Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1495 E. 2020/322 K. 14.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/1495 Esas
KARAR NO: 2020/322 Karar
DAVA: Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ: 07/12/2018
KARAR TARİHİ: 14/07/2020
Mahkememizde görülmekte olan Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: Müflis davalı şirketin ——– Asliye Ticaret Mahkemesinin —— sayılı dosyası ile —— tarihinde iflasın açılmasına karar verildiğini, bu karar üzerine —– İcra ve İflas Müdürlüğünün ——— iflas sayılı dosyası açılarak kararın ilan edildiğini, iflas müdürlüğü tarafından tasfiyenin adi tasfiye şeklinde icrasına karar verildiğini, müvekkili şirketin, müflis şirkete verilmiş olunan mal karşılığında faturalar kestiğini, fakat kesilen faturalara ilişkin olarak hiçbir ödeme alamadığım, müvekkili şirketin, müflis şirketten alacaklı olduğunu, bu alacağının tahsili amacıyla —– İcra Müdürlüğünün ———Esas sayılı dosyasmda müflis şirketin aleyhine icra takibine girişildiğini ve müflis şirketinde kabulünde olduğu üzere takibe itiraz edilmediğini ve icra takibinin kesinleştiğini, müflis şirketin aleyhine girişilen icra takibi ile hacizler yapıldığım, sürekli olarak borcun ödeneceğini ileri sürülmüş ise de bir sonuç alınamadığım, müvekkili şirketin müflis şirketten iflasın açıldığı tarih itibariyle; — alacağı bulunduğunun ortada olduğunu, ancak iflas idaresi tarafından —- tarihinde ilan ve ———- tarihinde tebliğ edilen sıra cetvelinde müvekkili şirketin ———–sırada listeye alınan alacak kaydının hesap yapmaya elverişli yeterli belge sunulmadığı gerekçesi ile reddine karar verildiğim, bu kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu, sunulan evraklar ve işveren kayıtlan dikkate alındığından sıra cetveline itiraz/kayıt kabul davası açılmasının zaruretinin hasıl olduğunu belirterek öncelikle —— günü saat —— yapılacak olan ———-alacaklılar toplantısına katılmalarına karar verilmesine, sıra cetveline itiraz/kayıt kabul davasının kabulüne, müvekkilinin müflis işveren davalı şirketten olan ———-alacak kaydının tamamen kabul edilerek işçi alacağı olması sebebiyle ———-sırada sıra cetveline kaydımn yapılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP: Davalıya usulüne uygun dava dilekçesinin tebliğine rağmen dosyaya herhangi bir cevap dilekçesi sunulmamıştır. HMK’nun 128. Maddesi uyarınca; Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
İNCELEME ve GEREKÇE : Dava, hukuki niteliği itibari ile müflisin oluşturulan sıra cetvelinde reddedilen alacağın iflas masasına kaydı amacıyla açılan kayıt kabul davasıdır.
———–yazılan müzekkerelere ikmalen cevap verilmiştir.
Müflis şirketin ——- Asliye Ticaret Mahkemesi’nin —-sayılı kararıyla ———- tarihinde iflasına karar verildiği, bu kararın kesinleştiği anlaşılmıştır.
Uyuşmazlık konusu olan ilk husus iş bu dava için dava şartı olan davanın süresinde açılıp açılmadığı hususudur.
———- sayılı İİK.nun 235. maddesine göre sıra cetveline itiraz edenler, cetvelin ilanından itibaren onbeş gün içinde iflasa karar verilen yerdeki ticaret mahkemesine dava açmaya mecburdurlar. —– – maddenin üçüncü fıkrası hükmü mahfuzdur. Aynı kanunun ———maddesine göre de “İflâs idaresi toplantıları, idare memurlarının veya herhangi bir alacaklının gündem belirlemek suretiyle yapacağı talep üzerine iflâs dairesi müdürünün toplantı gününden en az yedi gün önce göndereceği çağrı üzerine yapılır. İflâs idaresi, kararlarını çoğunlukla alır; ancak toplantıya her üç iflâs idare memurunun da katılmaması hâlinde iflâs dairesi müdürü iflâs idaresinin görevini yüklenir ve iflâs idaresi adına tek başına karar alır. Toplantıya iflâs idaresi memurlarından birinin veya ikisinin iştiraki hâlinde iflâs dairesi müdürü de bu toplantıya katılır. Karar alınamaması hâlinde iflâs dairesi müdürünün oyu doğrultusunda işlem yapılır. İflâs masasına alacaklı olarak müracaat eden alacaklılar, tebligata elverişli adres göstermek ve ——— çıkarılacak tarifede gösterilecek yazı ve tebliğ masrafları için avans vermek suretiyle iflâs idaresince alınacak kararların kendilerine tebliğini isteyebilirler. Bu muameleyi yaptırmış alacaklılar hakkında iflâs idare memurunun kararlarına karşı kanun yolları kendilerine tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar”.
Somut olayda, —— tarihinde iflas kararı verilmiş, davacı tarafından masaya başvurulmuş, —- tarihinde masa red kararı vermiş, masanın red kararı davacıya —-tarihinde tebliğ edilmiş, davacı ——- tarihinde iş bu kayıt kabul davasının açmıştır.
Bu bakımdan iş bu kayıt kabul davasının ———– hak düşürücü süre içinde açıldığı sabittir.
Davacının süresinde dava açtığı anlaşıldıktan sonra açıklığa kavuşturulması gereken bir diğer husus davacının gerçekten alacağının olup olmadığına ilişkindir. Bu bakımdan inceleme yapılması için dosya bilirkişiye tevdi edilmiştir.
Davacı şirketin adresinin — olduğundan —– Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesine davacının —— ticari defterlerinin incelenmesi amacı ile talimat yazılarak dosyanın mali müşavir bilirkişisine tevdiine karar verilmiş olup, talimat mahkemesince hazırlanan bilirkişi raporunda özetle: Davacı ———–yılları ticari defterleri’nin açılış ve kapanış onaylarının, Türk Ticaret Kanunu’nun 64.’uncu madde hükümlerinde belirlenen usule uygun olarak ve belirlenen sürelerde yapıldığı, davacı —————–yılları ticari defterleri’nin TTK’nun 65. Maddesi hükümlerine uygun olarak tutulduğu, dava konusu alacağın dayanağı olarak gösterilen faturaların davacı ——– defterlerinde kayıtlı olduğu, dava konusu alacağın dayanağı olarak gösterilen faturalara ilişkin bir tahsilatın yapılmadığı, iflas halinde———- dava konusu faturalara ilişkin mal ve hizmet alımının gerçekleştiğini bağlı olduğu ————– bildirmiş olduğu, iflas tarihi itibari ile davacı ——– iflas halinde —————- alacaklı olduğu yönünde mütalaa etmiştir.
Davalı müflisin ticari defterleri üzerinde mahkememizce resen atanan mali müşavir bilirkişi eşliğinde, bilirkişi incelemesi yapılmış olup, bilirkişi mahkememize hitaben hazırlamış olduğu raporunda özetle:Defterlerin Usul İncelemesi Yönünden: Davacı şirketin ticari defterlerinin incelenmesi için ——— Asliye Ticaret Mahkemesi’ne talimat yazılmış olup, SMMM Bilirkişi ——- incelenen davacı şirkete ait ————-yılına ilişkin defterlerinin açılış ve kapanış onaylarının süresinde yapıldığı, TTK hükümlerine göre usulüne uygun tutulduğunun bildirildiği, Davalı müflis şirketin icra Müdürlüğü İflas Masasında incelenen defterlerinde, ———- yılına ilişkin ticari defterlerinin —- onaylı beratlarının incelendiği, Fatura İçeriği Malların Tesliminin İspatı ve Davacının Kayıt Kabul Talebi Yönünden: Davacı şirket tarafından davalı adına düzenlenen faturaların her iki şirketin de defterlerinde kayıtlı olduğu, davacı şirketin kendi defterlerinde ———— alacaklı gözükürken, davalı şirketin de kendi defterlerinde aym miktar kadar borçlu gözüktüğü, davalı şirketin faturaları itirazsız kendi defterlerine kaydettiğinden faturalar içeriği malların davalıya tesliminin ispatlanmış olduğu, davacı şirket tarafından işbu alacağına ilişkin davalı aleyhine—– İcra Dairesinin ——-Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlattığından, huzurdaki kayıt kabul davasında davacımn —– İflas tarihi itibarıyla yapılan dosya kapak hesabına göre davalı müflis şirketten — alacağının bulunduğu ———-, böylelikle davacının ————— alacağının iflas masasına kayıt talebinde haklı olduğu yönünde mütalaa etmiştir.
Toplanan deliller, icra takip dosyası, iflas müdürlüğünden gelen yazı cevabı,dava dilekçesi, cevap dilekçesi, ticari defterler, bilirkişi incelemesi bir bütün olarak değerlendirildiğinde; davacı ve davalı müflisin ticari defter kayıtlarına göre birbiri ile örtüşen biçimde; davacı şirketin davalı müflis şirketin iflas tarihi olan—– tarihi itibariyle davalı şirketten—– alacaklı durumda bulunduğu denetime esas biçimde tespit edilmiş olup;Davacının, Müflis ———– şirketinden, iflas tarihi itibariyle —– alacağının olduğu anlaşılmakla,—- alacağın ————–İflas Müdürlüğü ———–iflas dosyasından işlem gören iflas masasına kayıt ve kabulüne; asıl alacağa iflas tarihinden sonra işleyecek faizin iflas müdürlüğünce dikkate alınmasına; fazlaya ilişkin kısmın reddine karar verilmekle; kayıt kabul davasında harçların ve vekalet ücretinin maktu olması gerektiği gözetilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
DAVANIN KABULÜ İLE
1-Davacının, Müflis ———- şirketinden, iflas tarihi itibariyle —- alacağının olduğu anlaşılmakla, ——– alacağın ———-İflas Müdürlüğü ————iflas dosyasından işlem gören iflas masasına KAYIT VE KABULÜNE; asıl alacağa iflas tarihinden sonra işleyecek faizin iflas müdürlüğünce dikkate alınmasına;
2-Alınması gerekli 54,40 TL harcın mahkememiz veznesine yatırılan 35,90 TL den mahsubu ile 18,50 TL bakiye harç terkin sınırı altında kaldığından davacıdan alınmasına yer olmadığına,
3-Davacılar tarafından yapılan 41,10 TL ilk masraf, 35,90 TL peşin harç, 138,00 TL posta-tebligat masrafı, 1.250,00 bilirkişi masrafı olmak üzere toplam 1.465,00 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T uyarınca 3.400,00 TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansından kullanılmayan bakiye kısmın talep halinde davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde —————— Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup, usulen anlatıldı. 14/07/2020