yürürlükte kalır. Her yıl aynı sistemde devam eder. Taraflar 1 ay önceden haber vermek kaydıyla sözleşmeyi herhangi bir tazminat ödemeden fesih edebilirlerŞeklinde bir düzenleme bulunmaktadır. Sözleşmenin süresini tayin eden bu madde hükmü, aynı zamanda sözleşmenin feshini de düzenlemektedir. Bu hükme göre sözleşmenin süresi 1 yıldır. Bu süre —- tarihinde başlayıp, —- tarihinde bitecektir —- yılında bir fesih bildirimi olmadığı için sözleşme süresi 1—- tarihine kadar uzamıştır. Bu hususlarda taraflar arasında bir ihtilaf bulunmamaktadır.
İhtilaflı olan hususlar, davalı işveren ———–târihinde gönderdiği ihtarname ile yaptığı fesih bildiriminin taraflar arasında geçerli olan sözleşmenin 9.maddesine uygun bir fesih bildirimi olup olmadığı, davacını bu fesih dolayısıyla fesheden davalı taraftan kar kaybını talep edip edemeyeceğine ilişkin hususlardır. Bu hususların tespiti için sözleşmenin 9 maddesindeki düzenleme önem taşımaktadır. Sözleşme 9 maddesine göre taraflar arasındaki sözleşme nasıl feshedilebilir, sorusunun cevaplanması gerekir.
“Sözleşmenin Süresi” başlığı altında düzenlenmiş olan hüküm aynen şöyledir: ” İşbu sözleşme —– tarihinde yürürlüğe girecek, ———- tarihim kadar yürürlükte kalacak ve sözleşme süresi bitiminden 15 sün Önce taraflardan herhangi birinin fesh etmediği takdirde kendiliğinden 1 yıl daha uzayarak yürürlükte kalır. Her yi! aynı sistemde devam eder. Taraflar 1 ay önceden haber vermek kaydıyla sözleşmeyi herhangi bir tazminat ödemeden fesih edebilirler
Görüldüğü üzere bu hükümde, davacı ———- arasında akdedilmiş olan Sözleşmenin feshi iki şekilde mümkündür:
Sözleşmenin sona erdiği tarihten en az 15 gün öncesinden taraflardan birinin feshi bildiriminde bulunması suretiyle sözleşmenin yenilenmesine engel olarak, sözleşmenin sona erme tarihinde sona erdirilmesi:
Örnek vererek açıklamak gerekirse, huzurdaki sözleşmenin bitim tarihi —- Taraflardan biri diyelim ki —- sözleşmenin yenilenmeyeceği ve feshedildiğini bildirdiği takdirde, sözleşme —– tarihinde sona erer.—— günden daha uzun bir süre öncesinden bildirim yapıldı diye, —- tarihinde sona ermez. Sözleşmenin sona erdiği tarihte, yani —- tarihinde yenilenmesine engel olunur ve sözleşme sona erer.
Sözleşme süresi içinde herhangi bir zaman zarfında taraflardan birinin 1 ay öncesinden fesih bildiriminde bulunması halinde, fesih bildiriminin tebliğinden itibaren 1 ay geçince, sözleşme süresinin sona erme tarihinden önceki bir tarihte de sona erdirilebilmesi:
Örneğin huzurdaki sözleşmenin süresi — da bitiyor olsa da, diyelim ki taraflardan biri —– tarihinde fesih bildiriminde bulundu, fesih bildirimi diğer tarafa —- tarihinde tebliğ edildi, bu takdirde — tarihinden itibaren 1 ayın sonunda yani——– sözleşmenin sona erdirilebilmesi mümkündür.
Her iki şekilde de sözleşmenin feshi İçin Sözleşme 9.maddede herhangi bir sebep veya gerekçe gösterilmesi şartı getirilmemiştir. Her iki şekilde de sözleşmenin feshi dolayısıyla fesheden tarafın diğer tarafa tazminat ödemesi zorunluluğu öngörülmediği de madde metninden anlaşılmaktadır. Sözleşmenin 9 maddesine göre sözleşmeyi feshedebilmek için, sözleşme süresinin bitiminden önce 15 gün veya fesihten 1 ay önce olarak belirlenmiş sürelere uyulması yeterli kabul edilmiştir.
——— yevmiye numaralı ihtarnamesi,
Davalı——–yevmiye numaralı ihtamamesi’nde davalı şirketin davacı şirkete ———- tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aralarındaki sözleşmeyi feshettiğini, yeni dönem için sözleşmenin kendiliğinden yenilenmiş sayılmayacağını sözleşme bitim tarihi olan ——- tarihinde sona ermiş sayılacağını bildirdiği görülmektedir. İhtarnamede fesih için Sözleşmenin 9.maddesine dayanılmış, fesih için bir sebep veya gerekçe belirtilmemiştir Feshi bildiren bu ihtarnamenin —–tarihinde davacı —— edildiği dosyada mevcut tebellüğ şerhinden anlaşılmaktadır.
Huzurdaki davada fesih anında yürürlükte olan sözleşmenin süresi —- tarihinde sona erecektir. Dolayısıyla bu sözleşme en az —– öncesinden bilc(mmde bulunmak suretiyle sözleşmenin yenilenmesi önlenerek, sözleşme feshedilebilir veya 1 ay öncesinden bildirmek şartıyla 1 ay sonrası için sözleşme feshedilebilir. Yine sözleşme 9.madde uyarınca 15 günlük ve 1 aylık sürelere uymak şartıyla, fesih için herhangi bir sebep göstermek, feshi bir gerekçeye dayandırmak zorunluluğu da bulunmamaktadır. Davalı firma tarafından fesih bildirimi, —– tarihli ihtarname ile yapılmıştır. İhtarname metninde sözleşmenin yenilenmeyeceği hususu açıkça beyan edilmiştir. İhtarname, davacı firma tarafından —- tarihinde tebellüğ edilmiştir. Dolayısıyla davalı firma sözleşmenin sona erdiği tarihten 15 gün öncesinden bildirmek suretiyle sözleşmenin yenilenmeyeceği iradesini, 9.maddeye uygun olarak davacı tarafa tebliğ etmiştir. Bu sebeple davacı ile davalı arasındaki sözleşme—— tarihi itibariyle sona ermiştir. Davalı firma 9.maddeye uygun olarak sözleşmeyi feshettiği için, herhangi bir sebep göstermek veya sona erme sebebiyle herhangi bir tazminat ödemek zorunluluğu da bulunmamaktadır. Nihai takdiri Sayın Mahkemeye aittir.
Davalı firmanın— tarihinde sona eren sözleşmenin süresinin yenilenmesini önlemek üzere 1—— tarihinde feshi bildirmek üzere çektiği ihtarnamenin ——- davacı firma tarafından tebellüğ edildiği, bu tarihler dikkate alındığında, davacının feshi ihbarının sözleşmenin 9.maddesine uygun olarak sözleşmenin sona erdiği tarihten 15 gün öncesinden bildirimde bulunduğu ve bu bildirim sebebiyle taraflar arasındaki sözleşmenin yenilenmeyerek —— tarihi itibariyle sona erdiği,
Sözleşmenin süresini ve sona ermesini düzenleyen 9.maddede sözleşmenin 15 gün öncesinden bildirilmek suretiyle yenilenmesinin önlenebilmesi için, herhangi bir sebep göstermek ve tazminat ödeme yükümlülüğü getirilmediğinden, sözleşmeyi 9.maddeye uygun olarak fesheden davalı firmanın herhangi bir tazminat ödeme yükümlülüğünün bulunmadığı ” şeklinde tespitlerde bulunmuştur.
Dosyaya sunulan sözleşme incelendiğinde sözleşmenin süresine ilişkin 9. Maddenin ” İş bu sözleşme ——— tarihinde yürürlüğe girecek,—— tarihine kadar yürürlükte kalacak ve sözleşme süresi bitiminden 15 gün önce taraflardan herhangi birinin fesh etmediği takdirde kendiliğinden 1 yıl daha uzayarak yürürlükte kalır.Her yıl aynı sistemde devam eder.Taraflar 1 ay önceden haber vermek kaydıyla sözleşmeyi herhangi bir tazminat ödemeden fesh edebilir” şeklindedir.
Sözleşmenin 9.maddesi incelendiğinde ,tarafların sözleşme bitim tarihinden 15 gün önce fesih beyanında bulunmadığı takdirde sözleşmenin 1 yıl uzayacağı,sözleşmenin bitim tarihinden 1 ay önce haber verilmesi halinde ise tazminatsız bir şekilde fesh edilebileceği görülmektedir.Sözleşmenin yürülüğe girdiği tarihten itibaren ilk bir yıllık sürede tarafların fesih iradesini ortaya koymamalaru üzerine sözleşmenin —- tarihine dek uzadığı anlaşılmıştır.Davalı vekilinin aslı gibidir şerhi ile onayladığı———— yevmiye nolu ihtanamesi incelendiğinde davalı şirketin fesih iradesini içerir ihtarnameyi davacıya gönderdiği ve ihtarnamenin ———- tarihinde davacıya tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
Hükme elverişli yeterli teknik nitelikte bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamında davalı firmanın sözleşmeye uygun şekilde fesih bildiriminde bulunduğu anlaşıldığından davanın reddine ilişkin aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın reddine,
2-Sair hususların gerekçeli kararda açıklanmasına,
3- Peşin alınan 1.893,56 TL harçtan, alınması gerekli 54,40 TL peşin harcın düşümü ile geri kalan 1.839,16 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
4-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına ,
5-Davacı tarafça peşin yatırılmış olan gider avansından artan kısmın, karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
6-Davalı kendisini bir vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T uyarınca 14.483,60 vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
7-Davalı tarafından yatırılan ve kullanılmayan 100,00 TL delil avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davalıya iadesine,
Dair;gerekçeli mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olduğuna dair davacı vekilinin ve davalı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.07/08/2020