Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/407 E. 2021/613 K. 13.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/407 Esas
KARAR NO: 2021/613
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/06/2019
KARAR TARİHİ : 13/07/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; —tarihinde, Müvekkillerin arşivleme hizmeti aldığı —- depolama tesisinde yangın çıktığını, —— tarihinde Müvekkillere e-mail gönderilmesi suretiyle bildirildiğini, yangın hakkındaki İtfaiye Raporunda Müvekkillere ait evrakların, ticari defter ve kayıtların, faturaların, mahsuplar ve beyannamelerin ticari mektupların, sözleşmelerin vb ticari belgelerin de bulunduğu ———- tarafından da soruşturulduğunun öğrenildiğini, dosya kapsamının bilinmediğini, ancak bilirkişi raporu beklendiğinin haricen öğrenildiğini, yangında zayi olan belgeler hakkında—— tespit çalışmalarının sürdüğünü, müvekkillerin evraklarının saklandığı kutu numaralarının belirlendiğini, içeriğe yönelik ——– dönemlerini kapsayan ticari defterler, mahsup, fatura, beyanname, sözleşme türü evraklarının zayi olduğunun anlaşıldığını, yapılan tespitlere ilişkin listenin — içinde dilekçe ekinde olduğunu, zayi olan evrak listesi talep edildiğinde ——- kutu barkod numaralan belirtilerek sadece genel bilgi verilmiş olup henüz taraflarına ayrıntılı olarak ticari kayıtların detaylarının iletilmemiş olduğunu, — tarihinde anılı şirkete ——-gönderilerek yangın sebebi ile zayi olduğunu bildirdikleri evrakımızın, ticari defter, belgelerin ayrıntılı tam listesinin tarafımıza verilmesinin talep edildiğini, şirketten gelecek cevap ile birlikte zayi olduğu netleşen ticari defter, kayıt, faturalar, mahsuplar ve beyannameler, ticari mektuplar, sözleşmeler ve sair evrak bilgilerinin detayları konusunda bilgi verileceğini, yaşanan bu hadise sebebi ile Türk Ticaret Kanunu 82/7 hükmü gereğince işbu başvuruyu yapma gereğinin hasıl olduğunu, yapılacak tahkikatla tespit edilecek müvekkillere ait ticari evrakın —– zayi olduğuna ilişkin taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE :
Dava, hukuki niteliği itibari ile Davacı şirkete ait Müvekkillerin—— dönemlerini kapsayan ticari defterler, mahsup, fatura, beyanname, sözleşme türü evraklara ilişkin yangın sebebi ile zayi belgesi verilmesi talebine yöneliktir.
—- yazılan müzekkereye cevaben —— adresinde meydana gelen yangınla ilgili raporların gönderildiği anlaşılmıştır.
Davacı şirketlerin arşivleme hizmeti aldığı ——– yazılan müzekkereye cevaben zayi arşiv kayıtlarının gönderildiği, bildirilen evrakların davacının zayi nedeniyle iptalini istediği evraklarla aynı olduğu anlaşılmıştır.
Zayi talep edilen evrakların; 6102 sayılı TTK’nın 82. maddesi ile —– tarihli Ticari Defterlere ilişkin tebliğde her tacirin saklaması gereken defter ve belgelerden olup olmadığının yasal saklama süresi de göz önünde bulundurularak tespiti için dosya mahkememizce bilirkişiye tevdi edilmiş olup; bilirkişi raporunda gerekli karşılaştırmaların yapılarak zayi belgesi verilmesi talep edilen evrakların TTK 82/1 fıkrası d bendine göre ve TTK 82/5 ve 6. fıkralarına göre dava tarihi itibariyle —— yıl saklama zorunluluğu kapsamına gören evraklardan olduğu ayrıca yapılan karşılaştırmada talep edilen evrakların zayi olan evraklar arasında olduğunun belirtildiği anlaşılmıştır.
Dava TTK’nun 82/7 mad. Uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir, TTK’nun 82/7 maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” düzenlemesini içermektedir.
Dava dilekçesi,—- cevapları, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davaya konu yangın olayının — tarihinde meydana geldiği, yangın raporunda davacının arşiv hizmeti aldığı ——- deposunun içerisinde bulunan tüm malzemeler ile birlikte tamamen yanmış olduğu anlaşıldığından davanın kabulüne ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN KABULÜNE,
TTK’nun 82/7. madde gereğince —- tarihinde çıkan yangın nedeniyle davacının iddia ettiği iş bu karar ekinde yer alan 3. kişi —– tarafından sunulan —–tarihli müzekkere cevabı ekinde yer alan davacı şirkete ait tüm ticari kayıtların yangın nedeniyle zayi olduğunun TESPİTİNE,
Bu kayıtlar yönünden zayi belgesi verilmesine,
2-Alınması gerekli 59,30-TL harcın peşin alınan 44,40-TL harçtan mahsubu ile bakiye 14,90-TL’nin davacıdan tahsili ile hazine adına irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ancak sarf olunmayan gider avansının karar kesinleştiğinde tarafa iadesine,
Dair, Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.13/07/2021