Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/8 E. 2022/147 K. 03.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO:2020/8 Esas
KARAR NO :2022/147

DAVA:Genel Kurul Kararının İptali
DAVA TARİHİ:03/01/2020
KARAR TARİHİ:03/03/2022

Taraflar arasında görülen davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili Mahkememize verdiği dava dilekçesi ile; müvekkilinin, davalı şirketin %32,50 hissedarı olduğunu, şirketin 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ait Olağan Genel Kurul toplantısının 06.12.2019 tarihinde yapıldığını ve toplantıya müvekkiline vekaleten Avukat …’in katıldığını, Genel kurul toplantısında TTK’ya aykırı bir şekilde kararlar alınması üzerine alınan kararlara muhalefet edildiğini, davalı şirketin aktifinde kayıtlı olan ve şirketin eskiden faaliyetlerinin icra edildiği fabrika binası nedeniyle şirketin tasfiye edilmediğini ve şirketin tek varlığının bu fabrika binası olduğunu, müvekkilinin bu fabrika binasının değerinin oldukça altında 8.000.000 TL’ye genel kurul kararı olmadan yönetim kurulu kararı ile satıldığını, durumu öğrenir öğrenmez konu hakkında bilgi almak istediğini, fakat kendisine yapılan satış ile ilgili hiçbir bilgi verilmediğini, yönetim kurulu yetkisi bulunmamasına rağmen satışı gerçekleştirdiğini, şirket denetçisinin raporunda bu konuda bir değerlendirmede bulunmadığını ve yönetim kurulunun bu şekilde akladığını, denetçi raporu ve deticinin ibrasının da bu yönden hatalı olduğunu, yine bilanço gelir/gider hesaplarının da bu usulsüz satış nedeniyle hatalı olduğunu, yönetim kurulunun tekrar seçildiğini, ibra edilmemesi halinde yeniden seçilmelerinin mümkün olamayabileceğinden Yönetim Kurulunun seçimine ilişkin kararın da iptal edilmesi gerektiğini belirterek, davalı şirketin 06.12.2019 tarihli Olağan Genel Kurul toplantısında alınan kararların tamamının iptaline, Mahkememizin 09/07/2020 tarihli celsesinde davalı şirketin genel kurulunda alınan 3,4,5,7,8,9 nolu kararların iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili Mahkememize verdiği cevap dilekçesi ile; müvekkili şirketin bir aile şirketi olarak kurulduğunu, şirketin yönetim kurulunun ise …’den oluştuğunu, müvekkili şirletin ticari faaliyetlerinin yoğun şekilde devam ettiği dönemde … ili, … ilçesi, … mah. 5752 ada 1 parselde kayıtlı dava konusu arsa vasıflı taşınmaz üzerindeki fabrika binasını iktisap ettiğini ve bu taşınmazda bir süre faaliyette bulunduğunu, akabinde ise şirket ortakları tarafından alınan kararla bu taşınmazdaki ticari faaliyete son verildiğini ve taşınmazın kiraya verilmesi yolunun tercih edildiğini, kiracının bir müddet sonra kiraları ödememeye başlaması ve taşınmazda bir takım tahribatlar getirmeye başlaması sebebiyle kiracının icra yoluyla tahliye edildiğini, gerek şirketin uzun süreden beri aktif bir faaliyetinin bulunmaması ve gerekse taşınmazın atıl durumda olması dolayısıyla satışı yoluna gidilmesinin isabetli bir karar olduğunu, 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ait 06.12.2019 tarihli olağan genel kurul toplantısında alınan kararların hiçbirinin kanuna, esas sözleşmeye ya da iyi niyet kurallarına aykırı olmadığını, gerek yönetim kurulunun ve denetçinin ibrası, gerekse de bilanço kar ve zarara hesabının kabulüne ilişkin kararların, karar yeter sayılarına uygun olarak alınmış hukuka uygun kararlar olduğunu belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava; Genel Kurul Kararının İptali istemine ilişkindir.
TTK’nın 445. ve 446.maddelerine göre genel kurul toplantısında hazır bulunup ta karara olumsuz oy veren ve bu muhalefetini tutanağa geçiren pay sahipleri, kararların kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve özellikle dürüstlük kurallarına aykırı olan genel kurul kararları aleyhine karar tarihinden itibaren üç ay içerisinde şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinde iptal davası açabilir.
Davalı şirketin ticaret sicil dosya sureti, 06/12/2019 tarihli genel kurul tutanağı ve ekleri celb edilmiş, taraf delilleri toplanmış ve bilirkişi raporları alınmıştır.
Bilirkişiler … ve Prof. Dr. … tarafından Mahkememize sunulan 23/09/2021 tarihli raporda; Yönetim kurulu üyelerinin ibrası sırasında, oy hakları olmadığı halde, oy kullanmaları nedeniyle genel kurul kararının iptalinin gerektiğini, taşınmazın şirketin tek mal varlığı olduğunu, TTK.nın 408. maddesi uyarınca bu satışı gerçekleştirme yetkisinin Genel Kurula ait olduğunu ve bu yetkinin devredilemeyen yetkiler arasında olduğunu, bu nedenle yönetim kurulunun yapmış olduğu satış, yönetim kurulunun yetkisi dahilinde olmadığından iptalinin gerektiğini, Yönetim Kurulunun seçimine ilişkin kararın iptaline gerek olmadığını belirtmişlerdir.
Bilirkişiler … ve Prof. Dr. … tarafından Mahkememize sunulan 31/01/2022 tarihli raporda; davalı … … A.Ş.’nin 06.12.2019 tarihli olağan genel kurul toplantısında 328 olumsuz oya karşılık 672 olumlu oyla, oyçokluğuyla yönetim kurulunun ibrası kararı alındığını, bu 672 olumlu oyun yönetim kurulu üyelerine ait olduğunu, diğer bir anlatımla ibra kararının bu oylarla alındığını, oysa TTK. m. 436/2 hükmüne göre yönetim kurulu üyelerinin gerek kendisi gerekse de diğer yönetim kurulu üyelerinin ibrasında oy kullanamayacağının açıkça öngörüldüğünü, dolayısıyla davalı … … A.Ş.’nin 06.12.2019 tarihli olağan genel kurul toplantısındaki yönetim kurulunun ibrasına ilişkin 7 nolu kararın TTK. m. 446/l-b hükmü uyarınca iptaline karar verilmesi gerektiğini, diğer kararlar bakımından bir iptal sebebe bulunmadığını, özellikle belirtilmesi gerektiği ciheti yönetim kurulu üyeleri denetçi ibrasında oy kullanabileceklerinden denetçinin ibrasına ilişkin 8 nolu kararda bir hukuki sakatlık bulunmadığını, yönetim kurulu üyelerinin ibrası kararının iptaline karar verildiğinde, ibra edilmeyen yönetim kurulu üyelerinin yeniden seçilmesine TTK.’da bir engel bulunmadığından, bu durum yönetim kurulu üyeliğine tekrar seçilme kararını sakatlamayacağı için yönetim kurulu üyeliklerine seçim yapılmasına ilişkin 9 nolu kararın iptali talebinin yerinde olmadığını, yine denetçi seçimine ilişkin 11 nolu karar itibariyle de iptal sebebi görülmediğini, TTK. m. 408/no. 1-f kapsamında sayılabilecek şirket taşınmazının genel kurul kararı olmaksızın Yönetim Kurulunca satışı işlemi sebebiyle hatalı olduğu kabul edilse dahi, Bilanço Gelir/Gider hesaplarının okunup müzakere edilerek oyçokluğu ile kabulüne ilişkin kararın, keza denetçi raporunun kabulüne ilişkin karar ile denetçinin ibrasına dair kararın bu sebeple geçersiz veya hukuken sakat olmayacağından bu kurarlar itibariyle de iptal sebebi bulunmadığını belirtmişlerdir.
