Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2014/1392 E. 2018/717 K. 11.10.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ ESAS NO : 2014/1392 Esas
KARAR NO : 2018/717
DAVA : Kooperatif Üyeliğinden İhraç Kararının İptali
DAVA TARİHİ : 28/03/2014
KARAR TARİHİ : 11/10/2018
Mahkememize açılan davanın yapılan açık yargılaması sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili Bakırköy…Asliye Ticaret Mahkemesine verdiği dava dilekçesi ile; davalı kooperatif yönetim kurulunun 18/12/2013 tarihli 97 sayılı kararı ile müvekkilinin aidat borcunu ödemediği gerekçesiyle 20 adet kooperatif üyeliğinden ihracına karar verildiğini, bu hususta …Noterliğinden 20 adet ihtarname ile 20 adet üyelikten çıkartma işleminin müvekkiline bildirildiğini, müvekkilinin kooperatife böyle bir borcunun bulunmadığını, dairelerin teslim edildiğini, giderin olmadığını, genel kurulun yönetim kuruluna bu konuda yetki vermediğini, kanuna belirtilen sürelerin beklenmeden kooperatif üyeliğinden ihraç kararı alındığını, Kooperatifler Kanunun 27.maddesi gereğince 10 gün süreli ilk yazılı
tebligattan sonra bir aylık süre içerisinde borcun ödenmesi için ikinci kez ikazda bulunması gerektiğini, bu süreye uyulmadan ihraç kararı verildiğini belirterek müvekkilinin 20 adet üyelikten ihracına ilişkin kararının iptaline karar verilmesine talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili verdiği cevap dilekçesi ile; kooperatifin adresinin Şişli ilçesinde olduğunu, bu nedenle yetki itirazında bulunduklarını, yetkili mahkemenin İstanbul Asliye Ticaret Mahkemeleri olduğunu, davacı tarafından İstanbul 30.Asliye Ticaret Mahkemesinde açılan … E. sayılı kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasında mahkemece her pay için ihraç prosedürünün ayrı ayrı uygulanması gerektiği, dava konusu olayda 20 ortaklık için bir tek 1. ve 2. ihtarname gönderilmesinin mümkün olmadığını bu nedenle ihraç kararının geçersiz olduğu gerekçesiyle davacı için alınan ihraç kararının iptaline karar verildiğini, bu kez müvekkili kooperatif tarafından her ortaklık için ayrı ayrı ihtarname gönderildiğini, ihtarnameler arasında yeterli sürenin geçmiş olduğunu, ilk ihtar tarihlerinin 21.06.2012, ikinci ihtar tarihlerinin 30.05.2013 olduğunu, ihtarnamelerinde borç kalemlerinin teker teker belirtildiğini, ikinci ihtarnamelerde yönetim kuruluna atıfta bulunulduğunu, bu nedenle ihraç kararının ve gönderilen ihtarnamelerin usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Bakırköy …Asliye Ticaret Mahkemesi yetkisizlik kararı vererek dosyayı Mahkememize göndermiştir.
Dava; kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasıdır.
İstanbul …Asliye Ticaret Mahkemesinin… E., … K. sayılı dosyası, davalı kooperatife ait ana sözleşme, ticari sicil kayıtları, 1. ve 2. ihtarlar, ihraç kararı incelenmiş ve bilirkişiden rapor alınmıştır.
Mahkememizce toplanan tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde; davacının davalı kooperatifte 20 adet hissesinin bulunduğu, bu 20 adet hisse için daha önce ihraç kararı verildiği, verilen bu ihraç kararlarının iptali için İstanbul 30.Asliye Ticaret Mahkemesinin … E., … K. sayılı dosyasında dava açıldığı, yapılan yargılama sonucunda her bir ortaklık için ayrı ayrı 1. ve 2. ihtarnamenin gönderilmesi gerektiği, bu nedenle 20 ortaklık için tek ihtarname gönderilmesinin geçerli olmadığı gerekçesi ile ihraç kararının iptaline karar verildiği, bu kez davalı kooperatif yönetim kurulu tarafından davacının her bir hissesi için ayrı ayrı noter kanalıyla 1. ve 2. ihtarnamelerinin gönderildiği, 1.ihtarnamelerde borcun ödenmesi için 10 günlük süre verildiği, 1.ihtarnamelerin 25.06.2012 tarihinde tebliğ edildiği, 2.ihtarnamelerde borcun ödenmesi için 1 aylık süre verildiği, 30.05.2013 tarihinde 2. ihtarnamenin tebliğ edildiği, davalı kooperatif yönetim kurulunun 18.12.2013 tarih ve 97 nolu kararı ile davacının kooperatifteki 20 hissesi için ayrı ayrı ihraç kararı verildiği, ihraç kararının davacıya 30.12.2013 tarihinde tebliğ edildiği, davacının 3 aylık süresi içerisinde davayı açtığı, K.K 16.maddesi ve ana sözleşmenin 14.maddesine göre yönetim kurulu tarafından ihraç kararı alınabileceği, buna göre davacının kooperatiften ihracına ilişkin alınan kararların yerinde olduğu ve iptalini gerektirir bir husus bulunduğundan davanın reddine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M :Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan harçlar tarifesi gereğince alınması gerekn 35,90 TL harçtan peşin alınan 25,20 TL harcın mahsubu ile kalan 10,70 TL harcın davacıdan tahsiline,
3-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince 2.180 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
4-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Davalı tarafından yapılan 100 TL yargılama giderinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Davacı vekili ile davalı vekilinin yüzlerine karşı gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Mahkememize sunulacak veya gönderilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.
Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır