Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/158 E. 2022/307 K. 12.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/488 Esas
KARAR NO : 2022/327

DAVA : Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 25/09/2020
KARAR TARİHİ : 19/04/2022

Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dilekçesinde özetle——– tanımlarının da gerçekleştirildiğini,—– tarihinde iade faturası düzenlediğini, Davalı tarafından gönderilen sözleşmenin——— tarihinde tebliğ edildiğini, Davalı tarafa hizmet ——— alacakların ödenmesi —– numaralı ihtarnamesinin gönderildiğini, ihtarname—- tanımlama bedelinden yararlanılan indirim tutarı——– bedelinin —- tarihine kadar ödenmesinin talep edildiğini, Davalı tarafından ödeme yapılmadığını,—– tarihine dek fiilen sağlanmaya devam edildiğini, ——– bedelinin —– gerçekleştirildiğini, ———— — uyarınca davalıya 1 yıl süreli sözleşme ve 1 yıllık taahhüdüne karşılık—– alınmayan———— erken feshedilmesiyle birlikte muaccel hale geldiğini, Sözleşme’nin 5.maddesi uyarınca davalıya 1 yıl süreli Sözleşme ve 1 yıllık taahhüdüne karşılık olarak %100 indirim uygulanarak alınmayan —- Sözleşme’nin ——– ——, —- olunan indirim tutarları olan kurulum bedeli bakımından—- bedeli için harca esas——– indirim bedeli için harca esas olarak —alacakların temerrüt tarihi itibarıyla işlemeye başlamış; —– ile açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranı üzerinden işletilecek faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya fiili ödeme tarihindeki —— —- üzerinden ödenmesine, —– alacakların ise temerrüt tarihinden itibaren işlemiş ticari temerrüt faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle, davacı ile davalı —– tarihinde—– imzalandığını, davacının davalıyı aldatarak, yanıltarak, bilgisizliğinden aşırı yararlanarak,bu sözleşmeyi imzalayın ondan sonra kullanabilirsiniz şeklinde, iradesini— genel hükümleri kapsamında Madde 30,36 ve devamındaki ilgili maddeler — sakatlığa uğrattığını, Sözleşmeyi imzaladıktan sonra anılan bu programın iş akışı içerisinde işine yaramadığını, davalının —– haksız ve hukuka aykırı bedel talep edildiğini, 2020 yılı şubat, mart, nisan, mayıs ve devamındaki aylar için yararlandığı bir hizmet olmadığını, davalı tarafından 08.06.2020 tarihinde kesilen — faturaya karşı iade fatura keserek hizmet ve akabinde bir yararlanma olmadığına yönelik iradesini ortaya koyduğunu, Hukuka aykırı imza ettirilen sözleşmenin bu haliyle bile 09.06.2020 tarihinde fesih olduğunu, sözleşmenin yürürlük tarihi içerisinde —– sözleşmenin —- olduğunun varsayıldığı ihtimalinde—– tarihine kadar deneme amaçlı kullanımdan kaynaklı bir bedel yansıtılabileceğini,— etkisi bakımından yerleşik bir içtihat oluşmadığından bahisle TBK m.138’de yer alan şartların varlığını, aksi kanaatte ise davacı firmaya yönelik sözleşmeyi feshetmeye yönelik TTK 18/3’ün bütün imkanların——- salgının en üst seviyeye çıktığı dönemde sözleşmeyi fesih ettiklerine dair iradelerini gösteren deliller bulunduğunu, — davalı firmaya ihtarname tebliğ edilmeye çalışıldığını —- sağlanamadığını, Davacının—- ihtarnamesi gönderildiğini, iadeli taahhütlü mektup seçeneği ile gönderilen ihtarnamenin davacı — olmadığından iade döndüğünü,—-kaldırılmasıyla —- ihtarnamesi ile sözleşmeyi fesih ettiklerine dair ihtarnamenin — davacının —– ihtarını gönderdiğini, Davacının———varmış gibi ve anılan —- mahkemeyi yanıltmaya yönelik haksız kazanç elde etme çabası içerisine girdiğini, beyan ederek davanın reddine, davalı lehine asıl alacağın yüzde yirmisinden az olmamak üzere kötü niyet tazminatına hükmedilmesine, yargılama harç ve giderleri ile vekalet ücretinin davacı tarafa tahmiline karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE
Dava hukuki niteliği itibari ile taraflara —– tarihli sözleşme doğan birikmiş alacakların ve sözleşmenin davalı tarafından erken feshi üzerine sözleşmeden doğan alacakların tahsiline yönelik alacak davasıdır.
