Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/628 E. 2021/603 K. 20.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/253
KARAR NO :2021/601

DAVA:Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ:12/04/2021
KARAR TARİHİ:16/09/2021

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile; müvekkilinin …. Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından re’sen terkin edilen …-…Tic. Ltd. Şti.’nin ortağı olduğunu, davalı …’in ise şirketin tasfiye edilmeden önceki ortağı ve müdürü olduğunu, …- …Tic. Ltd. Şti. nam ve hesabına ödenmek üzere müvekkilinin, davalı … ile … İnşaat Mühendislik Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. aleyhine…. Asliye Ticaret Mahkemesinin …esas sayılı dosyasından dava ikame ettiğini ve davanın devamı açısından …- …Ticaret Ltd.Şti.’nin ihya edilmesi gerektiğini, …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 10/09/2020 tarihli celsesinde ihya davası açmak konusunda taraflarına yetki ve izin verdiğini, şirketin tasfiyesinin, şirket yetkili organları veya ortakları tarafından istenmediğini, şirket müdürü davalının şirketle ilgili yasal gerekleri yerine getirmemesinden ötürü tasfiyenin Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından re’sen yapıldığını, tüm bu nedenlerle … Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı iken re’sen terkin edilen …-… Mimarlık Ve Mühendislik Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi’nin ihyasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı … Sicil Müdürlüğü vekili cevap dilekçesi ile; Ticaret Sicili Müdürlüğünün, ticaret siciline tescil konusundaki talepleri ilgili yasanın kendisine verdiği yetki ve görev alanı içinde değerlendirdiğini ve sonuca bağladığını, yargı mercii gibi hareket edemeyeceğini, yasal şartların oluştuğu hallerde yapılan işlemle ilgili tescil kararı verildiğini, aksi halde tescil talebine ilişkin gerekçe gösterilerek reddedildiğini, Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde … ticaret sicil numarası ile kayıtlı bulunan … …Ticaret Limited Şirketi’nin dosyasında yapılan incelemede, şirketin 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un 20/1 maddesi ve Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’in 7. maddesi kapsamında Anonim ve Limited şirketlerin sermayelerini asgari tutara yükseltmeleri için son tarih olan 14/02/2014 tarihine kadar sermayesini artırmayarak infisah etmiş olduğunun tespit edilmesinin ardından, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7’nci maddesi ile “Münfesih Olmasına Veya Sayılmasına Rağmen Tasfiye Edilmemiş Anonim ve Limited Şirketler İle Kooperatiflerin Tasfiyelerine ve Ticaret Sicili Kayıtlarının Silinmesine İlişkin Tebliğ”in 5’inci maddesi gereğince resen terkin kapsamına alındığı, tebligat ve ilan prosedürlerinin yerine getirilmesinin ardından 07/07/2014 tarihinde sicil kaydının resen terkin edildiğini ve yapılan işlemin hukuka aykırılık teşkil etmediğini, resen terkin kapsamına alınan şirketlerin, bu durumun kendilerine tebliğinden itibaren iki ay içerisinde münfesih olma sebeplerini ortadan kaldırarak buna ilişkin ispat edici belgeleri Ticaret Sicil Müdürlüğüne ibraz etmesi ya da şirketin faaliyetinin devamının mümkün olmaması halinde aynı süre içerisinde tasfiye memuruna bildirmesi, ayrıca şirketin davacı ya da davalı sıfatıyla sürmekte olan davasının bulunması halinde, (Müvekkili Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce bu hususun tespit edilmesi mümkün olmadığından bahisle) buna ilişkin yazılı beyanı Ticaret Sicil Müdürlüğüne vermesi gerektiğini ancak ihtara rağmen söz konusu şirket yukarıdaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini, ticaret sicilinden 07/07/2014 tarihinde re’sen terkin edilen şirketin ihyası talebinin kabulünün mümkün olmadığını, re’sen terkin tarihi üzerinden beş yıl geçtiğinden şirketin ihyasına karar verilemeyeceğini, müvekkili kurumun şirketi tekrar sicile tescil yükümlülüğünün bulunmadığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı … davaya cevap vermemiştir.
Dava, ticaret sicilden 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 7. maddesine göre resen terkin olunan şirketin ihyası talebine ilişkin bulunmaktadır.
Dosyadaki bilgi ve belgelerden, ihyası talep olunan şirketin … Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında kayıtlı bulunduğu, Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden celp edilen sicil dosyasından; şirketin 07/07/2014 tarihinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 7. maddesine göre resen terkin edildiği, Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilerek tasfiyenin sonlandırıldığı ve şirket tüzel kişiliğinin son bulduğu anlaşılmıştır.
…. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …E. sayılı dosyasının incelenmesinden, davacı … … tarafından davalılar … ve … … Ticaret ve Ltd. Şti. aleyhine 18/12/2009 tarihinde tespit, müdürlük görevinin kaldırılması, haksız rekabetin tespiti ve men’i, maddi ve manevi tazminat talepleriyle dava açıldığı, Mahkemece verilen 18/10/2011 tarih ve …/… E., …/… K. Sayılı kararın Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 14/02/2013 tarih ve 2012/1534 E., 2013/2528 K. Sayılı kararı ile bozulması üzerine Mahkemece bozma ilamına uyularak yargılamaya devam edildiği, Mahkemenin 19/04/2018 tarih ve 2013/… E., 2018/… K. Sayılı kararı ile verilen kararın 23/10/2019 tarih ve 2018/… E., 2019/… K. Sayılı bozma ilamı ile bozulması üzerine Mahkemece bozma ilamına uyularak yargılamaya…. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …E. Sayılı dosyası üzerinden devam edildiği, Mahkemenin 10/09/2020 tarihli celsesinin 1 nolu ara kararı ile davacıya ticaret siciliden terkin edilen şirketin ihyası hususunda dava açması için izin ve yetki verildiği anlaşılmıştır.
6335 sayılı Kanun’un 38.maddesi ile 6102 sayılı TTK’na eklenen Geçici 7. maddesi, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde aşağıda belirtilen halleri tesbit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilden kayıtlarının silinmesinin, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılacağı hükmünü getirmiş ve bu haller beş bent halinde sayıldıktan sonra maddenin 4. fıkrasında tasfiye ve terkin ve ilan yöntemi düzenlenmiş 15. fıkrasında da; ticaret sicilden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaati bulunanların haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içerisinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebileceği hüküm altına alınmıştır. Yine 6102 Sayılı TTK’nun Geçici 7. maddesi 2. fıkrasında; davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Açıklanan bu nedenlerle terkin edilen şirket hakkında…. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …E. sayılı dosyasında, bu davanın açılması için davacı vekiline bu yönde mahkemece yetki ve izin verilmiş olması dikkate alınarak, bu hal, şirketin ihyası için hukuki menfaatin varlığı ve haklı sebep niteliğinde olmakla, yukarda belirtilen bu amaç doğrultusunda şirketin ihyası gerektiği, şirketin, davaya konu iken sicilden terkini anılan TTK düzenlemeleri ve bu hükümlerle varılmak istenen sonuca uygun düşmemektedir. Açıklanan bu nedenlerle terkin edilen şirket hakkında yukarda bahsi geçen dava varlığı ve verilen aynı yöndeki ara karar dikkate alınarak, bu hal, şirketin ihyası için TTK Geçici 7/15. maddesinde öngörülen hukuki menfaatin varlığı ve haklı sebep niteliğinde olmakla, yukarıda belirtilen bu amaç doğrultusunda (şirket hakkındaki dava ve mütekip işlemleri ile sınırlı olmak üzere) şirketin yeniden ihyası gerektiği sonucuna varılmıştır.
İhyası istenen şirket 6102 Sayılı TTK’nun geçici 7. maddesi gereğince sicilden resen terkin edildiğinden, resen terkine dayalı şirket ihyası davalarında davalının sadece ticaret sicil müdürlüğü olması gerektiğinden davacı tarafça davalı … aleyhine açılan davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verilmiştir.
Tüm bu nedenlerle aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacı tarafça davalı … Sicil Müdürlüğü aleyhine açılan davanın kabulü ile; … Ticaret Sicil Müdürlüğüne … sicil nosuyla kayıtlı iken; TTK Geçici 7. maddesi uyarınca re’sen sicilden terkin edilen … …Ticaret Limited Şirketi’nin…. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …Esas sayılı dosyası ve müteakip işlemleri yönünden İHYASINA,
2-Kararın İstanbul Ticaret Siciline tesciline ve ilanına,
3-Davacı tarafça davalı … aleyhine açılan davanın husumet yokluğu nedeniyle REDDİNE,
4-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30-TL harç, peşin olarak alındığından, yeniden alınmasına yer olmadığına,
5-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
6- Ticaret Sicil Müdürlüğü yasal hasım olduğundan davacı taraf lehine vekâlet ücreti takdirine yer olmadığına,
7-6100 Sayılı HMK’nun 333. maddesi gereğince, davacı ve davalılar tarafından yatırılan ve bakiye kalan gider avansının kararın kesinleşmesi sonrası talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda HMK’nun 341/1 ve 345. maddeleri uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 16/09/2021

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır