Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/404 E. 2020/266 K. 25.06.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2019/404 Esas
KARAR NO: 2020/266
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 26/06/2019
KARAR TARİHİ: 25/06/2020
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: davacı şirketin ——— tarihli dava dışı —————- imzalamış olduğu —————istinaden davacı şirketçe saklanması gereken tüm ticari belgelerin dava dışı şirket nezdinde arşiv depolarında muhafaza edildiğini, hal böyleyken—————- günü meydana gelen yangın nedeniyle depoda bulunan arşivlenmesi için teslim edilmiş olan —–yılı satış faturaları,————satış sözleşmesi , ———– yılı üye faturaları ve diğer ticari evrakın tamamen yanarak yok olduğunu bu nedenle TTK 82/7 maddesi gereğince davacı şirkete zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME ve GEREKÇE : Dava, hukuki niteliği itibari ile davacı firma ile dava dışı ———————arasında ki ——– kapsamında saklanan evrakların, dava dışı şirkette meydana gelen ———- tarihli yangın neticesinde zayi olması nedeniyle açmış olduğu TTK 82/7 maddesi uyarınca açılan zayi belgesi verilmesi istemli dava ilişkindir.
—————————- müzekkere yazılmış; davacı ile dava dışı şirket arasındaki zayi olan evrak listesi celbedilmiştir.
Yangın vakıasına dair davacı tarafça; —————–tarafından düzenlenmiş yangın raporu, olay yeri inceleme raporu ve ceza soruşturma evrakları dosyaya ibraz edilmiştir. ————- Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından meydana gelen yangın vakıası hakkında soruşturma yapıldığı fakat şüpheli tespit edilemediğinden kasten yangın çıkarma suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği tespit edilmiştir.
Zayi talep edilen evrakların; 6102 sayılı TTK’nun 82. Maddesi ile ———– tarihli Ticari Defterlere ilişkin Tebliğ’de her tacirin saklaması gereken defter ve belgelerden olup olmadığının yasal saklama süresi de göz önünde bulundurularak tespiti için muhasıp bilirkişiden rapor alınmış bilirkişi raporunda ; davacı şirkete ait ——-yılına ait satış faturalarının,——– yılına ait üye şirketlerin davacı şirkete kestiği alış faturalarının, ——————— yıllarına ait üye sözleşmelerinin ve satış sözleşmelerinin tutulması ve ———— boyunca saklanması zornlu belgeler kapsamında olduğunu mütalaa etmiştir.
Yapılan yargılama, bilirkişi raporu, gelen müzekkere cevapları ile tüm deliller bütün olarak değerlendirildiğinde; TTK 82/7 maddesi kapsamında ———— tarihinde meydana gelen yangın neticesinde davacı tarafça yasal onbeş günlük süre içerisinde usulüne uygun dava açıldığı, yapılan inceleme neticesinde davacı şirkete ait; ———-yılına ait satış faturalarının, ——— yılına ait, üye şirketlerin davacı şirkete kestiği alış faturalarının,—————— yıllarına ait üye sözleşmelerinin ve satış sözleşmelerinin yangın neticesinde zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesi verilmesine karar verilmiştir.
H Ü K Ü M:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
Davanın KABULÜ İLE;
1-Davacı şirkete ait; ———- yılına ait satış faturalarının,
—— yılına ait, üye şirketlerin davacı şirkete kestiği alış faturalarının,
———— yıllarına ait —————— zayi olduğunun tespiti ile TTK’nun 82. Maddesi uyarınca ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE,
2-Alınması gerekli 54,40 TL harcın davacı tarafça yatırılan 44,40 TL peşin harçtan mahsubu ile 10,00 TL’nin bakiye harçlar terkin sınırında kaldığından davacıdan alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta içinde —————Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı. 25/06/2020