Usulüne uygun taraf teşkili sağlanmış — aşamasında değerlendirilmiştir.
Taraflar —– Sözleşmesinin 13 maddeden ve ———- Sözleşmenin dava ile ilgili maddeleri şu şekildedir
Madde 2 ——- kapsamında mesajlaşma süreçlerinde kullanımının —– numarasına/numaralarına hesap tanımlanması suretiyle sağlanması konusunu içermektedir.—- —— üzerinden —– tarihinden itibaren yürürlük kazanacak olup; Taraflarca —-yürürlük tarihinden itibaren 12 ay olarak kararlaştırılmıştır. Sözleşme süresinin sona ermesiyle birlikte, 11. madde uyarınca feshedilmediği sürece, 12 ay süreyle ve güncel ücretler üzerinden yenilenecektir.
Madde 5——– konusunda anlaşmış olup,—- anlaşılmıştır. —— kurulum —— %100 indirim olarak uygulanarak alınmayacaktır. Kararlaştınlan sabit ücretler peşin ve aylık olarak, kullanıma ve/veya hacme dayalı ücretler ise ilgili dönemin faturasının kesilmesini takiben 30 iş günü içerisinde ödenir.
Madde 6 (Taraflar Hak ve Yükümlülükleri): İş bu Sözleşme kapsamında —–sağlama hizmeti sunacaktır. Hizmetin kapsamı, —– tarafından ——- maddede belirtilenlerle sınırlı olmak kaydıyla bu hesabın kullanımına ilişkin destek ve sunucu hizmeti sağlanmasından ibarettir.
Madde 11(Akdin Feshi): Taraflar, Sözleşme süresinin bitiminden en az 6 (altı) hafta önce yazılı bildirimde bulunmak koşuluyla ve Sözleşme süresinin bitiminden itibaren hüküm ve Sonuç doğuracak şekilde, herhangi bir tazminat yükümlülüğü bulunmaksızın iş bu Sözleşme’yi feshetme hakkına sahiptir. İş bu Sözleşme, Sözleşme süresinin sona ermesiyle birlikte, feshedilmediği sürece, aynı koşullarda ve güncel ücretler üzerinden 12 (on iki) ay süreyle yenilenecektir. Taraflar, Sözleşme süresi içerisinde 6 (altı) hafta öncesinden yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydı ile herhangi bir zamanda Sözleşmeyi feshedebilir. Sözleşmenin 5. maddesiyle mutabık kalınan ücretler indirimli ücretler olup, Sözleşme’nin Sözleşme süresinin bitiminden önce herhangi bir nedenle Müşteri tarafından feshedilmesi halinde, Hizmet’in kullanıldığı süre boyunca—–indirim tutarları ——— ödenir. Yararlanılan indirim tutarları, fesih tarihi itibariyle muaccel hale gelir.
Madde 12 (Tebligatlar): Taraflar iş bu Sözleşme’de yazılı olan adreslerde meydana gelecek değişiklikleri yazılı olarak diğer Tarafa bildirmedikleri sürece, buradaki adresler—– tebligat adresleri olarak Tebligat Kanunu uyarınca kabul edilecektir. Şeklindedir.
Taraf delilleri arasında davacı tarafından düzenlenen fatura ve davalı tarafından düzenlenen iade fatura bulunmaktadır.
Davacı —- davalı —-
Davalı—— tarafından davacı —–düzenlenen ——– tutarlı olduğu görülmüştür.
Taraf delilleri arasında tarafların birbirine gönderdiği iki adet ihtarname bulunmaktadır.
Davalı——-tarihli——-önceden de ——- kaynaklı tebliğ imkansızlığı sebebiyle tekrardan işbu evrakı düzenlendiği,——- şartıyla fesih ile ilgili süre tayin edilmiş ise de—— geldiğini, 7226 Kanun no’lu Kanun ile Sözleşmeler ile ilgili hak düşürücü — tarihine kadar durdurulduğu, —-başlığına değinilmediğinden, müvekkil firmanın——– faturaya yasal süresinde itiraz ettiklerini, 3 iş günü içerisinde sözleşmenin iptal işleminin yapılmasını ve işlem sonucunun 7 iş günü içerisinde müvekkil firmaya yazılı olarak bildirilmesi istenilmiştir. İhtarnamenin tebliğ şerhi olmadığı anlaşılmıştır.
——– ihtarnamedeki iddiaların asılsız olduğu, TTK m.18/3 uyarınca düzenlenen hiçbir yolla bir tebligat yapılmadığı, — kuralı uyarınca mücbir sebep diye bir maddenin açıkça düzenlenmesine zaten gerek olmadığını, Sözleşmenin ml1, f.2. hükmü uyarınca——Müvekkil firmaya vardığından, bu tarihten itibaren 6 (altı) —Sözleşme feshedilmiş olunacak ve o ana dek hak kazanılmış—- indirim bedeli ve ——— tarihine kadar yatırılması, istenilmiştir. İhtarnamenin tebliğ şerhi olmadığı tespit edilmiştir.
Davalı savunmasında iradesinin——- imzalanan sözleşmenin deneme amaçlı olarak imzalandığını bilgisizliğinden yararlanıldığını sözleşme ile bağlı olmadığını beyan etmiş ise de ; sözleşmenin hata veya hileli bir şekilde kurulduğuna dair bir belge ya da sair bilgi sunamamıştır. davalı vekilinin göndermiş —- tarihli ihtanamede, hata veya hileye dayanılarak sözleşmenin iptal edildiğine dair bir beyana da rastlanılmamıştır. —- ihtarnamede, sözleşmenin olağan fesih maddelerine dayanılarak sözleşmenin sona erdirildiği görüldüğünden davalının bu savunması kabul edilmemiştir.
Olağan fesih, belirsiz süreli bir borç ilişkinde tarafların tek taraflı iradeleri ile herhangi bir sebebe bağlı olmaksızın makul bir ihbar süresi vermek kaydıyla sözleşmesinin ihbar süresi sonunda geleceğe etkili olarak sona erdirilmesidir.
Bununla beraber sözleşme belirli süreli kurulmuş olsa dahi, olağan fesih hakkının lisans sözleşmesi içeriğinde öngörülmüş olması halinde de, taraflardan birinin, sözleşmede belirlenen ihbar süresini tanıyarak ve varsa diğer şartları yerine getirerek sözleşmeyi sona erdirmesi mümkündür.
Mevzuatımıza göre olağan fesih hakkı kullanıldığında, sözleşme fesih iradesi karşı tarafa ulaştığı anda değil, ihbar süresinin hitamında sona erdiği kabul edilmektedir.
Feshin şekli açısından da, TTK’nın 18. maddesinin 3. fıkrası gereği, tacirler arasında, sözleşmeyi feshe veya sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbar ve ihtarlar, noter aracılığıyla, —- yapılması gerekmekle beraber, TTK’nın 18. Maddesinde ifade edilen şekil, bir geçerlilik değil; ispat şartıdır.
Bununla beraber, taraflar sözleşme ile ihbar ve ihtarların belirli bir şekilde yapılacağını kararlaştırması halinde, bu durumda TBK’nın sözleşmelerde iradi şekli düzenleyen 17. maddesi uygulanmalıdır. Bu maddenin 2. Fıkrasına göre de, taraflar arasında herhangi bir belirleme olmaksızın yazılı şekil kararlaştırılmışsa, yasal yazılı şekle ilişkin hükümler uygulanması gerekmektedir.
Uygulamada ise sözleşmede kararlaştırılan yazılı şekil geniş olarak —-yazılı şekle girdiği kabul edilmektedir.
