Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2020/207 Esas
KARAR NO : 2021/679
DAVA: Tanıma Ve Tenfiz
DAVA TARİHİ: 14/05/2020
KARAR TARİHİ : 16/09/2021
Mahkememizde görülmekte olan Tanıma Ve Tenfiz davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalılardan—-numaralı — şirket sigorta örtüsü altına alındığını, Davalılardan— — istikametine doğru seyrederken aşırı —– —- kaybedip gidiş istikametine göre yolun solundan dışarı çıkıp tekrar yolun sağına geçmesi sonucu —- karşı istikametten gelmekte olan —— aracın sağ yan kısmına aracının —– şeklinde oluşan bir kaza meydana geldiğini, bu kazada —- meydana gelmesinde davalılardan — yönetimindeki —aracın sorumlu ve kusurlu olduğunun tespit edildiğini, Davalı —- açıklandığı şekilde kazanın gerçekleştiği sırada—- —–oranında alkollü olduğu ve kazayı alkollü içki tesiri altında gerçekleştirdiğinin tespit edildiğini, ilgili kazada zarar gören dava dışı üçüncü kişi tarafından müvekkil şirkete hasar ihbarında bulunulduğunu, söz konusu ihbar üzerine müvekkil şirket tarafından —– hasar tazminatı ödemesi yapıldığını, hasar ödemesi gerçekleştikten sonra hasara kusuruyla neden olan —- rücuen tazminat davası açıldığını, ——- hazırlanma tarihli karar ile ödenen hasar tazminatının davalılardan rücuen tahsiine ilişkin talebimizin kabulüne karar verildiğini, Kararın gerekçesinin; “davalıların müştereken münferiden davacıya, ——-tarihinde tamamen tediye tarihine kadar —– ödemeleri hususunda EMİR VE HÜKÜM VERİR VE YİNE BU MAHKEME, Davalıların müştereken münferiden Davacıya, bu hüküm masrafları dahil, dava masrafı olarak — tarihinden tediye tarihine kadar ——- şeklinde olduğunu, söz konusu karar taraflarca İstinaf süresi içerisinde istinaf edilmediğinden kesinleşmiş olup, kesinleşen ilamın— tarafından da geçerli kılınması için —— gereği tanınması ve tenfizini talep ve dava etmiştir.
—– tarihinde onaylanmıştır. Bu sözleşme —– yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
—— birinin nihai nitelikteki mahkeme kararının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi, bu hususta talepte bulunulan tarafın yetkili adli makamınca tanıma kararı verilmesine bağlıdır.
b. —– taraflardan birinin mahkemelerince verilip diğer taraf mahkemelerince tanınmış olan şahısların hal ve ehliyetlerine ilişkin kararlar bu tarafın şahsi hal sicillerinde gerekli şerh ve tescillere konu teşkil eder.
c. İhtilafsız yargı kararlarının tanınması da aynı hükme tabidir. Mahkeme ilamına dayanılarak idari bir işlemin yapılmasında da aynı usul uygulanır.
d. Tanıma kararı talepte bulunulan —- göre yetkili kılınan mahkeme tarafından verilir. Uygulanacak usul hükümleri de talepte bulunulan bu —- kanununa tabidir.
e. Tanınması istenen karar aynı zamanda cebri icrayı da gerektiriyorsa o takdirde, tenfiz kararı verilir ve her iki akit tarafın kendi iç hukukundaki tenfiz kuralları uygulanır.’ şeklinde olup —— mahkemelerinin aşağıdaki şartları taşıyan kararları, diğer ——- iş bu tarafın yetkili mahkemesinden verilen tenfiz kararı üzerine icra olunur.
a. Kararın talepte bulunulan —– münhasır yetkisine girmeyen bir konuya ilişkin olması ve talep eden —- verilmiş bulunması,
b. Kendisine karşı tenfiz istenen tarafın hükmü veren mahkemeye usulüne uygun olarak çağrılmış veya mahkemede temsil edilmiş olması,
c. Kararın verildiği —- veya kesinleşmiş olması ve kararın o devlette icra kabiliyetini haiz olması,
d. Kararın tenfiz talebinde bulunulan —– düzenine açıkça aykırı herhangi bir hususu taşımaması,
e. Talepte bulunulan —- yetkili adli makamınca aynı konuda verilmiş ve kesin hüküm kuvvetini haiz bir adli kararına aykırı bulunmaması,
f. Tenfize konu olan kararın verilmesinden önce, talepte bulunulan —- mahkemesinde tarafları ve konusu aynı olan ve aynı olaylara dayanan bir dava açılmamış olması.
Madde 15
a. Tenfiz kararı, talepte bulunulan —- göre yetkili mahkemesi tarafından verilir. Uygulanacak usul hükümleri de bu —– göre tabidir.
b. Yetkili mahkeme, tenfizi istenen kararın infazı için önceki maddelerde ve kendi milli hukukunda öngörülen şartları haiz olup olmadığını tespitle yetinir.
c. Tenfiz kararı verilmesinde yetkili mahkeme gerekirse talep üzerine mahkeme kararının bu ülkede verilmiş gibi aleniyet bulması için gerekli ilan ve diğer tedbirlerin alınmasını da emredebilir.
d. Tenfiz kararı, yabancı mahkeme kararının içerdiği hükümlerden yalnız biri veya bir kısmı için de kısmen verebilir. ‘
şeklindedir.
Davalılardan — dava dilekçesi ve tensip zaptı —– tarihinde tebliğ edilerek taraf teşkili sağlanmıştır.
——- tarihli kararın tasdikli suretinin dosyamız içerisine alınarak incelenmiştir.
—-arasında karşılıklı anlaşma olduğu, karar içeriğinin kamu düzenine aykırılık teşkil etmediği, davalıların savunmalarının kısıtlandığına dair bir savunmanın olmadığı karşılıklı anlaşma tanıma ve tenfiz şartlarına uyduğu anlaşıldığından mezkur kararın tanınmasına ve tenfizine karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile —–kararın tarihli kararının tanıma ve tenfizine,
2-Alınması gereken 990,50-TL karar harcına karşılık peşin alınan toplam 54,40-TL harcın mahsubu ile bakiye 936,10-TL harcın davalılardan tahsiliyle hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan 5,5-TL yargılama gideri, 54,40-TL harç masrafı olmak üzere toplam 59,90-TL yargılama giderinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davalılar tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerlerinde bırakılmasına,
5-Davacı lehine AAÜT uyarınca taktir edilen 4.080,00-TL nispi vekalet ücretinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
6-Bakiye gider avanslarının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 16/09/2021