Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/286 E. 2021/663 K. 14.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/286 Esas
KARAR NO : 2021/663

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 06/07/2020
KARAR TARİHİ : 14/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: müvekkile——- seri numarası bilinmeyen müvekkil tarafından—– kayıtlı — ve vergiye —– adına—- bulunduğu—– —- oturduğu yerde unutmuş çantasını unuttuğunu fark eden müvekkil geri döndüğünde çantasının orada olmadığını görmüştür. Yani müvekkilin — bilinmeyen şahıs veya şahıslar tarafından çalınmıştır, alıkonulmuştur.— yapılan arama ve araştırma neticesinde müvekkile——. fakat içindeki belgeler de dahil olmak üzere önem arz eden herşey çalınmıştır. tacir müvekkilin şirketine ait belgeler kimliği bilinmeyen kişi tarafından çalınmıştır. Bu sebeple belgelerin zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE : Dava, hukuki niteliği itibari ile zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
—- Müdürlüğü’ne yazılan müzekkerelere ikmalen cevap verildiği anlaşılmıştır.
— soruşturma sayılı dosyasının — üzerinden celp edilerek dosyamız arasına alınmıştır.
Dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde ;Dava; TTK.’nın 82/7 maddesine dayalı zayii belgesi verilmesi istemine ilişkindir. TTK nun 82/7 maddesi uyarınca; “..—- —kanuni saklama süresi içerisinde — tacir zıyai –ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir…”
Davacının söz konusu düzenlemeden yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin ve belgelerin korunması — göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın— neden ile meydana gelmiş olması gerekmektedir. İleri — sebebinin de defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olması, başka bir deyişle davacının irade dışında — kaybı yahut yok olması gerekmektedir.Somut olayda; zayi olduğu iddia edilen dava konusu defter, fatura ve sair belgelerin, TTK’nun 82/7.maddesinde belirtilen şekilde hırsızlık neticesi zayie uğradığına dair bir delil olmadığı,— başkaca bir delil ile doğrulanmayan tahminine dayandığı, kaybın nedeninin ve hırsızlık iddiasının somutlaştırılmadığı,— bir şekilde muhafazası gereken—içerisinde taşımak suretiyle gereken dikkat ve ihtimamı göstermediği dolayısıyla iddia– yeterli delil ile ispatlanamadığı sonucuna varılmaktadır.Açıklanan sebeplerle davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
Davanın REDDİNE,
1-Alınması gerekli 59,30 TL harcın davacı tarafça yatırılan 54,40 TL peşin harçtan mahsubu ile 4,90 TL ‘nin bakiye harçlar terkin sınırında kaldığından davacıdan alınmasına yer olmadığına,
2-Davacı tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
3-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta içinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı.