Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/268 E. 2022/319 K. 10.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/268 Esas
KARAR NO :2022/319

DAVA:Malın İadesi
DAVA TARİHİ:21/04/2021
KARAR TARİHİ:10/05/2022

Taraflar arasında görülen davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili Mahkememize verdiği dava dilekçesi ile; Müvekkili ile davalı arasında 6361 sayılı Finansal Kiralama Kanunu çerçevesinde 28/08/2019 tarihinde … sözleşme numarası ile finansal kiralama sözleşmeleri akdedildiğini ve sözleşme konusu makinenin tüm aksesuraları ile birlikte davalıya teslim edildiğini, davalı tarafın kendisine tebliğ edilen ödeme planına göre kira borçlarını vadelerinde ödemediğini ve temerrüte düştüğünü, … 3. Noterliğinin 29/01/2021 tarihli ve … yevmiye sayılı ihtarnamesi ile borçların 60 gün içinde ödenmesi ve ödenmediği takdirde sözleşmenin feshedileceğinin davalıya ihtar edildiğini, davalının ihtara rağmen borcunu ödemediğini, …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … D. İş sayılı dosyasında kiralananların müvekkili şirkete tesliminin sağlanmasına yönelik olarak ihtiyati tedbir kararı verildiğini belirterek sözleşmenin feshedildiğinin tespiti ile finansal kiralamaya konu makinanın müvekkiline aynen iadesini, tedbir kararının hüküm kesinleşinceye kadar devamınına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı, davaya karşı cevap vermemiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce yapılan yargılama, beyanlar, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; Dava, 6361 sayılı yasanın 31.vd maddelerine dayalı olarak açılan finansal kiralama konusu olan makinenin aynen iadesi davasıdır.
6361 sayılı yasanın 22.maddesi ” (1) (Değişik cümle:18/6/2020-7247/12 md.) Finansal kiralama sözleşmesi, yazılı veya uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasın Kurulun yazılı şeklin yerine geçebileceğini belirlediği ve bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkân verecek yöntemler yoluyla kurulacak şekilde düzenlenir ve buna ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir. Taşınmaz mallara ilişkin sözleşmeler taşınmazın bulunduğu tapu kütüğünün şerhler hanesine, kendilerine mahsus özel sicili bulunan taşınır mallara dair sözleşmeler bu malların kayıtlı oldukları sicile tescil ve şerh olunur ve kiralayan tarafından ayrıca Birliğe bildirilir.(2) Özel bir sicile kayıtlı olmayan taşınır mallara ilişkin sözleşmeler Birlik tarafından tutulacak özel sicile tescil edilir.(3) Birlik tarafından tutulacak özel sicil herkese açıktır. Hiç kimse sicildeki bir kaydı bilmediğini ileri süremez.” hükmünü içerir.
Taraflar arasında 27.08.2019 tarihinde ve … numaralı finansal kiralama sözleşmesi akdedildiği, sözleşmenin 193224439 tescil numarası ile Finansal Kurumlar Birliğince tescil ediliği dosya içerisindeki belgelerden anlaşılmıştır. Sözleşmede yazılı taşınır malların, davalıya teslim edildiği dosyada mevcut teslim belgelerinden anlaşılmıştır.
6361 sayılı yasanın 23. Maddesi ”Finansal kiralama konusu malın mülkiyeti kiralayana aittir. Ancak taraflar sözleşmede, sözleşme süresi sonunda kiracının, malın mülkiyetini satın alma hakkını haiz olacağını kararlaştırabilir.” hükmünü içerir.
6361 sayılı yasanın 24.maddesi ”(1) Kiracı, sözleşme süresince finansal kiralama konusu malın zilyedi olup, sözleşmenin amacına uygun olarak her türlü faydayı elde etme hakkına sahiptir.” hükmünü içerir.
Yasa maddelerinden de anlaşılacağı üzere finansal kiralama konusu mal kiralayan şirketin mülkiyetindedir. Kiracı, sözleşme süresinde finansal kiralama konusu malın zilyedi olup; malı sözleşmede öngörülen şart ve hükümlere göre özenle kullanmak zorundadır.