Mahkememizce toplanan tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde; Davacı vekili, Mahkememizin 09/07/2020 tarihli celsesinde davalı şirketin genel kurulunda alınan 3,4,5,7,8 ve 9 nolu kararların iptaline karar verilmesini talep ettiklerini belirtmiştir. TTK. nın 408/1-f kapsamında sayılabilecek şirket taşınmazının genel kurul kararı olmaksızın Yönetim Kurulunca satışı işlemi sebebiyle hatalı olduğu kabul edilse dahi, yönetim kurulu faaliyet raporunun müzakere edilerek oy çokluğu ile kabul edilmesine ilişkin 3 nolu kararın, Bilanço Gelir/Gider hesaplarının okunup müzakere edilerek oyçokluğu ile kabulüne ilişkin 5 nolu kararın, denetçi raporunun kabulüne ilişkin 4 nolu kararın bu sebeple geçersiz veya hukuken sakat olmayacağından bu kurarlar itibariyle de iptal sebebi bulunmadığından bu maddelere ilişkin iptal talebinin reddine karar verilmiştir.
Yönetim kurulu üyelerinin denetçi ibrasında oy kullanabileceklerinden denetçinin ibrasına ilişkin 8 nolu kararın iptali talebinin yerinde olmadığı, yönetim kurulu üyelerinin ibrası kararının iptaline karar verildiğinde, ibra edilmeyen yönetim kurulu üyelerinin yeniden seçilmesine TTK.’da bir engel bulunmadığından, bu durumun yönetim kurulu üyeliğine tekrar seçilme kararını sakatlamayacağı için yönetim kurulu üyeliklerine seçim yapılmasına ilişkin 9 nolu kararın iptali talebinin yerinde olmadığı anlaşıldığından bu maddelere ilişkin iptal talebinin reddine karar verilmiştir.
Davalı şirketin 06.12.2019 tarihli olağan genel kurul toplantısında 7 nolu maddesinde; 328 olumsuz oya karşılık 672 olumlu oyla, oyçokluğuyla yönetim kurulunun ibrası kararı alındığı, bu 672 olumlu oyun yönetim kurulu üyelerine ait olduğu, buna göre ibra kararının bu oylarla alındığı, TTK.nın 436/2 maddesine göre yönetim kurulu üyelerinin gerek kendisi gerekse de diğer yönetim kurulu üyelerinin ibrasında oy kullanamayacağının açıkça düzenlendiğinden davalı şirketin 06.12.2019 tarihli olağan genel kurul toplantısındaki yönetim kurulunun ibrasına ilişkin 7 nolu kararın TTK.nın 446/l-b maddesi uyarınca iptaline karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak bu maddede alınan kararın iptaline karar verilmiştir.
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın Kısmen Kabulü ile; davalı şirketin 06.12.2019 tarihli Olağan Genel Kurulunda alınan 7 nolu kararın iptaline, fazlaya ilişkin talebin reddine,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesi gereğince alınması gereken 80,70 TL harçtan peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile geriye kalan 26,3‬0 TL harcın davalıdan tahsiline,
3-Davacı tarafından yatırılan başvurma ve peşin harç toplamı 108,8‬0 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince 5.100 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince davanın reddedilen kısma göre belirlenen 5.100 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Davacı tarafından yapılan 3.148,5‬0 TL yargılama giderinin davanın kabul ve ret oranına göre 1/6 sı olan 524,75 TL’sinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
7-Davalı tarafından yapılan 3.000 TL yargılama giderinin davanın kabul ve ret oranına göre 5/6 sı olan 2.500 TL’sinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
8-Davacı tarafından yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Taraf vekillerinin yüzlerine karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Mahkememize sunulacak veya gönderilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 03/03/2022

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır