Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/109 E. 2019/312 K. 21.03.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2019/109 Esas
KARAR NO : 2019/312

DAVA : Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ : 19/03/2019
KARAR TARİHİ : 21/03/2019

Mahkememizde görülmekte olan Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; İstanbul Anadolu —–.Asliye Ticaret mahkemesinin 19/09/2018 tarihinde Müflis ———-.’nin iflasına karar verildiğini, müflis şirket bakımından birinici alacaklılar toplantısının 3 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirildiğini, bunun akabinde iflas idaresinin müflis masasına yapılan alacak ve istihkak iddiaları ile ilgili tahkik ve tetkik işlemlerini ikmal ederek İİK’nun 206. ve 207. maddeleri uyarınca sıra cetvelinin oluşturulduğunu, sıra cetvelinin kendilerine 4 Mart 2019 tarihinde tebliğ edildiğini, sıra cetveline aynı alacak için mükerrer alacak kaydı yapıldığını ve bu kapsamda mükerrer alacağın iptal edilmesi gerektiğini,—vergi dairesi müdürlüğünün talebi üzerine sıra cetveline beş numaraya 13.556.955,96 TL. değerindeki alacak yerleştirildiğini,—- dairesi başkanlığının talebi üzerine ise otuz numaraya 13.650.252,58 TL. değerindeki alacak yerleştirildiğini, ancak sıra cetveli üzerinde kendilerince yapılan inceleme sonucunda aynı alacağın birden fazla kez sıra cetveline yazılmış olduğunun ve sıra cetvelinde bu alacağın tekerrür ettiğinini görüldüğünü beyan ederek hatalı olarak düzenlenen sıra cetvelinin düzeltilmesine ve tekerrür eden 31 numaradaki alacağın sıra cetvelinden kaldırılarak düzenlenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Kamu alacaklarının dayanğı idari bir işlem olup, bu nedenle kamu alacakları hukuka uygunluk karinesinden yararlanacağından idari işleme dayalı kamu alacağı iflas idaresi tarafından reddedilemez.İflas idaresinin kamu alacağına ilişkin taleplerle ilgili red yetkisi yoktur, ancak alacağın dayandığı idari işleme karşı iptal davası açma hakkı mevcuttur.İflas masasındaki diğer alacaklılar yönünden de adli yargıya değil, idari yargıya başvurma zorunluluğu vardır. Ticaret mahkemeleri idari bir işleme dayanan kamu alacağının varlığı yada tutarı hakkında bir karar veremez.Bu nedenle bu davada yargı yolu adli yargı değil, idari yargı olacaktır.
HMK’nun 114/1-b. maddesine göre; “Yargı yolunun caiz olması” dava şartı olup, HMK’nun 115/2 maddesinde ”Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder. ” hükmü yer almaktadır. Bu nedenle davanın dava şartı yokluğundan usulden reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1-Davanın HMK 114/1-b ve HMK 115 madeleri uyarınca yargı yolu nedeniyle USULDEN REDDİNE,
2-Alınması gereken 44,40 TL. Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yaptığı masrafların üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.