Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/202 E. 2023/195 K. 20.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2023/202 Esas
KARAR NO :2023/195

DAVA:Bilgi Alma ve İnceleme Hakkı
DAVA TARİHİ:17/03/2023
KARAR TARİHİ:20/03/2023

Mahkememizde açılan davanın dosya üzerinden yapılan incelemesi sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili Mahkememize verdiği dava dilekçesi ile; müvekkilinin, 31/03/2021 tarihinden bu yana davalı şirket yönetim kurulu üyesi olduğunu, davalı şirketin iki tüzel kişi ortaktan oluştuğunu, şirketin uzmanlık konularının değerli taşların sertifikalanması olduğunu, bu nedenle işin yapısı gereği ortakların alelade pay sahibi olmaktan ziyade bu konuyla ilgili uzman kişilerden oluşması gerektiğini, bu ortaklardan birisinin Belçika merkezli … …diğerinin ise; Enstitü … A.Ş. olduğunu, davalı şirketin bahsedilen ortakları arasındaki ortak girişim sözleşmesinin 08/10/2021 tarihinde feshedildiğini, bu nedenle şirket genel kurulunda ve yönetim kurulunda anlaşmazlıklar meydana geldiğini, müvekkilinin yönetim kurulu üyesi şirkete sorduğu sorulara herhangi bir yanıt alamadığını, yönetim kurulu üyelerinin yönetim kurulu toplantılarında sınırsız olarak bilgi alma ve inceleme hakkına sahip olduğunu, üyelerin toplantı esnasındaki hiçbir bilgi alma ve inceleme talebinin reddedilemeyeceğini, müvekkilinin herhangi bir sorumluluğunun TTK m.553 uyarınca dava konusu edilmemesi için TTK m.392 maddesi gereğince yönetim kurulu başkanından/başkan vekilinden şirketin … Şirketi’ndeki (…) pay oranı ve …’nin ortaklık yapısı bilgisini, bu paylara yönelik … esas sözleşmesinde yer alan herhangi bir imtiyazın tanınıp tanınmadığı hususunu, bu paylara karşılık kar payı yahut diğer kazandırıcı işlemler ile bir bedelin ödenip ödenmediğini, ödendi ise bu bedelin şirket kasasına girip girmediğini, kar payı dağıtılmadıysa bunun sebeplerini, …’nin pay sahipleri ile paylaşması gereken son Yönetim Kurulu yıllık faaliyet raporunu ve tüm finansal tablolarını paylaşıp paylaşmadığını, paylaştı ise detaylı bilgisini istediğini, bu taleplerin yanıtsız bırakıldığını belirterek, Yönetim Kurulu üyesi müvekkiline şirketin son 1 yılda tarafı olduğu tüm sözleşmelerin ve borçlandırıcı işlemlere ilişkin tüm materyallerin bir nüshasının verilmesine ve bunların incelenmesine izin verilmesine, şirketin anonim şirkete dönüştüğünden bu yana SGK bünyesinde kaydedilmiş tüm materyallerin bir nüshasının müvekkiline verilmesine ve incelenmesi için izin verilmesine ancak bu talep kabul edilmezse müvekkilinin Yönetim Kurulu üyeliğinin başladığı tarih olan 31/03/2021 tarihinden bu yana SGK bünyesinde kaydedilmiş tüm materyallerin bir nüshasının müvekkiline verilmesine ve incelenmesi için izin verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava; Yönetim Kurulu üyesinin bilgi alma ve inceleme hakkı istemine ilişkindir.
TTK.nın 392/4. maddesi gereğince Mahkememizce dosya üzerinden inceleme yapılarak talep incelenmiştir.
Yönetim Kurulu üyesinin bilgi alma ve inceleme hakkı TTK.nın 392. maddesinde düzenlenmiştir.
TTK .nın 392.maddesinde; “(1) Her yönetim kurulu üyesi şirketin tüm iş ve işlemleri hakkında bilgi isteyebilir, soru sorabilir, inceleme yapabilir. Bir üyenin istediği, herhangi bir defter, defter kaydı, sözleşme, yazışma veya belgenin yönetim kuruluna getirtilmesi, kurulca veya üyeler tarafından incelenmesi ve tartışılması ya da herhangi bir konu ile ilgili yöneticiden veya çalışandan bilgi alınması reddedilemez. Reddedilmişse dördüncü fıkra hükmü uygulanır.
(2) Yönetim kurulu toplantılarında, yönetim kurulunun bütün üyeleri gibi, şirket yönetimiyle görevlendirilen kişiler ve komiteler de bilgi vermekle yükümlüdür. Bir üyenin bu konudaki istemi de reddedilemez; soruları cevapsız bırakılamaz.
(3) Her yönetim kurulu üyesi, yönetim kurulu toplantıları dışında, yönetim kurulu başkanının izniyle, şirket yönetimiyle görevlendirilen kişilerden, işlerin gidişi ve belirli münferit işler hakkında bilgi alabilir ve görevinin yerine getirilebilmesi için gerekliyse, yönetim kurulu başkanından, şirket defterlerinin ve dosyalarının incelemesine sunulmasını isteyebilir.
