Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/759 E. 2022/892 K. 16.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/759 Esas
KARAR NO : 2022/892

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 27/09/2022
KARAR TARİHİ : 16/11/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Talep eden vekili dava dilekçesinde özetle; 20/10/2019 tarihinde —– çıkardığı iddia edilen yangın sebebi ile müvekkilinin iş yeri adresinde bulunduğu iddia edilen———— arasındaki döneme ait tüm satışı faturaları, irsaliyeli faturaları, alış faturaları, mahsup fişleri, ödeme dekontları, ticari faaliyette alınan ve düzenlenen çek senet fotokopileri, banka ekstreleri, —- asılları, —– dosyaları, ve tüm ticari defterleri, faturalar, vergiye esas belgeler ve sair her türlü belge ve evrakın zayi olduğunu, durumun ——— ihbar edildiğini ve yangının söndürüldüğünü, daha sonra şirket yöneticisinin —- amirliğinde ifade verdiğini, bu nedenlerle şirketin kusuru olmadığı ve gerekli özen ve yükümlülüğü yerine getirmek suretiyle müvekkilinin iradesi dışında kaybolduğu iddia edilen — tüm defter, fatura ve sair belgelerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesi ve gereğini talep ve dava etmiştir.
Zayi Belgesi TTK’nun 82/7 maddesinde düzenlenmiş olup, buna göre; ” bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır.” şeklinde düzenlenmiştir.
Bu talebin görülebilmesi için öncelikle davanın zayi belgesi istenen defter yada belgenin olağan üstü bir hal içerisinde kaybolduğu yada zayi olduğu tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açılması gerekmektedir. Ancak huzurdaki davanın 27/09/2022 tarihinde açıldığı ve davanın hak düşürücü süre içinde açılmadığı, bu nedenle özel dava şartının gerçekleşmediği anlaşılmakla davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-TTK’nun 82/7.maddesine göre hak düşürücü süre içinde açılmayan davanın reddine,
2-Harç peşin alındığından bu konuda karar vermeye yer olmadığına,
3-Talep eden tarafından yapılan tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde talep edene iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.