Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2020/528 Esas
KARAR NO: 2021/632
DAVA: Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ : 08/10/2020
KARAR TARİHİ: 07/09/2021
Mahkememizde görülmekte olan Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile özetle; müvekkili şirket taraından müflis şirkete satılarak teslim olunan——–faturalar muhteviyatı emtia bedellerinin cari hesap ile ifa uğruna verilmiş——-çekten kaynaklanan alacağını tahsil edemediğini, müvekkili şirketin kredi sigortası poliçesi kapsamında sigorta şirketinin tazmin ettiği kısım dışında kalan — alacağının———— İflas sayılı dosyası üzerinden tasfiye işlemleri devam eden iflas masasına kaydı için yaptıkları başvurunun reddedildiğini, bu alacağın İflas Masasına kaydı için yaptıkları başvuruya alacağın varlığının yargılamayı gerektiğinden bahisle red kararı verildiğini, sıra cetvelinin —- tarihinde ilan edildiğini, bu nedenlerle —— alacağın iflas masasına alacak olarak kaydına, yargılama masrafları ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE
Dava hukuki niteliği itibari ile sıra cetveline itiraz ( kayıt Kabul ) davasıdır.
Sıra cetveline itiraz davalarında dava açma süresi, görev ve yetki 2004 sayılı Kanun’un 235. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre dava açma süresinin ilandan itibaren başlıyacağı belirtildikten sonra, ayrıca 2004 sayılı Kanun’un 223/3. maddesi hükmünün saklı olduğu belirtilmiştir. Saklı tutulan hükme göre, iflas masasına müracaat eden alacaklılar tebliğatı kabule elverişli adres gösterir, yazı ve tebligaat masrafları için avans yatırmışlarsa sıra cetveline itiraz davası açma süresi bu alacaklılar hakkında sıra cetvelinin kendilerine tebliğinden itibaren başlar. Davanın onbeş gün içinde açılması gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece kendiliğinden dikkate alınır. 2004 sayılı Kanun’un 235/1. maddesine göre sıra cetveline itiraz davası iflas kararı veren ticaret mahkemesinin bulunduğu yerdeki herhangi bir ticaret mahkemesinde açılabilir. Görevin belirlenmesinde dava değerinin önemi olmadığı gibi, buradaki mahkemenin yetkiside kamu düzenine ilişkindir.
—– yazılan müzekkereye cevaben Müflis —-Hakkında verilen iflas kararının——— sayılı ilamı ile kaldırıldığının bildirildiği anlaşılmıştır. Bu haliyle iflas etmiş bir müflis ve sıra cetveli kalmadığından konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Esastan sonuçlanmayan davada yargılama gideri” başlıklı 331’inci maddesinde; davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hâllerde, hâkimin, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hükmedeceği düzenlenmiştir. Davacı alacağını kayıt için başvurmuş reddi üzerine iş bu davayı açmak zorunda olduğu ve dava açılmasına sebebiyet vermediğinden davacı aleyhine vekalet ücreti takdirine yer olmadığı kanaatine varılarak davacı aleyhine vekalet ücretine hükmedilmemiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına,
2-Alınması gereken 59,30-TL karar harcına karşılık peşin alınan 54,40-TL’nin mahsubu ile bakiye 4,90-TL’nin terkin sınırı altında kalması nedeniyle tahsiline yer olmadığına,
3-Davacı tarafından sarfolunan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacının dava açılmasına sebebiyet vermediğinden davalı lehine vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
5-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde kullanılmayan gider avansının yatıran tarafa iadesine,
Dair, Gerekçeli kararın taraflara tebliğinden 10 günlük süre içinde istinaf yolu açık olmak üzere davacının yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı..07/09/2021