Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/326 E. 2022/673 K. 04.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/326 Esas
KARAR NO :2022/673

DAVA:Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ:24/05/2021
KARAR TARİHİ:04/10/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle; müvekkillerinin İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı bulunan … Vergi Dairesinin … vergi sicil numarasında kayıtlı … unvanlı şirket ortaklarından biri olarak gözükmekte olduğunu, müvekkillerinden …’un, davalı şirkette yer alan 250 payı,nın şirketin aktifine ve pasifine ilişkin tüm hak ve borçlarıyla birlikte 12.500-TL bedelle noterde yapılan Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi’nin müvekkili tarafından devredilmiş olduğunu, bu devrin … 57. Noterliği’nde 23/09/2016 tarihli ve … sayılı yevmiyede de belirtilmiş olduğunu, aynı şekilde müvekkillerinden …’ın, davalı şirkette yer alan 250 payını, şirketin aktifine ve pasifine ilişkin tüm hak ve borçlarıyla birlikte 12.500-TL bedelle noterde yapılan Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi’nde müvekkili tarafından devredilmiş olduğunu, bu devrin, … 57. Noterliği’nde 23/09/2016 tarihli ve … sayılı yevmiyede de belirtilmiş olduğunu, TTK’nın 595. maddesi kapsamında, esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemlerin yazılı şekilde yapmış olup ve tarafların imzalarının noterce onanmış olduğunu, müvekkillerinin, davalı şirketin noterde düzenlenen limited şirket pay devri sözleşmesinin şirketin Genel Kurulu tarafından onaylanmasının gerçekleşeceği noktasında iyiniyetli olarak şüphe duymamış olup bu konuda bilgilendirilmemiş olduğunu, ancak devir işleminin Genel Kurulu tarafından onaylanması gerekirken bu işlemin gerçekleşmediğini yakın bir zamanda, e- devlet üzerinden başka bir iş dolayısıyla yaptıkları araştırmada hala şirkette aktif olarak şirket ortaklarından biri olduklarını fark etmiş olduklarını, bu yüzden, Genel Kurul’un toplanmasını ve ivedilikle pay devri sözleşmesinin onayının yapıldığı tarihin dikkate alınıp, Genel Kurul kararı alındıktan sonra ilgili kurumlara gönderilmesini ayrı ayrı talep etmiş olduklarını, ilgili ihtarnamelerin müvekkili … tarafından …. Noterliği’nde 27/12/2019 tarihli ve … sayılı yevmiye ile talep edilmiş olduğunu, ayrıca müvekkili …’ın …. … Noterliği’nde 11/02/2020 tarihli ve … sayılı yevmiye ile davalı şirketten talepte bulunulmuş olduğunu, müvekkillerinin yapmış olduğu noter ihtarı sonrasında, şirketin sicilde kayıtlı gösterilen adreslerde faaliyette olmadığının tespit edildiğini, bu nedenle müvekkillerinin TTK gereğince haklı sebeplerle şirketin ortaklığından ayrılmak istemekte olduklarını, Limited şirket faaliyeti tamamen durmuş olup, şirketin ticaret sicilde kayıtlı adresinde olmadığına müşahade etmiş olduğunu, Limited şirketin ortaklık mevcudu kalmamış olduğunu, şirket ortaklığından ayrılmak isteyen müvekkillerinin diğer ortağa bir türlü ulaşamamakta olduklarını,
“TTK’nın 638’inci maddesinin ikinci fıkrasında “Her ortak, haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabilir.”  şeklinde olduğunu, müvekkillerinin yapmış oldukları “Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesinin Genel Kurul Tarafından Onanması Talepli” noter ihtarında TTK m. 595/7’te, “Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” şeklindeki ifade dikkate alındığında, belirtilen süreye dikkat edilmiş olduğunu ve bunlara benzer hallerin ortaklıktan çıkmak için haklı sebep olarak nitelendirilmesi kanaatinde olduklarını, yukarıda açıklanan nedenlerle; öncelikle Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca müvekkillerinin haklı sebeplerle şirket ortaklığından çıkarılmasını ve limited şirket pay devri sözleşmesinin sicile işlemesi amacıyla hüküm kurulmasına karar verilmesini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ile dava ettiği görüldü.
Davalıya usulüne uygun tebligat yapıldığı ancak davaya cevap vermediği görüldü.
DELİLLER VE GEREKÇE;
Ticaret Sicil Kayıtları, ….Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2020/216 E. sayılı dosyası, ihtarnameler, şirket pay devri sözleşmeleri, incelenmiş tüm deliller toplanmıştır.
Dava, ortaklıktan çıkma davasıdır.
Taraflar arasındaki ihtilafın, davacıların, davalı şirket ortaklığından çıkma taleplerinin yerinde olup olmadığı noktasında toplandığı anlaşılmıştır.
Davalı … Hizmetleri Limited Şirketi, İstanbul Ticaret Sicili Memurluğu’nda … sicil numarasıyla kayıtlı olup, 02/10/2014 tarihinde tescil edilerek kurulmuştur ve şirketin kuruluş aşamasındaki sermayesinin 50.000-TL. olup, ortaklar arasındaki dağılımına göre; … 25.000-TL., … 12.500-TL. ve … 12.500-TL., sermaye payına sahip olduğu görüldü.