(4) Başkan bir üyenin, üçüncü fıkrada öngörülen bilgi alma, soru sorma ve inceleme yapma istemini reddederse, konu iki gün içinde yönetim kuruluna getirilir. Kurulun toplanmaması veya bu istemi reddetmesi hâlinde üye, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvurabilir. Mahkeme istemi dosya üzerinden inceleyip karara bağlayabilir, mahkemenin kararı kesindir.
(5) Yönetim kurulu başkanı, kurulun izni olmaksızın, yönetim kurulu toplantıları dışında bilgi alamaz, şirket defter ve dosyalarını inceleyemez. Yönetim kurulu başkanının bu isteminin reddedilmesi hâlinde başkan, dördüncü fıkraya göre mahkemeye başvurabilir.
(6) Yönetim kurulu üyesinin bu maddeden doğan hakları kısıtlanamaz, kaldırılamaz. Esas sözleşme ve yönetim kurulu, üyelerin bilgi alma ve inceleme haklarını genişletebilir.
(7) Her yönetim kurulu üyesi başkandan, yönetim kurulunu toplantıya çağırmasını yazılı olarak isteyebilir.” düzenlemesi mevcuttur.
Bu kanuni düzenlemeye göre her yönetim kurulu üyesi, yönetim kurulu toplantıları dışında, yönetim kurulu başkanının izniyle, şirket yönetimiyle görevlendirilen kişilerden, işlerin gidişi ve belirli münferit işler hakkında bilgi alabilir ve görevinin yerine getirilebilmesi için gerekliyse, yönetim kurulu başkanından, şirket defterlerinin ve dosyalarının incelemesine sunulmasını isteyebilir. Başkan bir üyenin, bilgi alma, soru sorma ve inceleme yapma istemini reddederse, konu iki gün içinde yönetim kuruluna getirilir. Kurulun toplanmaması veya bu istemi reddetmesi halinde üye, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesine başvurarak bilgi alma ve inceleme hakkının kullanılmasına izin verilmesini talep edebilir.
Davacı bu konuda davalı şirket yönetim başkanlığına … 5. Noterliğinin 03/03/2023 tarih ve … yevmiye numaralı ihtarnamesini göndermiştir. Bu ihtarnamede; “…şirketin … Şirketi’ndeki (…) pay oranı ve …’nin ortaklık yapısı bilgisini, bu paylara yönelik … esas sözleşmesinde yer alan herhangi bir imtiyazın tanınıp tanınmadığı hususunu, bu paylara karşılık kar payı yahut diğer kazandırıcı işlemler ile bir bedelin ödenip ödenmediğini, ödendi ise bu bedelin şirket kasasın girip girmediğini, kar payı dağıtılmadıysa bunun sebeplerini, … nin pay sahipleri ile paylaşması gereken son Yönetim Kurulu yıllık faaliyet raporunu ve tüm finansal tablolarını paylaşıp paylaşmadığını, paylaştı ise detaylı bilgisini edinmesi gerekmektedir. Bu nedenle: yönetim kurulu başkanından/başkan vekilinden bu hususlarda bilgilendirme yapılmasını, incelenmek üzere ilgili tüm materyallerin gönderilmesine ve incelenmesine izin verilmesini, izin verilmesini takiben işbu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren, tüm belgeleri incelenmek üzere iki gün içerisinde müvekkilinin …@… e-mail adresine gönderilmisini, izin verilmemesi halinde yönetim kurulu başkan/başkanvekilinin iki gün içerisinde yönetim kurulunu toplantıya çağırmasını…” talep edildiği anlaşılmıştır.
Dava dilekçesinin sonuç kısmınında ise; ihtarnamede talep edilen hususların dışında, şirketin son 1 yılda tarafı olduğu tüm sözleşmelerin ve borçlandırıcı işlemlere ilişkin tüm materyallerin bir nüshasının verilmesine ve bunların incelenmesine izin verilmesine, şirketin anonim şirkete dönüştüğünden bu yana SGK bünyesinde kaydedilmiş tüm materyallerin bir nüshasının davacıya verilmesine ve incelenmesi için izin verilmesine, bu talep kabul edilmezse davacının Yönetim Kurulu üyeliğinin başladığı tarih olan 31/03/2021 tarihinden bu yana SGK bünyesinde kaydedilmiş tüm materyallerin bir nüshasının davacıya verilmesine ve incelenmesi için izin verilmesine karar verilmesinin talep edildiği, buna göre ihtarnamede talep edilen hususlar ile davada talep edilen hususların aynı olmadığı, bu nedenle davada talep edilen hususlar için davalı şirket yönetim kurulu başkanına başvurma şartının gerçekleşmediği anlaşıldığından şartları oluşmayan davanın reddine karar verilmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesi gereğince alınması gereken harç dava açılırken peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının davacıya iadesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda; gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Mahkememize sunulacak veya gönderilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 20/03/2023

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır

**Bu belge 5070 sayılı Kanun Kapsamında Elektronik İmza İle İmzalanmıştır.*