Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/690 E. 2020/719 K. 02.12.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/690 Esas
KARAR NO : 2020/719
DAVA: İflas (Adi Takipten Doğan İtirazın Kaldırılması Ve İflas (İİK 156))
DAVA TARİHİ: 08/06/2018
KARAR TARİHİ: 02/12/2020
Mahkememizde görülmekte olan İflas (Adi Takipten Doğan İtirazın Kaldırılması Ve İflas (İİK 156)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;taraflar arasında —— adresinde bulunan ———başlangıç tarihli kira sözleşmesi uyarınca kiraladığmı,sözleşme uyarınca kira,elektrik,su ve sarfiyatlara ilişkin bedeller müvekkil şirkete ödendiğini,ancak davalı tarafça ——- ilişkin —– aylarına ait bedellerin ödenmemesi üzerine ————- dosyası ile icra takibi yapıldığını,takibe itiraz neticesinde takibin durduğunu beyanla itirazın kaldırılmasına, haksız itiraz sebebi ile %20 oranında icra inkar tazminatına hükmedümesine,davalının icra dosyasına ilişkin tüm dosya borcunu takip tarihinden itibaren takipten sonrası için işletilecek yasal faizi ile birlikte dosyaya depo edilmesine,yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı tarafa usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen davaya cevap vermemiştir.
Her ne kadar ——– müdahale talebinde bulunmuş ise de müdahale harcı yatırmadığı anlaşılmakla dosyaya müdahil olarak eklenmemiştir.
Davacı tarafça, davalı şirket aleyhine — Asıl alacak, —– değişen oranlarda adi kanuni faiz tutan olmak üzere toplam —- alacağın tahsili için ——— tarihinde iflas yoluyla adi takip başlattığı anlaşılmıştır. Borçluya ödeme emrinin —– tarihinde tebliğ edildiği, borçlu vekili tarafından ——-tarihli dilekçe ile borca itiraz edildiği, takibin durduğu, icra müdürlüğüne itirazın iptali veya kaldırılmasına dair herhangi bir karar ibraz edilmediği anlaşılmıştır.
Davacı tarafın tensiben verilen kesin süre içerisinde iflas avansını yatırdığı anlaşılmıştır.
Mahkememizce davacı tarafa takipte belirtilen kira alacağı, elektrik tüketim ve su kullanım bedeli ile cari hesap alacağı olarak belirtilen alacak tutarlarını açıklaması ve bunlara ilişkin belgeler sunması için süre verilmiş, davacı vekili tarafından —— düzenlenen kira sözleşmesi, aylık kira bedellerine ilişkin açıklama, elektrik ve su tüketim bedellerine ilişkin fatura dökümleri ibraz edilmiş, taraflar arasında gerçekte bir cari hesap sözleşmesi bulunmadığı, davacı şirketin kira, elektrik ve su bedellerinden doğan birikmiş alacaklarının hesap ekstresinde döküm yapılarak bütün halinde takibe konu edildiğini açıklayan dilekçe sunduğu anlaşılmıştır.
Ayrıca davacı vekili, davalının itiraz dilekçesinde bahsi geçen ——– sayılı kira takibi dosyasının ——– ayları kirasına ilişkin olduğunu beyan etmiştir.
Kira ödemelerinin hangi banka şubesine, hangi hesaba ödendiği yada ödenmesinin kararlaştırıldığı konusunda davacı vekilinden açıklama istenmiş, sunmuş olduğu dilekçeye göre ——– şube müdürlüğünden —- ile takip tarihi olan ——– tarihleri arasındaki kira ödemelerine ilişkin hesap ekstreleri celp edilmiştir.
Tarafların ticari defter ve kayıtları ile dosya üzerin de bilirkişi incelemesi yapılarak takip tarihi itibariyle davacının kira alacağı olup olmadığı hususunda rapor alınmış, davalı taraf ticari defter ve kayıtlarını sunmamış, davacı tarafın ticari defter ve kayıtlarının usulüne uygun tutulduğu, sahibi lehine delil niteliği taşıdığı anlaşılmıştır.
