Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/815 E. 2022/472 K. 21.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/815 Esas
KARAR NO:2022/472

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:27/12/2021
KARAR TARİHİ:21/06/2022

Taraflar arasında görülen davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin 29/04/2020 tarihinde … Müdürlüğü tarafından tescil edilen karar kapsamında tasfiyeye girdiğini, müvekkilinin kurulduğu günden bu yana mali, hukuki ve ticari yükümlülüklerini yerine getirdiğini, müvekkilinin tasfiye işlemlerini sonlandırmak için şirkete ait genel kurul karar defteri ve yönetim kurulu karar defterini saklayan mali müşavirden talep edildiğini fakat muhasebecinin uhdesinde kaybolduğunu ve zayi olduğunun öğrenildiğini belirterek müvekkiline ait ticari defterler, yönetim kurulu ve genel kurul defterleri bakımından zayi belgesi verilmesine karar verilmesi talebi ile dava ettikleri anlaşıldı.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde dava, genel kurul karar defteri ve yönetim kurulu karar defterinin kaybolması nedeniyle zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
Davacı tarafça genel kurul karar defteri ve yönetim kurulu karar defterinin şirket muhasebecisi … tarafından saklandığı ve uhdesinde iken kaybolduğunu iddia ederek zayi belgesi verilmesi talep edilmiştir.
Mahkememizce davacının bildirdiği muhasebeci …’a; davacı şirkete ait genel kurul karar defteri ve yönetim kurulu karar defterinin kendisinde olup olmadığı, genel kurul karar defterinin ve yönetim kurul karar defterinin kaybedilip kaybedilmediği ve hangi amaçla kendisinde olduğu, defterlerin hangi noterlikte onaylatıldığı, yevmiye numarası ve tarihini bildirmesi için müzekkere yazılmıştır.
… tarafından 21.04.2022 tarihinde mahkememiz müzekkeresine cevabında; Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Defterlerinin 1 kez şirket kuruluşunda tasdik edildiğini, kendisinin 1.muhasebeci olmadığını, sadece birkaç yıl muhasebe işlerini yaptığını,31.12.2020 tarihinde muhasebe defterlerini teslim ettiğini, söz konusu defterlerin ve eski evrakların kendisine lazım olmadığını, şirket kurulurken alınan defterleri 1.muhasebeciden kendisinin almadığını bildirmiştir.
6102 Sayılı Kanunun 82/7 Maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır” hükmünü içerir.
Davacının söz konusu yasal düzenlemeden yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin ve belgelerin korunması amacı ile gereken dikkat ve özeni göstermiş olması ve aynı zamanda zayi olmanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması gerekmektedir. İleri sürülen sebebin de defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olması, başka bir deyişle davacının irade dışında defter ve vesikaların tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması gerekmektedir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davacının saklamakla yükümlü olduğu defterlerin muhasebecide iken kaybolduğunu iddia etmesine rağmen, muhasebeci tarafından defterlerin kendisi tarafından teslim alınmadığının beyan edildiği, davacı tarafından defterlerin ne şekilde kaybolduğuna dair yeterli bir açıklamanın yapılmadığı, defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta bir vakıadan bahsedilmediği, sırf defterlerin kaybolmasının zayi belgesi verilmesi için yeterli olmayacağı, defterlerin korunması amacı ile gereken dikkat ve özenin gösterilmemiş olduğu anlaşıldığından davacının davasının reddine karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M :Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasının reddine,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesine göre hesap edilen 80,70-TL maktu karar ve ilam harcından peşin olarak alınan 59,30-TL harcın mahsubu ile bakiye 21,40-TL harcın davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
3-Davacının yapmış olduğu yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize verilecek veya başka mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderilecek bir dilekçe ile İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 21/06/2022

Katip …
E-imzalıdır

Hakim …
E-imzalıdır