Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/370 E. 2022/403 K. 02.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/370 Esas
KARAR NO :2022/403

DAVA:İtirazın İptali
DAVA TARİHİ:09/06/2021
KARAR TARİHİ:02/06/2022

Taraflar arasında görülen davanın Mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili Mahkememize verdiği dava dilekçesi ile; müvekkili şirket ile davalı şirket arasında 01/11/2016 tarihinde Menkul Mal Satımı, İşçi Devri, Marka Devri, Müşteri Portföyü Devri ile Fabrika İşletme Sözleşmesi imzalandığını, söz konusu sözleşmenin 21. ve 23. maddesi gereği davalı şirketin, müvekkili şirkete aylık olarak 30.000-USD + %18 KDV olma üzere 3 aylık dönemler şeklinde işletme bedeli ödeyeceğini, ancak davalı şirketin bugüne kadar ödemesi gereken toplam 1.805.400-USD tutarındaki işletme bedelinin sadece 972.425,76-USD tutarını ödediğini, 68.412,14-USD işletilen temerrüt faizi nedeniyle, davalı şirketin ödemesi gereken borcunun toplam 901.386,38-USD olduğunu, davalı şirket aleyhine …. İcra Müdürlüğünün … Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını davalının takibe hem yetkiye hem de müvekkili şirkete borcu bulunmadığını belirterek itiraz etmesi nedeniyle icra takibinin durdurduğunu belirterek, icra takibine yapılan itirazın iptaline, icra takibinin devamına ve icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili Mahkememize verdiği cevap dilekçesi ile; davacının, cari hesap alcağına yönelik ilamsız takip başlattığını, takipte, cari hesap alacağına yönelik faizin işletilemeyeceğini, davacının dava dilekçesinden faize faiz işletilmesi talebinde bulunduğunun anlaşıldığını, cari hesap alacağı aranacak borç olup müvekkilinin adresi olan … Mahkemelerinin yetkili olduğunu belirterek davanın reddine ve kötüniyet tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.
Dava İİK.nın 67. maddesi gereğince açılmış itirazın iptali davasıdır.
Davacı şirket, 01/11/2016 tarihli Menkul Mal Satımı, İşçi Devri, Marka Devri, Müşteri Portföyü Devri ile Fabrika İşletme Sözleşmesinin 21. ve 23. maddesi gereğince davalı şirketten işletme bedeli alacağı olduğunu, davalı şirket aleyhine …. İcra Müdürlüğünün … Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını ve icra takibine itiraz edilmesi nedeniyle takibin durduğunu belirterek itirazın iptalini talep etmiştir.
Taraflar arasındaki 01/11/2016 tarihli Menkul Mal Satımı, İşçi Devri, Marka Devri, Müşteri Portföyü Devri ile Fabrika İşletme Sözleşmesinin incelenmesinde; sözleşmenin 1. maddesinde; tüm menkullerin, tüm makinelerin ve diğer araç ve gereçlerin davalıya satıldığı, 7. maddesinde; işyerinde çalışan tüm personelin davalıya devredildiği, 14. maddesinde; davacıya ait olan ve listede yer alan tüm markaların davalıya devredildiği, 21.maddesinde; davacının maliki bulunduğu gayrimenkulleri üzerinde bulunan fabrikasının davalı tarafından ayda 30.000 dolar + KDV bedelle işletmeye verildiği, 23. maddesinde; aylık işletme bedelinin 3 ayda bir peşin olarak ödeneceğinin düzenlendiği görülmüştür.
Taraflar arasındaki ihtilaf ödenmediği iddia edilen fabrika kullanım bedeline ilişkindir. Sözleşmenin diğer hükümleri ile ilgili bir ihtilaf bulunmamaktadır. Her ne kadar sözleşmenin 22. maddesinde taraflar arsındaki ilişkinin kira olarak tanımlanmayacağı düzenlenmiş ise de; sözleşmenin 21 .maddesinde fabrikaların kullanım ücretinin belirlendiği, 23. maddesinde bu bedelin ne şekilde ödeneceğinin düzenlendiği, 24. maddesinde hapis hakkının düzenlendiği ve sözleşmenin diğer maddelerine göre tüm makinelerin, malzemelerin davalıya satıldığı, işçilerin ve markaların davalıya devredildiği hususları gözönüne alındığında; davacının gayrimenkulleri üzerindeki fabrikasını belli bir ücret karşılığı davalının kullanımına bıraktığı, buna göre sözleşmenin 21 ve devamı maddelerinde düzenlenen ilişkinin kira ilişkisi olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.
HMK.nın 115/1 maddesi gereğince Mahkemeler dava şartının mevcut olup olmadığını davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır.
HMK.nın 4. maddesine göre kiralanan taşınmazların İİK.na göre ilamsız icra yolu ile tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere kira ilişkisinden doğan alacak davaları dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılacak davalarda Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir.
Taraflar arasındaki ihtilafın kira ilişkisinden kaynaklandığı, HMK’nın 4. maddesine göre görevli Mahkemenin İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi olduğu Mahkememizin bu davada görevli olmadığı sonuç ve kanaatine varılarak davanın usulden reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın Mahkememizin görevsizliği nedeniyle HMK.nın 114/1-c ve 115/2 maddeleri gereğince usulden REDDİNE, Karar kesinleştiğinde ve kesinleşme tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde talep edilmesi halinde dosyanın görevli İSTANBUL SULH HUKUK MAHKEMESİNE gönderilmesine,
2-Kararın kesinleşmesinden itibaren 2 hafta içerisinde dava dosyasının görevli Mahkemeye gönderilmesi talep edilmediği taktirde, HMK.nın 20.maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına ve aynı yasanan 331/2.maddesi gereğince yargılama giderleri hakkında karar verilmesine,
Taraf vekillerinin yüzlerine karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Mahkememize sunulacak veya gönderilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 02/06/2022

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır