Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2020/50 E. 2021/60 K. 18.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/50 Esas
KARAR NO : 2021/60

DAVA : Eser Sözleşmesinden Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat
DAVA TARİHİ : 22/12/2020
KARAR TARİHİ : 18/03/2021

Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan eser sözleşmesinden kaynaklı maddi ve manevi tazminat davasının yapılan açık yargılama sonucunda;
İSTEM / Davacı vekili dava dilekçesini duruşmada tekrarla; müvekkilinin yazdığı —–eserinin yayınlanması adına —- tarihinde davalı ile 1 yıl geçerli olacak şekilde —— sözleşmesi imzalandığını, ——-davacının düzenlediği ya da çevirdiği —– davalı tarafa verildiğini, sözleşmenin 3.4.maddesine göre davalı tarafın satışı yapılan kitaplardan %20 telif hakkı vereceğinin belirtildiğini, ancak davalının başlangıçta — baskısı için müvekkilinden —- almasına rağmen müvekkiline bu zamana kadar hiç bir ödeme yapmadığını, müvekkilinin eserinin davalının haksız, kötü niyetli ve çıkar amaçlı eylemleri sebebiyle hezimete uğradığını, müvekkilini maddi ve manevi zarara uğrattığını, bu sebeplerle şimdilik 1.000,00 TL maddi ve 50.000,00 TL tazminatın yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
D E L İ L L E R V E G E R E K Ç E / Dava eser sözleşmesinden kaynaklı maddi ve manevi tazminat davasıdır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 5/A maddesinde “Bu kanunun 4. maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.” düzenlemesinin yer aldığı, dava konusu uyuşmazlığın arabuluculuğa tabi olduğu anlaşılmıştır.
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/A maddesinde “davacı, arabuluculuk —— anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.” hükmü bulunmaktadır.
HMK’nun 115/2.maddesinde “Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder.” hükmü yer almaktadır.
Mahkememizin 24/12/2020 tarihli tensip tutanağının 12.maddesi uyarınca “davacı vekiline dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuşsa, buna ilişkin tutanağın dosyaya sunulması için iki haftalık kesin süre verilmesine, aksi takdirde davanın usulden reddedileceğinin ihtarlı olarak tebliğine” karar verildiği, tensip tutanağının ihtarlı olarak davacı vekiline 30/12/2020 tarihinde tebliğ edildiği, ancak verilen kesin süreye rağmen arabuluculuk tutanağının dosyaya sunulmadığı, dava açılmadan önce bu konudaki dava şartı yerine getirilmeden davanın açıldığı anlaşıldığından, TTK’nun 5/A, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/A ve HMK’nun 115/2.maddeleri uyarınca dava dilekçesinin usulden reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.
H Ü K Ü M: Yukarıda açıklanan nedenle;
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/A ve HMK’nun 115/2.maddeleri uyarınca dava dilekçesinin USULDEN REDDİNE,
Alınması gereken 59,30 TL harçtan peşin alınan 870,96 TL harcın mahsubu ile bakiye 811,66 TL harcın isteği halinde ve karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair; gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde karar verildi.