Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/6 E. 2021/515 K. 06.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/6 Esas
KARAR NO : 2021/515

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 05/01/2021
KARAR TARİHİ : 06/07/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle; Müvekkiline ait … adresindeki ”…-… Ticaret” isimli, … ticaret sicil nolu ticari işletmede 22.12.2020 tarihinde yaşanan siber saldırı nedeniyle işletmenin 18.06.2020 tarihi öncesi tüm verilerine ulaşılamamakta olduğunu, siber saldırı nedeniyle ticari işletmeye ait Şubat 2020 ve Mart 2020 dönemlerine ait Elektronik Yevmiye Defteri, Elektronik Defter-i Kebir ve bunlara bağlı beratlara da ulaşılamadığını, Şubat 2020 ve Mart 2020 dönemlerine ait Elektronik Yevmiye Defteri, Elektronik Defter-i Kebir ve bunlara bağlı beratlar zayi olduğundan TTK. madde 82/7 fıkra uyarınca sayın Mahkememizden, Şubat 2020 ve Mart 2020 dönemlerine ait verilere istinaden taraflarına zayi belgesi verilmesini talep etme zarureti hasıl olduğunu beyan etmiş ve sonuç olarak; fazlaya ve sonraya ilişkin her türlü yasal talep ve dava hakları saklı kalmak kaydıyla; Şubat 2020 ve Mart 2020 dönemlerine ait Elektronik Yevmiye Defteri, Elektronik Defteri Kebir ve bunlara bağlı beratlara ilişkin zayi olduğuna dair belgenin verilmesini talep ile dava ettiği görüldü.
DELİLLER VE GEREKÇE;
Dava, zayi belgesi verilmesi davasıdır.
Davacı şirketin adresine göre Mahkememizin bu davada yetkili olduğu ve davanın 15 günlük süresi içerisinde açıldığı anlaşılmıştır.
TTK.nın 82/7.maddesi uyarınca; tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet nedeniyle veya hırsızlık sebebiyle ziyaı halinde, ziyaın öğrenildiği tarihten itibaren 15 günlük hak düşürücü sürede zayi belgesi istenmesi mümkündür. TTK.nın 82. maddesi gereğince tacir, ticari defterlerini ve işletmesi ile ilgili her türlü belgeleri saklamakla yükümlüdür.
Davacının, zayi belgesi verilmesini talep ettiği ticari defter ve belgeleri, VUK hükümlerinin ilgili maddeleri gereğince elektronik ortamda tutulduğu ve iş bu dosyaların hacklenerek çalışamaz hale geldiğinin belirtilmesi üzerine, ilgili belgelerin incelenmesi hukuk dışında özel ve teknik bilgiyi gerektiren haller olduğundan, 6100 sayılı HMK m.266 gereği mahkemenin tarafların talebi yahut kendiliğinden vereceği karar ile bu hususların bilirkişiye tespit ettirilmesi mümkündür.
Tüm deliller toplandıktan sonra, bilirkişiden rapor alınmasına karar verilmiş, bilirkişi Bilgisayar Mühendisi … tarafından hazırlanan 05/07/2021 tarihli bilirkişi raporunda; “…” adlı muhasebe sunucusunun işletim sisteminin 01/10/2020 tarihinde yeniden kurulduğu tespit edilmiş, yazılımların tekrar kurulması kanıtların silinmesine ve üstüne veri yazılmasına neden olmuştur, dolayısıyla üstüne veri yazıldığı için eski verilerin geri döndürülememesine yol açmıştır. Kurulan yeni serverda incelenmiş ve ilgili beratların mevcut olmadığı gözlemlenmiştir. … isimli saldırganla verileri kurtarmak adına görüşmeler yapılmış, bir kısım ödemelerde bulunulmuş fakat verilerin kurtarılamadığı gözlemlenmiştir…” sonuç ve kanaatine ulaşıldığını mütalaa ettiği anlaşıldı.
Mahkememizce toplanan tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde; dosya kapsamına göre alınan bilirkişi raporunun hüküm kurmaya yeterli ve denetime elverişli olduğu, mahkememizde de, davacının ticari işletmesine ait, e-defter ve bunlara bağlı berat dosyalarına, … isimli “…“ mail uzantılı, hacker tarafından siber saldırı sebebi ile ulaşılamadığı, hacker ile dosyaların serbest bırakılması için görüşmeler yapıldığı, ancak verilerin kurtarılamadığının teknik bilirkişi tarafından tespit edildiği anlaşıldığından, davacının davasının kabulü ile, 2020 yılı Şubat ve Mart ayları Elektronik Yevmiye Defteri, Elektronik Defteri Kebir ve bunlara ait berat dosyalarının 6102 Sayılı Kanunun 82/7.md uyarınca zayi olduğunun tespitine, karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının KABULÜ İLE, 2020 yılı Şubat ve Mart ayları Elektronik Yevmiye Defteri, Elektronik Defteri Kebir ve bunlara ait berat dosyalarının 6102 Sayılı Kanunun 82/7.md uyarınca ZAYİ OLDUĞUNUN TESPİTİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesine göre, alınması gereken 59,30-TL harç dava açılırken peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan bakiye gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmek üzere mahkememize hitaben yazılmış, mahkememize verilecek ya da başka mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderilecek bir dilekçe ile gidilebilecek İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 06/07/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

¸Bu evrak 5070 sayılı Yasa gereğince elektronik olarak imzalanmıştır.