Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/679 E. 2022/57 K. 01.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/679 Esas
KARAR NO : 2022/57

DAVA : Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ : 04/10/2021
KARAR TARİHİ : 01/02/2022

Mahkememizde görülmekte olan Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; borçlu/müflis—– müdahil oldukları —-. sayılı—- kararına istinaden iflası açıldığını, bu kapsamda 25.10.2017 tarihli dilekçe ile alacak kaydı talebinde bulunulduğunu, —– dosyası üzerinden hazırlanan 20.10.2020 tarihli sıra cetveli ilanında; “…alacak kayıt dilekçesi ve ekleri alacağı yeteri kadar kanıtlamadığından ve alacağın yargılamayı gerektirir nitelikte olmasından sebeple alacak talebinin tamamının reddine…” karar verildiğini, ancak söz konusu karar haksız ve hukuka aykırı olduğunu, müvekkil şirket ile borçlu/müflis arasında alım satıma dayalı bir ticari ilişki söz konusu olduğunu, ticari ilişki kapsamında müvekkil şirket tarafından —— düzenlendiğini, takiben borçlu/müflis tarafından söz konusu borca karşılık olarak ——- numaralı çek keşide edilerek müvekkil şirkete teslim edildiğini, anılan çekin bankaya ibraz edildiğinde karşılıksız çıktığını, daha sonra borçlu/müflis hakkında verilen tedbir kararı uyarınca alacağın tahsil edilemediğini, müvekkil şirketin müflis şirketten olan alacağının varlığı—– itibaren işleyecek ticari faiziyle birlikte ödenmesi amacıyla yapılacak yargılama neticesinde —–üzerinden hazırlanan —- tarihli sıra cetveli ilanına itirazlarımızın kabulü ile sıra cetvelinin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE
Dava hukuki niteliği itibari ile davacının davalı —- olan alacağının sıra cetveline kaydı için yaptığı başvurunun reddi üzerine açtığı kayıt kabul davasıdır.
Huzurdaki davanın —– tarihinde verilen karar gönderme kararı üzerinde mahkememizin yukarıdaki esasına kayıt edildiği anlaşılmıştır.
—- sayılı dosyasına yazılan müzekkere cevabında —- sayılı —- tarihinde iflas kararı verildiği, kararın kesinleşmediği, tasfiyenin basit usul olarak yürütüldüğü, davacının başvurusunun red edildiği ve red kararının —- tarihinde davacıya tebliğ edildiğinin bildirildiği görülmüş olup cevap ekinde tebliğ mazbatasının gönderildiği anlaşılmıştır.
Sıra cetveline itiraz davalarında dava açma süresi, görev ve yetki İİK’nun 235. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre dava açma süresinin ilandan itibaren başlıyacağı belirtildikten sonra, ayrıca İİK’nun 223/3. maddesi hükmünün saklı olduğu belirtilmiştir. Saklı tutulan hükme göre, —– eden alacaklılar tebliğatı—- gösterir, —- yatırmışlarsa sıra cetveline itiraz davası açma süresi bu alacaklılar hakkında sıra cetvelinin kendilerine tebliğinden itibaren başlar. Davanın 15 gün içinde açılması gerekmektedir.Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece kendiliğinden dikkate alınır.
Davacı tarafa kayıt talebinin reddine ilişkin —- tarihinde tebliğ edildiği ancak davanın —- düşürücü sürede açılmadığı anlaşıldığından ve hak düşürücü süre, hakim tarafından re’sen dikkate alınması gereken dava şartlarından olduğundan davanın reddine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Davanın dava şartı yokluğundan reddine,
2-Alınması gereken 80,70-TL karar harcının davacı tarafından hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından sarfolunan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yargılama gideri sarfolunmadığından bu konuda karar vermeye yer olmadığına,
5-Davalı lehine —- uyarınca taktir olunan 5.100-TL maktu vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde kullanılmayan gider avansının yatıran tarafa iadesine,
Dair, Gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.