Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2021/50 E. 2023/8 K. 17.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/50 Esas
KARAR NO : 2023/8

DAVA : Patent (Patent Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 31/03/2021
KARAR TARİHİ : 17/01/2023
Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan davasının yapılan açık yargılama sonucunda;İSTEM / Davacı vekili dava dilekçesini duruşmada tekrarla; davalı adına tescil edilen—— tescil numaralı patentin SMK’nun 82. maddesi uyarınca yenilik özelliğinin bulunmadığını, davalının buluşunun “Bu buluş, kafe, restoran gibi ticari mekanlar ve konutlarda kullanılan tamamen açık durumda iken korkuluk görevi gören, mekanın istenilen ölçüde havalandırılmasını sağlayan açıklık seviyesi ayarlanabilir —- ile ilgilidir” şeklinde özetlendiğini, bu özette ve patentin istemlerinde yer alan unsurların uzun süredir kullanıldığını, —–bu konuda çok sayıda video bulunduğu,—— linkinde yer alan 07 Ekim 2015 tarihli,——linkinde yer alan 13/06/2015 tarihli, —— yer alan 17 Eylül 2013 tarihli videolar ile bu durumun sabit olduğunu, yenilik özelliğinin kamu düzeni nedeniyle resen de araştırılması gerektiğini, —– tescil numaralı patentlerin ve——numaralı patenin de örnek patentler olduğunu belirterek, davalı adına tescilli ——- tescil numaralı patentin hükümsüzlüğüne ve sicilden terkinine karar verilmesini talep ve dava etmiştir. DAVAYA CEVAP / Dava dilekçesi ve duruşma günleri davalı tarafa usulüne uygun tebliğ edilmesine rağmen davaya cevap dilekçesini sunmamış ve duruşmalara katılmamıştır.
D E L İ L L E R V E G E R E K Ç E /Dava, davalı adına tescilli —— tescil numaralı patentin hükümsüzlüğü ile sicilden terkini davasıdır. Mahkememizin —–Esas sayılı dosyası incelendiğinde; davacı —–tarafından davalı—— aleyhine—–numaralı —— başlıklı patentine tecavüz ettiğinin tespiti, önlenmesi ve maddi ve manevi tazminat davası açıldığı, halen yargılamasının devam ettiği tespit edilmiştir. HMK’nun 166/1. maddesinde, aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davaların, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden birleştirilebileceği, 166/4. maddesinde ise davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantının var sayılacağı belirtilmiştir.Bu hükümler doğrultusunda yapılan incelemede; her iki davanın taraflarının aynı olduğu, bu davada verilecek hükmün —— Esas sayılı davanın sonucunu etkileyeceği, bu nedenle her iki dava arasında hukuki bağlantı bulunduğu, ayrıca usul ekonomisi açısından da her iki davanın birlikte görülmesi gerektiği anlaşılmakla, her iki davanın birleştirilmesine ve yargılamaya Mahkememizin——- Esas sayılı dosyası üzerinden devam olunmasına karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M /Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
Mahkememizin —— Esas sayılı davası ile bu dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu anlaşılmakla, her iki davanın birleştirilmesine, Yargılamaya Mahkememizin —– esas sayılı davası üzerinden devam olunmasına,Harç, masraf ve vekalet ücretinin birleşen dava üzerinden değerlendirilmesine,
Dair; davacı vekilini yüzüne karşı , davalının yokluğunda, esas hükümle birlikte istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.