Davalı şirketin 19/08/2015 tarih, 9160 sayılı genel kurulda alınan ve 26/08/2015 tarihinde ticaret sicil gazetesinde ilan edilen kararı ile,sermaye artırımı yolu ile yeni ortak alındığı ve şirketin sermayesinin 200.000-TL. olmak üzere, … 50.000-TL.(1.000 pay), … 50.000-TL.(1.000-TL. pay) ve … 50.000-TL. (1.000-TL. pay), … 12.500-TL. (250-TL. pay), … 12.500-TL. (250-TL. pay),… 12.500-TL. (250-TL. pay) ve … 12.500-TL. (250-TL. pay) olarak değiştirildiği görüldü.
….Asliye Ticaret Mahkemesi’nin, 2020/216 E.-2021/33 K. sayılı dosyası celp edilip incelendiğinde, davacısının şirket ortaklarından … olduğu ve şirket pay devri sözleşmesine istinaden , davalı … Hizmetleri Limited Şirketi’nin ortaklığına çıkmaya ilişkin dava açtığı ve 08/04/2020 tarihinde davanın kabulü ile davacının şirket ortaklığından çıkarılmasına karar verildiği görüldü.
Davacı …’un, … 57. Noterliği’nin 23/09/2016 tarihli ve … yevmiye nolu “Limited Şirket Pay Devri sözleşmesi” ile, davalı şirkette yer alan 250 payını, şirketin aktifine ve pasifine ilişkin tüm hak ve borçlarıyla birlikte 12.500 TL bedelle …’a devir ettiği, diğer davacı …’ın … 57. Noterliği’nin 23/09/2016 tarihli ve … yevmiye nolu “Limited Şirket Pay Devri sözleşmesi” ile, davalı şirkette yer alan 250 payını, şirketin aktifine ve pasifine ilişkin tüm hak ve borçlarıyla birlikte 12.500 TL bedelle …’a devir ettiği görülmüştür.
Davacı …, …. Noterliği’nin 27/12/2019 tarihli ve … yevmiye nolu ihtarnamesi ile, davalı …, …. … Noterliği’nin 11/02/2020 tarihli ve … yevmiye nolu ihtarnamesi ile davalı şirkete “..Genel Kurulun toplanmasını ve ivedilikle pay devri sözleşmesinin onayının yapıldığı tarih dikkate alınıp, Genel Kurul kararı alındıktan sonra ilgili kurumlara gönderilmesini..” talep ettikleri ve ihtarnamelerin davalı şirketin, Ticaret Sicil adresine tebliğe gönderildiği görüldü.
TTK. 638. Maddesi “(1) Şirket sözleşmesi, ortaklara şirketten çıkma hakkını tanıyabilir, bu hakkın kullanılmasını belirli şartlara bağlayabilir.
(2) Her ortak, haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabilir. Mahkeme istem üzerine, dava süresince, davacının ortaklıktan doğan hak ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat altına alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebilir.”
TTK. 595. Maddesi, “(1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” hükmüne havidir.
Tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde, davacılar tarafından esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemlerin usulüne uygun yazılı şekilde yapıldığı ve noter tarafından onaylandığı, davacıların paylarını devrederek devir bedelini aldıkları, her ne kadar TTK.595/2 maddesi gereğince esas sermaye payının devri için şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, ortaklar genel kurulunun onayı şart ise de, TTK.595/7 maddesi gereğince devrin onaylanması için şirkete yapılan başvurudan itibaren üç ay içinde pay devri reddedilmemişse devre onay verilmiş sayılacağı hükmü gereği, davacıların davalı şirkete pay devrinin onaylanması için yaptıkları başvurunun, kanunda öngörülen 3 aylık süre içerisinde reddedilmediği ve davalı şirketin, devre zımnen onay verdiği anlaşıldığından, TTK.595/7. madde gereğince davacıların şirket ortaklığından çıkmayı talep edebilecekleri kanaati oluştuğundan, davacıların davasının kabulü ile, şirket ortaklığından çıkarılmalarına, davacılar tarafından çıkma payı talep edilmediğinden çıkma payına hükmedilmesine yer olmadığına, karar kesinleştiğinde İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil ve ilanına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacıların davasının kabulü ile, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı …’nin ortağı olarak kayıtlarda yer alan … TC no’lu … ve … TC no’lu …’ın şirket ortaklığından çıkarılmalarına
2-Davacılar tarafından çıkma payı talep edilmediğinden çıkma payına hükmedilmesine yer olmadığına,
3-Karar kesinleştiğinde İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil ve ilanına
4-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesine göre, alınması gereken 80,70-TL. harçtan, peşin alınan 59,30-TL. harcın mahsubu ile geriye kalan 21,40-TL. harcın davalıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesaplanan 9.200-TL. vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
6-Davacılar tarafından yapılan 59,30-TL. başvurma harcı + 59,30-TL. peşin harç + 568,66-TL. tebligat-müzekkere giderleri olmak üzere toplam 687,26-TL. yargılama giderlerinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
7-Davacılar tarafından yatırılan bakiye gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde davacı tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmek üzere mahkememize hitaben yazılmış, mahkememize verilecek ya da başka mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderilecek bir dilekçe ile gidilebilecek İSTİNAF yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 04/10/2022

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır