Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/137 E. 2020/186 K. 26.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/137 Esas
KARAR NO : 2020/186

DAVA : Hakem Kararının Tenfizi
DAVA TARİHİ : 20/01/2017
KARAR TARİHİ : 26/02/2020

Mahkememize açılan davanın dosya üzerinde yapılan incelemesi sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Mahkememizin 30/01/2020 tarih ve … E., …K. sayılı kararı ile; “Bu dava dosyasının HMK.nın 166.maddesi gereğince İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine, Esas kaydının birleştirme nedeniyle kapatılmasına, Yargılamanın İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası üzerinden devamına ve birleştirmenin bu Mahkemeye bildirilmesine” karar verilmiştir.
İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin 20/02/2020 tarih ve … E., … K. sayılı kararı ile; “HMK.166 madde kapsamında davaların bağlantılı olmayan İstanbul… Asliye Ticaret Mahkemesinin… E. (tefrik öncesi … E.) sayılı dosyasının gereğinin takdiri ve infazı için Mahkemesine iadesine karar vermiştir.
İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin kararı sonrasında Mahkememizin …Esas sırasına kayıt edilen dosyanın yapılan incelemesi sonucunda; Mahkememizce birleştirilmesine karar verilen dosyanın İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesince tefrikine karar verilerek Mahkememize geri gönderildiği anlaşılmıştır.
Davaların birleştirilmesi ve ayrılması hususu HMK’nın 166 ve 167. maddelerinde düzenlenmiştir.
6100 sayılı HMK.” Madde 166- (1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.
(2)Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.
(3)Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.
(4)Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
(5)İstinaf incelemesi ayrı dairelerde yapılması gereken davaların da bu madde hükmüne göre birleştirilmesine karar verilebilir. Bu hâlde istinaf incelemesi, birleştirilen davalarda uyuşmazlığı doğuran asıl hukuki ilişkiye ait kararı inceleyen bölge adliye mahkemesi dairesinde yapılır.”
6100 sayılı HMK. “Madde 167- (1) Mahkeme, yargılamanın iyi bir şekilde yürütülmesini sağlamak için, birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaların ayrılmasına, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir. Bu durumda mahkeme, ayrılmasına karar verilen davalara bakmaya devam eder.”
Davaların ayrılması müessesini düzenleyen HMK’nın 167. maddesinin gerekçesinde; Davaların ayrılması başlığını taşıyan bu maddede 1086 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi metnine bağlı kalınmış olup, davaların ayrılmasına karar verilmesi hâlinde mahkeme, davaları başka bir mahkemeye göndermeyip, bizzat bakmaya devam edecektir. Sözü edilen husus, usul ekonomisinin bir gereği olarak bu düzenlemeye yansıtılmıştır.” şeklinde belirtilmiştir.
Öğretide de ayrılmasına karar verilen davalardan her birinin, ayırma kararını veren Mahkemece incelenip sonuçlandıracağını, başka bir mahkemeden gelmiş olsa bile dosyanın geldiği mahkemeye geri gönderilemeyeceği, davanın ayrı bir dosya açılarak ayırma kararı veren Mahkemece incelenip karara bağlanacağı hususu belirtilmiştir. ( Prof. Dr. BAKİ KURU Medeni Usul Hukuku Ders Kitabı S: 389 )
Yargıtay Genel Hukuk Kurulunun 11/04/2019 tarih ve 2016/(7)22-108 E. 2019/452 K. sayılı ilamında da davaların birleştirilmesine karar verilen Mahkemece dosya hakkında karar verilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Tüm bu hususlar göz önüne alınarak; HMK’nın 166/1. maddesindeki birleştirme kararı 2. davanın açıldığı Mahkemece verilir ve bu karar diğer Mahkemeyi bağlar hükmü, 167. maddesindeki bu durumda Mahkeme, ayrılmasına karar verilen davalara bakmaya devam eder hükmü ve 167. maddesinin gerekçesi göz önüne alındığında; Mahkememizce birleştirilmesine karar verilen dosyanın İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından tefrikine karar verildikten sonra dosyanın Mahkememize gönderilmeyip kendi Mahkeme esaslarına kaydederek davayı sonuçlandırılması gerekirken dosyanın Mahkememize gönderilmesinin yasal mevzuat ve uygulamaya uygun olmadığı anlaşılmakla, dosyanın gereğinin takdir ve ifası için İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.

H Ü K Ü M :Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-HMK’nın 166/1 ve 167. maddeleri ile 167. maddesinin gerekçesi göz önüne alındığında Mahkememizce birleştirilmesine karar verilen dosyanın, İstanbul …Asliye Ticaret Mahkemesince tefrikine karar verildikten sonra dosyanın, Mahkememize gönderilmeyip kendi Mahkeme esaslarına kaydederek davayı sonuçlandırılması gerektiğinden dosyanın gereğinin takdir ve ifası için İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oybirliğiyle karar verildi.

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır

**Bu belge 5070 sayılı Kanun Kapsamında Elektronik İmza İle İmzalanmıştır.*