Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/661 E. 2021/212 K. 22.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO :2020/661 Esas
KARAR NO:2021/212

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:23/11/2020
KARAR TARİHİ:22/03/2021

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan Zayi Belgesi Verilmesi davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda dosya incelendi.
DAVA :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; E-defter mükellefi olan müvekkili firmanın e-defter dosyaları bir siber saldırı sonucu kullanılamaz hale geldiğini, bu durumun 20.11.2020 tarihinde, veri kurtarma firmasının yaptığı inceleme sonucu tespit edildiğini, dava dilekçesi ekinde bulunan teknik rapordan da anlaşılacağı üzere, kullanılamaz hale gelen e-defter kayıtları 01-02-03/2020 dönemlerine ait olduğunu, kullanılamaz halen gelen 01-02-03/2020 dönemlerine ilişkin e-defter kayıtlarının beratları zaten Gelir İdaresi Başkanlığı’nda mevcut olduğunu, siber saldırıya uğradığı bildirilen ve teknik raporla da işbu durum tespit edilmiş olduğunu, ilgili dönem, bizde bulunan, e-defter kayıtlarına ilişkin zayi belgesine ihtiyaç duyulduğunu, açıklamaları çerçevesinde ve TTK 82/7 uyarınca, bir zayi belgesi talep edilmesi zorunlu hale geldiğini, TTK 82/7 uyarınca tarafımıza 01-02-03/2020 dönemine ait e-defter berat kayıtları konusunda zayi belgesi verilmesini arz ve talep etmiştir.
DELİLLER, DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dosyada delil olarak; dava dilekçesi ve ekleri, Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulama Ve Veri Yönetimi Daire Başkanlığı cevabi yazı içeriği, Veri Kurtarma Raporu ve tüm dosya kapsamı bulunmaktadır.
Dava, 6102 Sayılı TTK’nın 82. maddesine dayalı olarak açılmış, davacının zayi olduğunu ileri sürdüğü 01-02-03/2020 dönemlerine ait e-defter berat kayıtlarına ilişkin zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK’nın 64/3. Maddesinin son cümlesi; “Fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken çıkarılan tebliğle belirlenir” hükmünü,
TTK’nın 82/7. Maddesi de; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir” hükmünü içermektedir.
Yine davanın açıldığı tarihte yürürlükte bulunan, 19/10/2019 tarih 30923 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3 Sıra Nolu Elektronik Defter Genel Tebliği’nde (Sıra No:1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin “Diğer Hususlar” madde başlıklı 7. Maddesinin, 7.1. Maddesi; “e-Defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen “Mücbir Sebep” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir. Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun Başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin (talep edilecek bilgi ve belgeler e-Defter Uygulama Kılavuzunda açıklanır) ibraz edilmesi halinde, mükelleflerin zayi olan e-Defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-Defter ve berat dosyalarının e-Defter uygulaması aracılığı ile Başkanlık sistemine yeniden yüklenmesi için Başkanlık tarafından yazılı izin verilir” hükmünü içermektedir.
Toplanan deliller ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde;
Mahkememizce görülüp karara bağlanan davanın, 6102 Sayılı TTK’nın 82. maddesine dayalı olarak açılmış, davacının zayi olduğunu ileri sürdüğü 01-02-03/2020 dönemlerine ait e-defter berat kayıtlarına ilişkin zayi belgesi verilmesi istemine ilişkin olduğu, bu bağlamda tüm delillerin toplandığı, davacı yanca açılan davanın, TTK 82/7. Maddesindeki yasal hak düşürücü süre içerisinde açıldığının anlaşıldığı, bu kapsamda yapılan değerlendirmede de; TTK’nın 82/7. Maddesine uygun şekilde düzenleme yapılan ve davanın açıldığı tarihte yürürlükte bulunan, 19/10/2019 tarih 30923 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3 Sıra Nolu Elektronik Defter Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin “Diğer Hususlar” madde başlıklı 7. Maddesinin, 7.1. Alt maddesinde, e-defter veya beratlarına ait kayıtların bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren 15 gün içinde yetkili mahkemeden zayi belgesi verilmesini istemesi gerektiğinin hüküm altına alındığı, davacı yanca dosyaya ibraz olunan veri kurtarma raporu incelendiğinde de, davacı yana ait 01-02-03/2020 dönemlerine ilişkin e-defter dosyalarına ulaşılamadığının ve söz konusu verilerin kurtarılamayacak derecede şifrelenmiş olduğunun tespit edildiği, bu haliyle de davacının dava açmakta haklı ve hukuki yararı bulunduğu anlaşıldığından, davanın kabulüne karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın KABULÜ İle;
1-Davacıya ait 01-02-03/2020 dönemlerine ilişkin E defter berat kayıtlarının zayi olduğunun TESPİTİNE,
2-Alınması gereken 59,30 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 44,40 TL harcın mahsubu ile eksik kalan 4,90 TL harcın davacıdan alınarak Hazineye GELİR YAZILMASINA,
3-Yargılama masraflarının davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-HMK 120 maddesi uyarınca davacı tarafından yatırılan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
5-HMK Yönetmeliğinin 58/1. maddesi gereğince taraflardan birinin talebi üzerine kararın ve hükmün taraflara tebliğe ÇIKARTILMASINA,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı HMK’nun 341/1 vd. maddeleri uyarınca; gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde, mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 22/03/2021

Katip …

Hakim …