Bilirkişi tarafından, takip tarihi itibariyle davacının takip konusu edilen kira dönemine ilişkin elektrik, su ve kira borcu toplamının —– olduğu, vadelerine göre yapılan faiz hesabına göre takip tarihi itibariyle ——- işlemiş talep edebileceği yönünde rapor düzenlenmiştir.
Bilirkişi heyetinden ek rapor alınmak suretiyle son duruşma gününe göre takip dosyasındaki alacak tutarına işleyecek faiz, icra masrafları, vekalet ücretleri ve harçların eklenmesi suretiyle depo emrine esas alacak tutarının hesaplanması istenmiş, bilirkişi heyeti ek raporunda —— tarihi itibariyle depo emrine esas alacak tutarı toplamının ——olduğunu belirtmiştir.
Davacı vekilinin talebi üzerine dosya ele alınarak —- tarihli ara karar ile; İİK’nun 158.maddesi göndermesi ile İİK’nun 166.maddesine göre açılan bu iflas davasının ——– üzerinde ——- yapılan gazetelerin birinde ilan edilmesine, ilan metninde İİK’nun 158/1 fıkrasındaki açıklamaya yer verilmesine, ilanlar yapıldıktan sonra depo emri talebinin değerlendirilmesine karar verildiği anlaşılmıştır.
Verilen süre içerisinde davacı tarafından usulüne uygun şekilde ilanların yaptırıldığı, ilan gazetelerinin dosya içerisine alındığı anlaşılmıştır.
Mahkememizin —– tarihli duruşmasında; borçlu şirkete İİK nun 158/2 maddesi uyarınca depo emri tebliği ile —-asıl alacak, — takibe kadar işlemiş faiz, —- duruşma gününe kadar işlemiş faiz, — Tahsil harcı, —-Vekalet ücreti, —İcra başvuru harcı, — İcra peşin harcı,—– İcra tebligat gideri toplamı ——– borç tutarını icra dosyasına ifa etmesi yada bu miktarı mahkeme veznesine depo ederek makbuzunu ibraz etmesi için tebligat gönderilmesine, yazılacak tebligatta belirtilen depo tutarının yatırılmaması halinde bir sonraki duruşmada iflasına karar verileceğinin ihtar edilmesine karar verilerek davalı tarafa ihtaratlı davetiye tebliğ edilmiştir.
Daha sonra duruşmanın atılı bulunduğu —— tarihinde ülkedeki ve tüm dünyadaki salgın hastalık nedeniyle alınan tedbirler kapsamında duruşmaların ertelenmesi sebebiyle dosyanın ele alınarak duruşmasının ——- tarihine ertelendiği anlaşılmıştır.
— tarihinde mahkememiz heyetinin Corona Virüs salgını nedeniyle —- gün süreyle karantinaya alınmış olması ve görevde olmaması sebebiyle geçici heyet tarafından duruşmaya çıkılarak duruşmanın —– tarihine bırakıldığı anlaşılmıştır.
—–tarihli duruşmada davacı vekili yeniden depo emri hesaplaması yapılmasını talep etmediğinden ve davanın kabulü ile iflas kararı verilmesini talep ettiğinden, yeniden son duruşma tarihine göre depo emri hesaplaması yapılmasına gerek görülmeyerek, daha önce hesaplanan ve davalıya tebliğ edilen depo emri tutarının yatırılmadığı ve İİK 158.maddenin şartlarının gerçekleştiği kanaatine varılarak davalının iflasına dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile ——– numarasında kayıtlı —– İİK’nun 158.maddesi uyarınca bu gün yani —-günü —– itibariyle İFLASINA,
2———- derhal müzekkere yazılmasına,
3-İflas avansının —— aktarılmasına,
4-İlanların —- yapılmasına,
5-Alınması gereken 54,40 TL karar harcına kaşılık peşin alınan 35,90 TL harcın mahsubu ile bakiye 18,50 TL harcın davalıdan tahsiliyle hazineye irad kaydına,
6-Davacı tarafından yapılan; 15.000,00 TL iflas avansı, 217.50 TL posta gideri,1.327,50 TL. Basın ilan gideri ve 71,80 TL harç gideri olmak üzere toplam 16.616,80 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
7-Davacı lehine AAÜT uyarınca taktir edilen 4.080,00 TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair,davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 02/12/2020