Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/105 E. 2020/250 K. 23.06.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/105 Esas
KARAR NO: 2020/250
DAVA: Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ: 27/02/2020
KARAR TARİHİ: 23/06/2020
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı dava dilekçesinde özetle: Kendisi adına faili meçhul şahıslarca iş yeri açıldığını, ———— de halen adına kayıtlı olarak göründüğünü, ticari defterler faturalar , vergiye esas belgeler ve sair her türlü belge ve evrakların zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE : Dava, hukuki niteliği itibari ile ihya ve terkin talebine ilişkindir.
Dava dilekçesi incelendiğinde konu ve netice-i talep kısmında ihya ve terkin talep edildiği; açıklamalar kısmında ise TTK 82/7 maddesi gereğince zayi belgesi talep edildiği anlaşılmakla, davacı tarafa talep sonucunu net bir biçimde açıklaması için HMK 119/1-ğ maddesi gereğince 1 haftalık kesin süre verilmiş olup davacı ———– tarihli dilekçesinde beyanda bulunmuştur. İlgili dilekçe ile davacı asıl talep sonucunun; haberi olmadan adına açılan şirketin ihya ve terkini olduğunu beyan etmiştir.
Davacı tarafça dava dilekçesi ile hasımsız olarak dava açılmıştır.İhya ve terkin istemli davanın hasımsız olarak açılması mümkün olmayıp;
ihya davalarında şirketin kayıtlı olduğu yer ————– zorunlu hasım olarak davada gösterilmelidir. İhya davası şirketin geçici olarak canlandırılması için açılan bir dava olup; somut olayda davacı yanın ———— talepli dilekçe içeriğinde haberi olmadan açılan şirketin ihya ve terkini talep edilmiştir. Hasımsız olarak açılan bir davanın daha sonra ıslah yolu ile dahi hasımlı olmayacağı ——- Hukuk Dairesi’nin ————– Sayılı içtihadında da belirtildiği üzere; ”Hasımsız açılan bir davanın sonradan ıslahla dahi hasımlı hale dönüştürülmesi mümkün değildir.” şeklindeki içtihadı ile açıktır. Kaldı ki ihya davasına dair talep sonucu da davacı tarafından HMK 119/2 gereğince net bir biçimde açıklanmamıştır. Davacının usulüne uygun açmadığı davasının usulden reddine karar vermekle aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
Davanın USULDEN REDDİNE,
1-Davacı tarafından yatırılan harç yeterli olduğundan başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
2-Davacı tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
3-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair davacının yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde —————— Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup, usulen anlatıldı 23/06/2020