Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/712 E. 2021/884 K. 10.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/712 Esas
KARAR NO: 2021/884
DAVA: Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 15/10/2021
KARAR TARİHİ: 10/11/2021
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonund:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı dava dilekçesinde özetle : —— çeklerin meşru hamili müvekkil şirket olduğunu, söz konusu çeklerin kaybolduğunu, zayi edilen çeklerin üçüncü şahısların ellerine geçmesi halinde kendisinin mağdur olacağını, bu nedenle kötü niyetli üçüncü kişilerin haksız şekilde yararlanarak sebepsiz zenginleşmesine mahal vermemek ve mağdur olmaması için ihtiyati tedbir kararı verilerek ödeme yasağı konulması ve çekin kayıp nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava TTK’nun 818/1-s maddesi delaletiyle 757 ila 763 maddeleri ile 764/1 maddesinde düzenlenen zayi nedeni ile çek iptali davasıdır.
Dava dilekçesinde iptali istenen çeke ilişkin yeterli bilgi verilmemesi nedeniyle Mahkememizin —– tarihli tensip kararı uyarınca; “Davacıya dava konusu çekin keşidecisini, keşide tarihini, lehtarını, çeki ciro yoluyla aldıysa kimden aldığını bildirmek üzere 2 hafta kesin süre verilmesine, verilen kesin süre içinde istenilen hususların yerine getirilmemesi halinde bu durumun delillerin değerlendirilmesi ve davanın subutu aşamasında dikkate alınacağının ihtarına; tensip zaptının tebliği ile işbu ihtaratın yapılmış sayılacağının ihtarına,” şeklinde karar verilmiştir.
Davacı —-tarihli dilekçesinde çekin kendisine ait olduğunu belirterek çek fotokopisini ibraz etmiş, incelenmesinde; hamiline düzenlenen çekin keşidecisinin davacı olduğu görülmüştür.
6102 sayılı TTK’nun 651 ve TTK ‘nun 818/s bendi yollaması ile aynı Kanunun 757 ve devamı maddelerine göre açılacak kıymetli evrakın zayi nedeniyle iptali istemine ilişkin davalarda, dava açma yetkisi lehtar ve yetkili hamiline tanınmış olup, keşidecinin zayi nedeniyle iptal davası açma hakkı bulunmamaktadır.
Zayi nedeniyle iptal davalarında amacın, keşidecinin mükerrer ödeme yapmasını önlemek ve kaybedilen kambiyo senedi yerine mahkemece verilecek iptal kararını keşideciye/muhataba ibraz etmek olduğu gözetildiğinde, keşidecinin kendisine ibraz edilmek üzere iptal kararı istemesi bu yolun kanunda öngörülen konuluş amacı ile bağdaşmaz.
Dava konusu çek, davacının çek hesabına ait olup çek davacı tarafından keşide edilerek imzalanmış, dolayısıyla davacı davayı keşideci sıfatıyla açmıştır. Açıklanan nedenlerle keşidecinin zayi nedeniyle çek iptali dava açma yetkisi bulunmadığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafından yatırılan ancak sarf olunmayan gider avansının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacının yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde ———Adliye Mahkemesi’nde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere dosy üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi. 16.11.2021