Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/433 E. 2019/1218 K. 20.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMES
ESAS NO : 2019/433 Esas
KARAR NO : 2019/1218
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ: 03/07/2019
KARAR TARİHİ: 20/11/2019
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin yetkilisi olduğu ve —- sicilinde kayıtlı —- tarihinde —- tarafından TTK.’nun geçici 7. maddesine göre sicilden re’sen terkin edildiğini, şirketin alacaklı olduğu İstanbul Anadolu (Eski Kadıköy) —. İcra Dairesi’nin —- Esas ve İstanbul Anadolu -. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin—– Esas sayılı dosyası ile devam etmekte olan dava ve takiplerin olduğunu, TTK. geçici 7. maddesinin 2. fıkrası uyarınca davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirketlere bu madde hükümlerinin uygulanamayacağını, yine TTK geçici 7.maddesinin 15. fıkrası uyarınca da hukuki menfaati bulunanların haklı sebeplerin varlığı halinde re’sen terkin edilen şirketin ihyasını istemesinin mümkün olduğunu belirterek re’sen terkin edilen—– ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı —– vekili cevap dilekçesinde özetle; dava konusu olayda, — 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu geçici 7. maddesi ile “Münfesih Olmasına veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketleri ile Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicil Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliği” hükümleri çerçevesinde işlem gerçekleştirdiğini, davanın açılmasına sebep olmadığından “yargılama giderleri” ve “vekalet ücreti”nden sorumlu tutulamayacağını beyan ederek müvekkili yönünden davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava, hukuki niteliği itibariyle—– ihyası istemine ilişkindir.
Yöntemine uygun duruşma açılmış taraf kanıtları toplanmıştır. Tarafların aktif ve pasif ehliyetleri denetlenerek uyuşmazlık noktaları resen belirlenerek sonuca gidilmiştir.
—- celp olunan ticari sicil kayıtlarından; ihyası istenen——kaydının 6102 sayılı TTK’nun geçici 7.maddesi gereği —-tarihinde sicilden re’sen terkin edildiği anlaşılmıştır.
İstanbul Anadolu -Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —- Esas sayılı dava dosyası örneği celp edilerek incelendiğinde;—– tarafından, ihyası istenen şirketinde aralarında bulunduğu dört adet davalı aleyhine açılmış alacak davası olduğu, yargılamanın devam ettiği anlaşılmıştır.
İstanbul Anadolu -.İcra Müdürlüğü’nün —- Esas sayılı takip dosyası örneği celp edilerek incelendiğinde; ihyası istenen şirket tarafından, borçlu —- Aleyhine, —– TL alacağın tahsili için başlatılan icra takibi olduğu anlaşılmıştır.
Sicilden terkin olunan şirketin İstanbul Anadolu —Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —- Esas ve İstanbul Anadolu -.İcra Müdürlüğü’nün —–Esas sayılı dosyaları ile görülen davanın ve başlattığı takibin sonuçlanması ve hükmün icrası için şirketin terkin kaydının kaldırılması gerektiği sonucuna varılmakla aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile —— sırasında kayıtlı —– İstanbul Anadolu—-.Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —- Esas sayılı dosyası ve İstanbul Anadolu —.İcra Müdürlüğü’nün —- Esas sayılı dosyaları yönünden geçerli olmak üzere ihyasına,
2-İhya kararının —– ilanına, ilan masrafının davacı tarafça karşılanmasına,
3-Harç peşin alındığından bu konuda karar vermeye yer olmadığına,
4-Davacı tarafından yapılan tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Yasal hasım olması nedeniyle davalı .—– aleyhine yargılama gideri ve vekalet ücreti taktirine yer olmadığına, yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.20/11/2019