Bu veriler—–sözleşmenin 11. Maddesine bakıldığında taraflara, sözleşme süresi içerisinde 6 (altı) hafta öncesinden yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydı ile herhangi bir zamanda sözleşmeyi feshetme yetkisi tanındığından, davalının sözleşmeyi herhangi bir sebep göstermeden, yazılı şekilde fesh edebileceği anlaşılmaktadır.
Bu kapsamda fesfin tarihinin tespiti önem kazanmaktadır. Deliller arasında davalının fesih beyanına ilişkin üç ayrı evrak bulunmaktadır.
Bu evraklardan ilki davalı vekili tarafından —- bildirilmeden gönderilen fesih beyanı ile ilgili maildir. Fakat, dosyaya sunulan —– olarak tespit edilememektedir.
—— gönderi bilgileridir. Dosya içerisinde taahhütlü mektubun kendi metnine rastlanılmamışsa da, davalı vekili tarafından, davacıya taahhütlü bir mektup gönderildiği, fakat adreste tanınmaması sebebiyle, mektubun — tarihinde iade edildiği anlaşılmaktadır.
Üçüncü evrak ise davalı tarafından——- tarihinde tebliğ edildiği beyan edilen olağan fesih ihtarıdır.
—–taahhütlü mektubun geri iade döndüğü tespit edilmiş olduğundan bu bildirim fesih için geçerli kabul edilmemiştir.
30.04.2020 tarihinde sebep bildirilmeden gönderilen fesih beyanı ile ilgili mail bakımından davacı taraf mailin kendilerine ulaşmadığı beyanı üzerine —-yaptırılmış olup davacı maillerinde bu maile ilişkin bir kayıt bulunmadığı anlaşılmıştır. Bunun sebebi olarak mailin silinmiş olabileceği , istenmeyen mail olarak kayıt edilmiş olacağı ve bu maillerin 10 günlük sürede kendiliğinden silineceği veya davacının mail sunucusunun maili tehdit olarak algılayıp engelleyebileceği şeklinde rapor düzenlemiştir. Sözleşmenin feshini bu maille yaptığını iddia eden davalı feshin tarihi yönünden savunmasını ispat edemediğinden fesih tarihi olarak —- tarihinde gönderilen ve davalı tarafından,— tarihinde tebliğ edildiği beyan edilen ihtarname kabul edilmiştir.
Bu kapsamda davacı alacağı bilirkişi aracılığı ile hesap ettirilmiş olup kurulum bedeli olarak —ve çoklu kullanıcı bedeli indirimde eklenmek suretiyle — edilmiştir. Rapor denetime uygun ve bilimsel olduğu anlaşıldığından hükme esas alınmıştır.
Davacı vekili —tarihli ——- —-çoklu kullanım bedeli olarak ıslah etmiştir. Islah talebi mahkememiz hesaplamasına uygun olduğundan davanın kabulüne karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile; —- kullanım bedeli —-olmak üzere toplam —- çoklu kullanım bedeli alacağının davalıdan alınarak davacı taraf verilmesine
–tarihinden başlamak üzere 3095 sayılı Kanun’un 4-a maddesi uyarınca— —verilen en yüksek mevduat faizi uygulanmasına
— kaynaklanan alacağına 29/07/2020 tarihinden itibaren avans faizi uygulanmasına
2-Alınması gereken 1.794,06-TL karar harcına karşılık peşin alınan 170,78-TL harç ve 610,00-TL ıslah harcının mahsubu ile bakiye 1.013,78-TL’nin davalıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından sarfolunan 1.500,00-TL bilirkişi, 84,00-TL tebligat müzekkere gideri, 170,78-TL peşin harç, 610,00-TL ıslah harcı toplamı 2.364,78-TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı lehine — uyarınca taktir olunan 5.100-TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Dava şartı olması nedeniyle başvurulan —– görüşme neticesinde —- ücretinin davalıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
6-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde kullanılmayan gider avansının yatıran tarafa iadesine,
Dair, Gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere davacı vekili ile davalı vekilinin yüzlerine karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.