Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/54 E. 2021/207 K. 18.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2019/54 Esas
KARAR NO:2021/207

DAVA:Ticari Şirket (Yönetim Kurulu Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ:01/02/2019
KARAR TARİHİ:18/03/2021

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan Ticari Şirket Yönetim Kurulu Kararının İptali İstemli) davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili dava dilekçesi ile; davalı şirket … A.Ş’nin 11/03/2018 tarihli ve … karar numaralı yönetim kurulu kararının ve bu karara dayanılarak yapılan tüm işlemlerin yoklukla ve/veya mutlak butlanla malul olduğunu, zira …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …E. sayılı dosyasında ve birleşen …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … E. sayılı dosyasında verilen karar ile davalı yönetim kurulu üyelerinin seçimlerine ilişkin genel kurul kararının yoklukla malul olduğunun tespitine karar verildiğini, bu nedenle söz konusu yönetim kurulu kararının hukuken temsil yetkisi olmayan kişiler tarafından alınmış olduğunu, toplantı ve karar yeter sayısı sağlanmadan alınan bir karar olduğunu, belirterek; söz konusu yönetim kurulu kararının ve bu karara dayanılarak yapılan tüm işlemlerin yoklukla ve/veya mutlak butlanla malul olduğunun tespitine, bu aşamada ihtiyati tedbir mahiyetinde yokluğu talep edilen kararın icrasının durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesi ile; davalı şirketin 11/03/2018 tarihli ve … karar numaralı yönetim kurulu kararının yoklukla ve/veya mutlak butlanla malul olduğunun tespiti talepli davanın haksız olduğunu, davacıların, kanunun azınlık pay sahiplerine tanıdığı hakları kötüye kullanarak ortaklığa zarar verdiklerini, TMK 2. maddesi gereğince davacıların kötü niyetinin korunamayacağını, yönetim kurulu kararının hukuka uygun olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava, şirket yönetim kurulu kararının yoklukla ve/veya mutlak butlanla malul olduğunun tespiti talebine ilişkin bulunmaktadır.
Davacılar vekili dosyaya sunduğu 10/03/2021 tarihli dilekçesi ile, davadan feragat ettiklerini belirtmiştir.
Davalı vekili dosyaya sunduğu 18/03/2021 tarihli beyan dilekçesi ile, davacı tarafın davadan feragat beyanına bir diyecekleri olmadığını, davacı taraftan yargılama gideri ve vekâlet ücreti taleplerinin bulunmadığını belirtmiştir.
Feragat; karşı tarafın muvafakatına bağlı olmadığı gibi (HMK 309/2), kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur (HMK. 311). Ayrıca feragat beyanında bulunan taraf davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine de mahkum edilir (HMK 312/1).
Ne var ki; davalı vekili tarafından verilen dilekçe ile, davacı tarafın davadan feragat etmesi nedeniyle yargılama gideri ve vekalet ücreti talep etmediklerini açıklanmıştır.
Tüm bu nedenlerle, davacının davasından feragat ettiği, vekâletnamesinde davadan feragat yetkisinin bulunduğu, davanın kamu düzenine ilişkin bir dava da olmadığı gözönünde bulundurularak, davanın feragat nedeni ile reddine karar verilerek aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davanın HMK’nun 307. Maddesi gereğince Feragat nedeniyle REDDİNE,
2- Harçlar Kanunu 22. maddesi dikkate alınarak alınması gereken 59,30-TL karar ve ilam harcından peşin olarak alınan 44,40-TL harcın mahsubu ile bakiye 14,90-TL harcın davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
3- Yapılan yargılama giderlerinin davacı gideri yapan taraf üzerinde bırakılmasına,
4- Taraf vekillerince vekâlet ücreti talep edilmediğinden vekâlet ücreti takdirine YER OLMADIĞINA,
5- 6100 Sayılı HMK’nun 333. maddesi gereğince, davacılar ve davalı tarafından yatırılan ve bakiye kalan gider avansının kararın kesinleşmesi sonrası talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair; tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde, mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere her hangi bir Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı.18/03/2021

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır