Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2017/491 E. 2021/160 K. 28.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
ESAS NO: 2017/491 Esas
KARAR NO: 2021/160
DAVA: Marka (Marka Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 22/03/2017
KARAR TARİHİ: 28/09/2021
Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan marka hakkına tecavüzün ve haksız rekabetin tespiti ve men’i ile maddi ve manevi tazminat davasının yapılan açık yargılama sonucunda;
İSTEM / Davacı vekili dava dilekçesini duruşmada tekrarla; davacı şirketin —– kurulduğunu,şirketin —-bulunduğunu,— bulunduğunu, —— olduğunu,davacı şirketin——– verdiğini— — — sunduğunu, ——— —- bulunduğunu, bu arada—- verdiğini, — oluşturduğunu,—- faaliyetlerinde destek verdiğini,bu itibarla davacı şirketin ürünlerinin —– tanınmış —- bulunduğunu, davacı şirket adına daha önceden tescilli bulunan —- markaların tanınmış marka olduğunu, davalı şirketin davacı markalarında yer alan ——aynısını içeren —-markasının davacı—-yaratacak derecede benzer olduğunu, davalının tescilinin kötü niyetli olduğunu, davalının iş yerlerinde davacının ürün sunum şeklinin aynen taklit edildiğini,—– — hükümsüzlüğüne, sicilden terkinine, davalının marka tecavüzü ve haksız rekabet oluşturan fiillerinin tespitine, durdurulmasına ve önlenmesine, davalı —- kullanımının davacı markalarına tecavüz ve haksız rekabet oluşturduğunun tespitine, durdurulmasına ve önlenmesine, —- kullanılmasının davacı markalarına tecavüz ve haksız rekabet oluşturduğunun tespitine, durdurulmasına ve önlenmesine, davalı —– kullanımının davacı markalarına tecavüz ve haksız rekabet oluşturduğunun tespitine, durdurulmasına ve önlenmesine, davalı markasının —–el koyularak muhafaza altına alınmasına ve imhasına, bu suretle davacının marka tescilinden doğan marka ve telif haklarına tecavüzün ve haksız rekabetin neticesi olan maddi durumun ortadan kaldırılmasına, masrafı davalıdan alınmak suretiyle kararın ilgililere tebliğine, kamuya yayın yoluyla duyurulmasına ve —-yayın yapan —— birinde birer hafta ara ile iki kez ilanına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DAVAYA CEVAP / Davalı vekili cevap dilekçesini duruşmada tekrarla;
davalı markası ile davacı markası arasındaki tek benzerliğin ürün ismi olan—– ibaresi olduğunu, ancak bu ibarenin kullanılmasının ticari hayatın gereği olduğunu ve ——- sonucu olduğunu,—- olduğunu, —– ——-bulunduğunu, davalı—-benzerliğin bulunmadığını, davalı — tarafından genel olarak kullanılan —- olduğunu, —- —- olmadığını, — kullanılmasının ——- yaratmasının mümkün olmadığını,—- markasının —- olduğunu, —-edilmiş olduğu ve—-görüldüğünü,— —- ——- iddiasının hukuka aykırı olduğunu, ayrıca kullanılan —- oldukça farklı olduğunu, davacı — kullanılan —— davacı —– kullanıldığını, ayrıca —– tescile konu edilmesinin mümkün olmadığını, davalı —– kullanmakta oldukları —- görsel ve işlevsel içerik olarak farklı olduğunu, davacı —- —– —- ibaresini kullandığını, davalı —— — bulunduğunu,—- de davalı şirkete ait————yer aldığını, davalı ——- kullandığını, davacı—- kullandığını, hem —–kullandığını, bu sektörde genel olarak ——aldığı —-kullanıldığını, bu durumun —yaratmasının mümkün olmadığını, — uygulamaları açısından ise hiçbir benzerliğin bulunmadığını, —- anlatmaya gerek olmayacak şekilde farklı olduğunu, davacı tarafın— karşın, davalıya ait — sıra sıra —– konulduğunu, ayrıca davacı şirketin — bulunmadığı halde — varmış —- koyduğunu, — yıllardan beri —– şirket tarafından üretildiğini, birbirine benzer mağazalarda ve birbirine benzer sunumlarla tüketiciye satışının yapıldığını, ürüne ait ürünü —- davacının tekline verilmesinin mümkün olmadığını, markalar arasında benzerlik bulunmadığını, davacı şirketin —– firma tarafından —- üzerinde—- çekilmek zorunda kaldığını, ancak sonrasında gittikçe—– yeniden girme kararı aldığını, iş bu davanın açılma amacının davalı —-üzerinde —- sözleşmelerini iptal ettirmek, davalıları ekonomik olarak zarara sokarak kapatmaya zorlamak ve piyasada —— ile ciddi büyüme sağlayan davalının piyasadan çekilmesini sağlamak olduğunu belirterek, müvekkiline ait arkanın üçüncü kişilere karşı devrimin önlenmesine yönelik ihtiyadi tedbir kakaaının kaldırılmasına karar verilmesini ve haksız ve dayanaksız olan davanın tüm taleplerinin reddine karar verilmesini yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmişlerdir.
D E L İ L L E R V E G E R E K Ç E /Dava, davalı şirketin tescil ettirdiği markanın hükümsüzlüğü, davacının marka haklarına tecavüzün ve haksız rekabetin tespiti ve önlenmesi davasıdır.
Davacı vekili ile davalı vekilinin —-tarihli dilekçeleri ile ekte sundukları sulh sözleşmesi gereğince tarafların sulh olduklarını, davanın sulh sözleşmesi çerçevesinde sonuçlandırılmasını talep etmişlerdir.
— tarihli duruşmada hazır olan taraf vekilleri, dosyaya sunulan —- sulh olduklarını ve sulh sözleşmesinin onanmasına karar verilmesini talep etmişlerdir.
Taraf vekillerine ait vekaletnameler incelendiğinde, sulh, sulhü kabul, davayı kabul ve davadan feragat yetkilerinin mevcut olduğu tespit edilmiştir.
Dosyaya sunulan —-incelendiğinde tarafların;
-MADDE-A TARAFLAR
Bu Sulh Sözleşmesi —— arasında yapılmıştır.
MADDE-B KONU
*Taraflar işbu Sözleşmede belirlenen koşullar altında —– sulhen çözümlenmesi konusunda anlaşmışlardır.
MADDE-C TANIMLAR
—- aşağıda belirtilen markaları ve telif haklarını ifade etmektedir:
MADDE-C/i MARKALAR
—- ibareli marka tescili,
— ibareli marka tescili,
—-marka tescili,
MADDE C //İİ: TELİF HAKLARI
——,—- gereğince telif hakkı
sahibidir.
MADDE-D
—– hakkına tecavüz ile haksız rekabetin önlenmesi davasının davacısıdır—- numaralı tescilli —– markası üzerinde ihtiyati tedbir uygulatılmasına hak kazanmıştır.
TARAFLAR, BU AŞAMADA HUKUKİ İHTİLAFI ÇÖZMEK İÇİN AŞAĞIDA BELİRTİLEN MADDELER UYARINCABİR ANLAŞMAYA VARMIŞLARDIR:
—–
MADDE—– belirtilen marka ve telif haklarından oluşan fikri ve sınai hakların ilk ve gerçek sahibi olduğunu ve—- dahil olmak üzere herhangi bir otorite nezdinde sorgulamayacağını ve —– tanınmış olduğunu kabul ve taahhüt eder.
MADDE————kullanmayacağını ve bu markalar altında herhangi bir ürünü üretmeyeceğini, satmayacağını, dağıtmayacağını, ihraç ve ithal etmeyeceğini veya herhangi bir amaçla elde bulundurmayacağını kabul ve taahhüt eder.
MADDE—- numaralı tescilli markası —— edeceğini kabul ve taahhüt eder.
MADDE—– ibareli marka başvurusunu geri çekildiğini ve — çekme talebinin bir kopyası — tarafından verilen resmi makbuzun bu kapsamda —– gönderildiğini kabul ve taahhüt eder.
—-telif hakları ve işbu Sözleşme kapsamında —-belirtilen markalardan oluşan ——- —– tamamen veya kısmen aynı olan veya bunlarla ———– yaratacak bir şekilde benzer olan herhangi bir ticari takdim şeklini taklit eden herhangi bir ticari marka veya diğer herhangi bir sınai ve fikri mülkiyet hakkı için başvuruda bulunmayacağını kabul ve beyan eder.
MADDE—– işbu sözleşme kapsamında —— belirtilen marka ve telif haklarından oluşan fikri ve sınai haklarına ve ticari takdim — dahil olmak ve bunlarla sınırlı kalmamak kaydıyla işbu sözleşmenin imzalanmasından itibaren — içerisinde kaldıracağını kabul ve beyan eder. İşbu madde kapsamında—– — içerisinde kaldıracağını ayrıca kabul ve taahhüt eder.
MADDE—- tarafından mutabık kalınan, aşağıdaki değişiklikleri, işbu Sözleşme’nin imzalanmasını takiben ——- içerisinde yerine getireceğini kabul ve beyan eder:
—-değiştireceğini,
—tarafından markalarında, —– şeklinde, Sözleşme kapsamında — yansıtıldığı üzere aynı veya —– neden —- —— kullanmayacağını ——- değiştireceğini,
—takdim şeklinde —- kullanacağını,
——– —— herhangi —– değiştireceğini.
MADDE—– belirtilen değişikliklerin tamamlandığını tasdik eden ve — —— göndereceğini kabul eder.
MADDE—– karşı, işbu sözleşmenin imzalanmasından sonra, sözleşmede belirtilen yükümlülüklere dair bir ihlal iddiasında bulunmadan önce, söz konusu ihlalin kaldırılması için yazılı olarak ———–süre verecektir.
Verilen süre sonunda söz konusu ihlal—- dava açma ve ihlalin bir sonucu olarak meydana gelen herhangi bir zararı —- talep etmek hakkına sahiptir.
MADDE—– sözleşmenin imzalanmasından sonra, sözleşmede—— yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde her bir ihlal için ayrı ayrı gayri kabili rücu —- tutarındaki
miktarı cezai şart olarak derhal —-ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
MADDE—– tüm şartlarını yerine getirmek ve gerekli belgelerin temini—-elinden gelen çabayı sarf edecektir.

MADDE—- Sözleşmede belirtilen yükümlülüklerin— getirilmesini takiben işbu — onaylanmasını ve davanın —- Mahkemesinden geri çekilmesini talep edeceğini işbu Sözleşme uyarınca kabul ve beyan eder.
MADDE— Sözleşme kapsamında — markasının geri çekilmesini sağlamak için, —imzalanmasını takiben — numaralı markası üzerinde —- markanın devrini engelleyecek nitelikteki ihtiyati tedbir kararının kaldırılması için talepte bulunacağını kabul ve beyan eder.
C.GENEL HÜKÜMLER
MADDE-14. İşbu Sözleşme, taraflar, taraflarca sahip olunan şirketler ve onların hissedarları ve halefleri ve vekilleri üzerinde bağlayıcıdır.
——— uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Taraflar, bu Sözleşmenin yorumlanması, yürürlüğe konması ve ihlal edilmesiyle ilgili ortaya çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlık halinde ————Mahkemelerinin görev ve yetkisini kabul ederler.
MADDE-16:Taraflardan her biri işbu Sözleşmenin imzalanmasından kaynaklanan giderler ve masraflarını kendisi karşılayacaktır.
MADDE-17:İşbu sözleşmenin —- bir tutarsızlık olduğu halde, —- geçerli olacaktır.
MADDE-18: Her bir taraf diğer bir tarafa, işbu Sözleşmeyi imzalamaya, teslim etmeye ve icraya yetkili olduğunu garanti ve temsil eder.
MADDE 19: İşbu sözleşme iki suret olarak düzenlenecektir. —– ibaret olup iki nüsha düzenlenen işbu Sözleşme taraflarca aşağıda yazılı tarihlerde imzalanmıştır.” şeklinde sulh sözleşmesi yaptıkları tespit edilmiştir.
HMK’nun 315. maddesi uyarınca sulh, davayı sonuçlandıran taraf işlemlerinden olduğundan, ve taraf vekillerince sulhun onanmasına karar verilmesi talep edildiğinden, davacı vekili ile davalı vekili arasında imzalanan — tarihli sulh protokolünün onaylanmasına, taraf vekilleri —- tarihli dilekçeleri ile vekalet ücreti ve yargılama gideri talep etmediklerini bildirdiklerinden taraflarca yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerlerinde bırakılmasına karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M /Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
Taraflar arasında imzalanan —–TARİHLİ SULH SÖZLEŞMESİNİN ONANMASINA,
Alınması gereken 59,30 TL harcın dava sulh ile sona erdiğinden 2/3’ü olan 39,53 TL harçtan peşin alınan 31,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 8,13 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Taraflar vekalet ücreti talebinde bulunmadıklarından, bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
Taraflarca yapılan yargılama giderlerinin üzerlerinde bırakılmasına,
Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde ilgililere iadesine,
Dair; davacı vekili ile davalılar vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren yasal 2 haftalık süre içersinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 28/09/2021