Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/698 E. 2021/236 K. 10.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/698 Esas
KARAR NO : 2021/236

DAVA : Ticari Şirket (Fesih İstemli)
DAVA TARİHİ : 08/12/2020
KARAR TARİHİ : 10/03/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Fesih İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin ——- sicil numarası ———– ortaklarından olduğunu, şirketin kuruluşunda şirketin ortaklarının —— Karar sayılı—— tarihli ilamı ile geriye mirasçıları olarak ——— vefatı ile —— Sulh Hukuk Mahkemesinin ——- tarihli ilamına göre yasal mirasçılarından——– reddettiklerini, —– geriye tek mirasçısı olarak —– kaldığı, TBK md. 639/2 hükmünde “sözleşmede ortaklığın mirasçılarla sürdürülmesi konusunda bir hüküm yoksa ortaklardan birinin ölmesiyle” ortaklığın son bulacağının düzenlendiği, yine TTK md. 253 hükmü ile de, şirket sözleşmesinde şirketin ölen ortağın mirasçılarıyla devam edeceğine ilişkin düzenleme yoksa, mirasçılarla diğer ortakların oybirliği ile verecekleri karar üzerine şirket bunların arasında devam edebileceği, mirasçılar veya içlerinden biri şirkette kalmaya razı olmazlarsa, diğer ortakların, ölen ortağın razı olmayan mirasçılarına düşen payları ödeyerek onları şirketten çıkarabileceği ve aralarında şirkete devam edebileceği, ancak sağ kalan ortaklardan birinin şirketin devamına onay vermemesi sebebiyle oybirliği sağlanamadığı takdirde şirketin sona ereceğinin düzenlendiği, davalı şirketin ana sözleşmesinde şirketin mirasçılarla devam edeceğine dair özel bir düzenleme bulunmadığını, davalı şirketin iki ortağı vefat ettiğini, mirasçılarla şirketin devamı yönünde bir karar alınmadığı gibi, kalan sağ ortakların şirketin devamı yönünde bir iradesi de bulunmadığını beyanla, TTK md. 243/1 , TBK. md 639/2 hükümleri uyarınca,— sicil numarası ile tescilli —— sona erdiğinin tespiti ile feshine ve tasfiyesine, bu talepleri kabul görmediği takdirde, TTK md.245 uyarınca—- tescilli — haklı sebeple feshine ve tasfiyesine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalılara tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılara usulüne uygun dava dilekçesi ile tensip tutanağının tebliğ edildiği, davaya cevap vermedikleri, mahkememizin 10/03/2021 tarihli duruşmasında davalılardan —- hazır bulunduğu ve beyanında; davacı ve diğer davalılar ile birlikte ortak oldukları ——— memuru olarak atanması yönündeki davacının talebini kabul ettiğini ve tasfiye memurluğu için ücret talebinin olmadığını imzasıyla beyan etmiştir.
Davalı——— sicil dosyası celp edilmiş, şirketin son tescilini——- tarihinde yaptırdığı anlaşılmıştır.
TTK’nun 243.maddesinde TBK’nun 639.maddesine atıf yapılarak — bulacağı hale düzenlenmiştir. Buna göre,
TBK’nun 639.maddesine göre;
1. Ortaklık sözleşmesinde öngörülen amacın gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkânsız duruma gelmesiyle.
2. Sözleşmede ortaklığın mirasçılarla sürdürülmesi konusunda bir hüküm yoksa, ortaklardan birinin ölmesiyle.
3. Sözleşmede ortaklığın devam edeceğine ilişkin bir hüküm yoksa, bir ortağın kısıtlanması, iflası veya tasfiyedeki payının cebrî icra yoluyla paraya çevrilmesiyle.
4. Bütün ortakların oybirliğiyle karar vermesiyle.
5. Ortaklık için kararlaştırılmış olan sürenin bitmesiyle.
6. Ortaklık sözleşmesinde feshi bildirme hakkı saklı tutulmuş veya ortaklık belirsiz bir süre için ya da ortaklardan birinin ömrü boyunca kurulmuşsa, bir ortağın fesih bildiriminde bulunmasıyla.
7. Haklı sebeplerin bulunması hâlinde, her zaman başkaca koşul aranmaksızın, fesih istemi üzerine mahkeme kararıyla son bulur.
TTK 243.maddesindeki düzenlemeye göre;
Kollektif şirketler, 253 üncü madde hükmü saklı kalmak kaydıyla Türk Borçlar Kanununun 639 ve 640 ıncı maddelerinde öngörülen ve aşağıda yazılı sebeplerden birinin gerçekleşmesiyle sona erer:
a) Konkordato ile sonuçlanmış olsa bile şirketin iflası.
b) Şirket sermayesinin tamamının veya üçte ikisinin kaybedilmesine rağmen, sermayenin tamamlanmasına veya geri kalan sermaye ile yetinmeye karar verilmemiş olması.
c) Şirketin diğer bir şirket ile birleşmesi.
d) Kanunun 215 inci maddesinde gösterilen süre içinde veya sonra tescil ve ilan yapılmamışsa, aradan ne kadar süre geçmiş olursa olsun, ortaklardan herhangi birinin istemi üzerine ve bu ortağın noter aracılığıyla diğer ortaklara uygun bir süreyi içeren ihtar göndermiş olması şartıyla mahkemece feshe karar verilmesi,
Hallerinde —- sona ereceği düzenlenmiş olup, fesih ve tasfiyesi istenen ———kaydına göre 6 ortaklı olduğu, ortaklardan 2 tanesinin vefat ettiği, veraset ilamlarının sunulduğu, — kayıtlarına göre gayri faal olduğu, şirket ana sözleşmesine göre şirketin mirasçılarla devam edeceğine dair bir düzenleme bulunmadığı, ayrıca kanunda aranan şartların da gerçekleşmiş olduğu anlaşılmış olmakla, fesih ve tasfiye talebinin kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile —–sicil sırasında kayıtlı —– TCK’nun 243 ve Türk Borçlar Kanunun 639.maddesi uyarınca fesih ve tasfiyesine,
2-TTK’nun 273/3.maddesine göre ——- tasfiye memuru olarak atanmasına,
3-Kararın ——— ilanına,
4-Alınması gereken 59,30 TL karar harcına karşılık peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 4,90 TL harcın davalılardan alınarak hazineye irad kaydına,
5-Davacı tarafından yapılan 234,00 TL yargılama giderinin davalılardan alınarak, davacıya verilmesine,
6-Davacı lehine — uyarınca taktir edilen 4.080,00 TL vekalet ücretinin davalılardan alınarak, davacıya verilmesine,
7-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair,davacı vekili ile tasfiye memuru —- yüzlerine karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.