6361 sayılı yasanın 31.maddesi ” (1) Kiralayan, finansal kiralama bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya verdiği otuz günlük süre içinde de bu bedelin ödenmemesi hâlinde, sözleşmeyi feshedebilir. Ancak, sözleşmede, süre sonunda mülkiyetin kiracıya geçeceği kararlaştırılmış ise, bu süre altmış günden az olamaz. Bir yıl içinde sözleşmede yer alan kira bedellerinden üçünü veya üst üste ikisini zamanında ödememesi nedeniyle ihtara muhatap olan kiracılarla yapılan sözleşmeler kiralayan tarafından feshedilebilir.” hükmünü içerir.
361 sayılı yasanın 32.maddesi ”Sözleşme sona erdiğinde, sözleşmeden doğan satın alma hakkını kullanmayan veya bu hakkı bulunmayan kiracı finansal kiralama konusu malı derhâl geri vermekle mükelleftir.” hükmünü içerir.
6361 sayılı yasanın 33.maddesi ‘(1) Sözleşmenin kiralayan tarafından feshi ile 30 uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca kiracı tarafından feshi hâllerinde, kiracı malı iade ile yükümlüdür. İade edilen malın üçüncü kişilere satılması hâlinde sözleşmede aksi bir değer kararlaştırılmadıkça satış bedelinin, vadesi gelmemiş finansal kiralama bedelleri ile varsa kiralayanın bunu aşan zararı toplamından düşük olması durumunda aradaki fark kiracı tarafından kiralayana ödenir. Sözleşmede aksi bir değer kararlaştırılmadıkça iade edilen malın satış bedelinin, vadesi gelmemiş finansal kiralama bedelleri ile varsa kiralayanın bunu aşan zararı toplamından yüksek olması durumunda aradaki fark kiralayan tarafından kiracıya ödenir. İade alınan malın üçüncü kişilere finansal kiralama yöntemiyle kiralanması hâlinde de aynı esaslar uygulanır.(2) Sözleşme kiracı tarafından feshedilirse kiracı malı geri vermekle beraber uğradığı zararın tazminini, kiralayandan talep edebilir.(4) Kiracının bu Kanunda belirtilen süreler içinde borcunu ödememesinden dolayı kiralayan tarafından noter aracılığıyla kiracıya gönderilen fesih ihtarnameleri hakkında 2004 sayılı Kanunun 68/b maddesi hükümleri uygulanır.” hükmünü içerir.
Taraflar arasında akdedilen finansal kiralama sözleşmesinin 14.maddesinde kiracının bir kiralama dönemimde kiralama bedellerinden üçünü veya üst üste ikisini ödemede temerrüde düşmesi halinde kiralayanın fesih hakkının bulunduğu yazılmıştır.
Taraflar arasında akdedilen finansal kiralama sözleşmesinin 44.maddesinde kiralayanın fesih haklarının kullanarak sözleşmeyi fesih etmesi halinde kiracının ödeme planında yer alan ödeme planındaki vadesi gelmeyen tüm kiralama bedelleri muaccel olacağı kararlaştırılmıştır.
Taraflar arasında akdedilen finansal kiralama sözleşmesinin 41. ve 42. Maddelerinde sözleşmenin feshi veya sona ermesi hallerinde kiralananın kiralayana iade edileceği kararlaştırılmıştır.
… 1. Noterliğinin 06.09.2019 tarih ve … yevmiye numaralı ihtarnamesi ile ödeme planının davacıya 10.09.2019 tarihinde tebliğ edildiği görülmüştür.
… 3. Noterliğinin 29.01.2021 tarih ve 4019 yevmiye numaralı ihtarnamesi incelendiğinde; davalıya, finansal kiralama sözleşmesinden kaynaklanan kiraların ödenmesi ve kiralanan malların tesliminin ihtar edildiği, ihtarnamenin 05.02.2021 tarihinde tebliğ ediliği görülmüştür.
…. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … D. İş sayılı dosyası incelendiğinde davaya konu taşınır malın davalıdan alınarak yediemin olarak davacıya teslimi suretiyle ihtiyati tedbir kararı verildiği anlaşılmıştır.
Tüm deliller toplandıktan sonra, bilirkişiden rapor alınmasına karar verilmiştir.
Mahkememizce alınan bilirkişi raporunda sonuç olarak; 20 Ocak 2021 tarihinde … 3. Noterliğinden davalı …’ya 71.743,65TL Finansal Kira borcunun 29.01.2021 tarihi itibariyle 18.334,55TL temerrüt faizi borcunun ödenmesi için ihtar çekildiğinin, bu borcun üzerine davalı tarafça ilaveten diğer taksitlerinde ödenmemesi üzerine 29.03.2021 tarihinde … 1. Noterliği aracılığı ile tekrar ikinci ihtarın gönderildiğinin, davacı tarafın 2018 yılına ait ticari defterlerin tasdik/beratlarının ve kayıtlarının 6102 sayılı TTK’un 64. Maddesi ve 213 sayılı VUK’un 219, 224,225 maddelerindeki hükümlerine göre usulüne uygun olarak tutulduğunun, 2019 yılına ait dosyaya sunulan dilekçe ekinde ve yukarıdaki defter tasdik/berat dökümlerinde görüleceği yevmiye defteri, kebir ve envanter defterlerinin açılış tasdik ve beratlarının sunulduğunun, kapanış beratlarının sunulmadığının, davacı tarafça dosyaya bilirkişi incelemesinde değerlendirilmek üzere sunulan defter kayıt, cari hesap ve muavin defter dökümüne göre Fesih tarihi olan 29.01.2021 Tarihi itibariyle davacı Finansal Kiralama Şirketinin 280.600,39 TL alacağının olduğunun mütaala edildiği görüldü.
Davacı tarafça finansal kiralama konusu malın değerleme raporunun sunulduğu ve tespit edilen bedel üzerinden, eksik harcın ikmal edildiği anlaşılmıştır.
Davacı tarafından sunulan finansal kiralama sözleşmesi, ihtarname, fatura, makinenin teslimine ilişkin belge, cari hesap ekstresi, değerleme raporu ve …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … D. İş sayılı dosyası incelenmiştir.
Mahkememizce toplanan tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde; taraflar arasında 6361 sayılı Finansal Kiralama Kanunu çerçevesinde finansal kiralama sözleşmesinin akdedildiği, sözleşme konusu malın davalıya teslim edildiği, davalının ödeme planlarına göre kira borçlarını vadelerinde ödemediği ve temerrüde düştüğü, … 3. Noterliğinin 29.01.2021 tarih ve 4019 yevmiye numaralı ihtarnamesi ile borçların 60 gün içinde ödenmesi ve ödenmediği takdirde sözleşmenin feshedileceğine ilişkin ihtarın davalı tarafa tebliğ edildiği, Mahkememizce alınan bilirkişi raporunda davacının ödenmeyen ve muacceliyet kazanan … numaralı sözleşmeden kaynaklı 280.600,39 TL alacağı olduğu, raporun davalı tarafa tebliğ edildiği ve herhangi bir itirazda bulunulmadığı, kiralananın değerleme raporunda güncel piyasa değerinin KDV dahil 375.000,00 TL olduğu, ihtara rağmen 60 gün içerisinde taksitlerin ve sonrasında da kira borcunun tamamının ödenmediği, kiralama konusu malın davacıya yediemin olarak teslimi için stanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesinin … D. İş sayılı sayılı kararı ile ihtiyati tedbir kararı verildiği ve dava konusu malın aynen iadesi koşullarının oluştuğu anlaşıldığından, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunun 31.32, ve 33 maddeleri gereğince finansal kiralama konusu malın davalıdan alınarak davacıya aynen iadesine karar verilerek aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M :Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasının kabulü ile 1 ADET 2019 model … MARKA … TİPLİ, PLAKA NO …, ŞASİ SERİ NO …, MOTOR SERİ NO: …, PALETLİ EKSKAVATÖR’ün davalıdan alınarak davacıya AYNENİADESİNE,
2-Dava konusu makine ile ilgili ….Asliye Ticaret Mahkemesinin … D.İş 2020/250 K. sayılı kararı ile verilen ihtiyati tedbir kararının karar kesinleşinceye kadar devamına,
3-492 Sayılı Yasa gereğince alınması gereken 25.616,25-TL harçtan, peşin alınan 6.404,13-TL harcın mahsubu ile geriye kalan 19.212,12-TL harcın davalıdan tahsili ile Hazineye irad kaydına,
4-Davacı taraf lehine A.A.Ü.T gereğince taktir olunan 34.700,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından yapılan 59,30-TL başvurma harcı + 6.404,13-TL peşin harç + 900,00-TL bilirkişi ücreti + 112,50-TL tebligat-müzekkere giderleri olmak üzere toplam 7.475,93‬-TL yargılama giderlerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Davacı tarafında yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleşince davacıya iadesine
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize verilecek veya başka mahkeme aracılığı ile mahkememize gönderilecek bir dilekçe ile İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.10/05/2022

Katip …
¸

Hakim …
¸

¸Bu evrak 5070 sayılı Yasa gereğince elektronik olarak imzalanmıştır.