Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2022/643 Esas
KARAR NO : 2022/945
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 18/08/2022
KARAR TARİHİ : 01/12/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; şirketine ——- kararı ve müzakere defterini iki gün önce kaybettiğini,————— defterinin noterden onaylanabilmesi için gereken kararın taraflarına verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER:
Davacı vekili dava dilekçesinde herhangi bir delile dayanmamıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, TTK’nın 82/7 maddesi uyarınca zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir. TTK 82/7 maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler ;—– sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde zıyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir bu dava hasımsız açılır” şeklindedir. Dava yasadaki 15 günlük hakdüşümü süresi içinde açılmıştır.
Davacı dava dilekçesinde ———- ve müzakere defterlerini kaybettiğini beyan ederek, zayi belgesi verilmesini talep etmiş, defterlerin kaybına ilişkin herhangi vakıa-sebep bildirmemiştir.
Davacı duruşma sırasında taşınma sırasında yapılan kontrolde defterleri bulmadığını, ancak şirketin henüz taşınmadığını beyan etmiştir.
TTK’nın 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi olağanüstü hallerden birinin olması gerektiği, tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve kayıtlarını özenle muhafaza etmesinin zorunlu olduğu, davacının defterin kaybına ilişkin somut bir vakıa ileri sürmediği, dolayısıyla ortada defterin kaybına ilişkin yasada belirtilenler gibi olağanüstü bir durumun bulunmadığı, davacının gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek, kendi kusuru ile defterin kaybına neden olduğundan zayi belgesi talep edemeyeceği anlaşılmakla, davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN REDDİNE
2-Harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ancak sarf olunmayan gider avansının karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair, davacı şirket yetkilisinin yüzüne karşı, verilen gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık süre içerisindeİstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde İstinaf yasa yolu açık açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı.