Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2016/1410 E. 2023/536 K. 08.06.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO:2016/1410 Esas
KARAR NO:2023/536
DAVA: Kayıt kabul
DAVA TARİHİ:16/12/2016
KARAR TARİHİ:08/06/2023

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket ile davalı borçlu şirket arasında ticari iş ilişkisi faturalardan kaynaklanan cari hesap alacaklarının ödenmemesi nedeniyle müvekkili şirketin davalı borçlu hakkında———–sayılı dosyasından icra takibi başlattığını, davalının haksız yere icra takibine ve fer’ilerine itiraz ettiğini, davalının icra dosyasında yaptığı vaki itirazın iptali ile takibin devamına, %40’den az olmamak üzere davalının icra inkar kötüniyet tazminatına mahkum edilmesine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı yana yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; iflas tasfiyesinin ——— sayılı dosyası ile yürütüldüğünü, müflis şirket ile ilgili 2. alacaklılar toplantısının yapılmasının bekletici mesele yapılmasını, dava durduğu müddetçe zamanaşımı ve hakkı düşüren müddetlerin işlemediğini, davanın 2.Alacaklılar Toplantısının on gün sonrasına kadar durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

DELİLLER: Davacı vekili dava dilekçesinde delil olarak; ——- dosyası, faturalar, müvekkili şirket defter ve kayıtları üzerinde yapılacak bilirkişi incelemesi, tanık ve yemine dayanmıştır.
Davalı taraf delil bildirmemiştir.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, faturaya dayalı ilamsız icra takibine itirazın iptali olarak açılmış, yargılama sırasında davalı şirketin iflası üzere, dava kayıt kabul davasına dönüşmüştür.
——-dosyasının incelenmesinde, davacı tarafından davalı aleyhine 16.697,59-TL’nin tahsili talebiyle ilamsız takip başlatıldığı, davalının itirazı üzerine takibin durdurulmasına karar verildiği görülmüştür.
Dava açıldıktan sonra—— dosyasından, 17/11/2017 tarihinde davalı şirketin iflasına karar verilmiş,——– dosyası ile tasfiye işlemlerine başlanmış, 28/03/2022 tarihinde ikinci alacaklılar toplantısı yapılmıştır.
Davacı şirketin ticari defterleri üzerinde yapılan bilirkişi incelemesi sonucu mali müşavir bilirkişi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda; davacının kendi ticari defterlerine göre davalıdan 16.698,09-TL alacaklı olduğu belirtilmiştir.
Davalının ticari defterlerinin incelenmesi için——-talimat yazılmış, ancak davalı-müflis şirket iflas idaresine ticari defterlerini ibraz etmediği için inceleme yapılamamıştır.
Takibe konu alacak fatura alacağıdır. Faturanın TTK.da tanımına yer verilmemiştir. Vergi Usul Kanunu 229.maddesinde fatura, “Satılan emtia ve yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir vesika”olarak tanımlanmıştır.
TTK 21/1.maddesine göre, ‘Ticari işletmesi bağlamında bir mal satmış, üretmiş, bir iş görmüş veya bir menfaat sağlamış olan tacirden, diğer taraf, kendisine bir fatura verilmesini ve bedeli ödenmiş ise bunun da faturada gösterilmesini isteyebilir” TTK 21/2.maddesine göre ‘Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır’.
——– Kararında, ‘fatura sözleşmenin yapılmasıyla ilgili değil; taraflar arasında yapılmış bir satım, hizmet, istisna ve benzeri sözleşmenin ifa safhası ile ilgili bir belgedir. Öyle ki, taraflar arasında bu tür bir sözleşme ilişkisi yoksa düzenlenen belge fatura olmayıp, olsa olsa icap mahiyetinde kabul edilebilecek bir belgedir…” denilmiştir.
Fatura akdin kurulumuna değil, ifasına ilişkin belge olduğundan faturaya dayalı alacak talebinde bulunmak için öncelikle sözleşmesel ilişkinin kanıtlanması gerekir. Bu nedenle faturaya dayalı alacağın ispatı kural olarak davacıya aittir. Davacı taraf, takip dayanağı faturalara ilişkin sözleşmesel ilişkinin varlığını, faturalara mal ve hizmetlerin verildiğini, faturaların davalıya tebliğini yazılı belgelerle ispatlayamamıştır. Takibe konu alacağın varlığını ispatlayaman davacı tarafa yemin hakkı hatırlatılmış, davacı vekilinin yemin teklifi üzerine yeminin edası için talimat yazılmış,———- Talimat sayılı dosyasından müflis şirketin iflas idare memurlarına meşruhatlı yemin davetiyesi gönderilmiş, ———- iflas idare memuruna da tebligat yapılmış olmasına rağmen duruşmaya katılan olmamış, müflis şirket yemine konu vakıaları ikrar etmiş sayılarak, davacının takip tarihi itibariyle davalı müflis şirketten 16.697,59-TL alacaklı olduğuna karar vermek gerekmiştir. Davaya konu icra takibinde takipten itibaren avans faizi talep edilmiştir. Takip tarihi olan 25/09/2014 tarihinden iflas tarihi olan 17/11/2017 tarihine kadar olan işlemiş avans faiz miktarı Mahkememizce 5.454,59-TL olarak hesaplanmıştır. Açıklanan nedenlerle 16.697,59-TL asıl alacak, 5.454,59-TL işlemiş faiz olmak üzere toplam 22.152,18-TL alacağın iflas masasına kayıt ve kabulüne karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın kabulü ile 22.152,18-TL davacı alacağının ———– sayılı dosyasında masaya KAYIT VE KABULÜNE, fazlaya ilişkin talebin reddine,
2-Alınması gereken 179,90 TL harcın, davacı tarafından yatırılan 285,16 TL harçtan mahsubu ile bakiye 105,26 TL’nin davacıya iadesine,
3-Davacı tarafından bilirkişi ve tebligat ücreti olanak yapılan 5.340,00 TL yargılama gideri ile 179,90 TL peşin harç, 29,20 TL başvuru harcı toplamı 5.549,10 TL’nin davalıdan alınarak davacı tarafa verilmesine,
4-Davalı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı lehine karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT göre takdir olunan 9.200,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacı tarafa verilmesine,
6-Taraflarca yatırılan ancak sarf olunmayan gider avansının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde içerisinde ————— Adliye Mahkemesi’nde İstinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.08/06/2023