Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/405 E. 2020/443 K. 21.09.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2019/405 Esas
KARAR NO:2020/443

DAVA:Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ:26/06/2019
KARAR TARİHİ:21/09/2020

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan Zayi Belgesi Verilmesi davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda dosya incelendi.
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin yasal gereği saklamakla mükellef olduğu pek çok defter, kayıt, sözleşme vb. Şirket evraklarının … …A.ş. Tarafından depolandığını, söz konusu şirketin tesislerinde 11/06/2019 tarihinde yangın meydana geldiğini, söz konusu yangın sonucunda müvekkiline ait 29 adet kutu içerisindeki belgelerin zayi olduğunu, söz konusu belgeler ile ilgi … şirketi tarafından müvekkiline mail atıldığını ancak herhangi bir zayiat belgesi düzenlenmediğini yapılan inceleme müvekkiline ait 626 adet müşteri sözleşmesinin 2017 yılına ait müşteri para çıkış talimatlarının ve dijital kayda sahip olmayan denetim bölümüne ait raporlar ile belgelerin yangında tamamen yok olduğunun anlaşıldığını söz konusu belgeler yönünden zayi belgesi verilmesi adına huzurdaki davanın açıldığını beyanla neticeten dilekçelerde ve ekli belgelerde bahsi geçen tüm belgelerin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER, DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dosyada delil olarak; dava dilekçesi ve ekleri, cevabi yazı içerikleri, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamı bulunmaktadır.
Dava, 6102 Sayılı TTK’nın 82. maddesine dayalı açılmış olup, davacının zayii olduğunu ileri sürdüğü ticari kayıtlar yönünden zayi belgesi verilmesi talebini içermektedir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/1. maddesinde her tacirin saklamakla yükümlü olduğu belgeler sayılmış, anılan hükmün 7. fıkrasında bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebi ile ve kanuni saklama süresi içerisinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği düzenlenmiştir.
213 sayılı VUK. 13 maddesinin 2 bendi, vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak yangın, yer sarsıntısı ve su basması gibi afetler sonucu zayi olmayı mücbir sebep olarak tezahür etmektedir.
Davaya konu somut olayda davacı, zayi belgesi verilmesini istediği belgelerin listesini ibraz etmiş ve mahkememizce de bu kapsamda bilirkişiden rapor alınmış olup, bilirkişi raporunun incelenmesinde özetle; “Davacı … A.Ş. ile dava dışı … …A.Ş. arasında 01/11/2013 tarihli bir müşteri hizmetleri sözleşmesi akdedildiği, söz konusu sözleşme kapsamında bilirkişi raporunun 6.b. maddesinde de detaylı olarak belirtildiği üzere davacı tarafından müşteri sözleşmesi, müşteri para çıkış talimatları ve denetim bölümüne ait belgeler olmak üzere 29 adet kutunun arşivlenmek üzere dava dışı … şirketine teslim edildiği, dava dışı … .. şirketinin… Mah. … Sokak No: 16 … adresindeki binanın tamamen yandığı ve davacı şirkete ait içeriği rapordaki tabloda verilen 29 adet kutunun tamamen yanarak Zayi olduğu ve bu yanan kutular içindeki belgelerin TTK. M.82 uyarınca saklanmak zorunda olan belgelerden olduğu, davacı vekili tarafından zayi olduğu iddiası ile dava dilekçesi ekinde belirtilen …A.Ş. tarafından dosyaya sunulan 29 adet kutu numarasının bire bir örtüştüğü” şeklinde tespitler yapılmıştır.
Bilirkişi raporunun denetlenmesinde, raporun hukuki yönleri ayrık olmak üzere, yapılan tespitler bakımından ayrıntılı ve gerekçeli olduğu anlaşıldığından, iş bu rapora itibar edilmiş ve hukuki yönleri ayrık olmak üzere yapılan tespitler bakımından hükme esas alınmasına karar verilmiş ve yargılamaya devam olunmuştur.
Sonuç olarak, yapılan yargılama, toplanan deliller, yapılan bilirkişi incelemesi ve tüm dosya kapsamına göre yapılan değerlendirmede;
Mahkememizce görülüp karara bağlanan davanın, 6102 Sayılı TTK’nın 82. maddesine dayalı açılmış olup, davacının zayi olduğunu ileri sürdüğü ticari kayıtlar yönünden zayi belgesi verilmesi talebine ilişkin olduğu, 6102 Sayılı TTK’nın 82/1. maddesinde her tacirin saklamakla yükümlü olduğu belgelerin sayıldığı, anılan hükmün 7. Fıkrasında da bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebi ile ve kanuni saklama süresi içerisinde ziyaa uğraması halinde, tacirin ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceğinin düzenlendiği, somut olayda davanın, 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açıldığının anlaşıldığı, davacı yanca, zayi belgesi verilmesi istenilen belgelerin listesinin ibraz edildiği ve mahkememizce de bu kapsamda bilirkişiden rapor alındığı, alınan raporda, davacı … A.Ş. ile dava dışı … …A.Ş. arasında 01/11/2013 tarihli bir müşteri hizmetleri sözleşmesinin akdedildiği, söz konusu sözleşme kapsamında bilirkişi raporunun 6.b. maddesinde de detaylı olarak belirtildiği üzere davacı tarafından müşteri sözleşmesi, müşteri para çıkış talimatları ve denetim bölümüne ait belgeler olmak üzere 29 adet kutunun arşivlenmek üzere dava dışı … şirketine teslim edildiği, dava dışı … .. şirketinin… Mah. … Sokak No: 16 … adresindeki binanın tamamen yandığı ve davacı şirkete ait içeriği rapordaki tabloda verilen 29 adet kutunun tamamen yanarak Zayi olduğu ve bu yanan kutular içindeki belgelerin TTK. M.82 uyarınca saklanmak zorunda olan belgelerden olduğu, davacı vekili tarafından zayi olduğu iddiası ile dava dilekçesi ekinde belirtilen …A.Ş. tarafından dosyaya sunulan 29 adet kutu numarasının bire bir örtüştüğü şeklinde tespitler yapıldığı, bilirkişi raporunun denetlenmesinde de, raporun hukuki yönleri ayrık olmak üzere, yapılan tespitler bakımından ayrıntılı ve gerekçeli olduğu anlaşıldığından, iş bu rapora itibar edilmiş ve hukuki yönleri ayrık olmak üzere yapılan tespitler bakımından hükme esas alınmasına karar verilmiş ve davacının da davasını 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açtığı anlaşıldığından, davanın kabulüne karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı yanın dava dışı … A.Ş. … adresinde çıkan yangın sonucu, 3 kutu içerisinde bulunan dijital kopyaları mevcut toplam 626 adet müşteri sözleşmesinin, 15 kutu içinde bulunan 2017 yılına ait Müşteri para çıkış talimatları ile 11 kutu içinde bulunan dijital kayda sahip olmayan denetim bölümüne ait rapor ve belgelerin zayii olduklarının TESPİTİNE,
2-Alınması gereken 54,40 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 44,40 TL harcın mahsubu ile eksik kalan 10,00 TL harcın davacıdan alınarak Hazineye GELİR YAZILMASINA,
3-Yargılama masraflarının davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-HMK 120 maddesi uyarınca davacı tarafından yatırılan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
5-HMK Yönetmeliğinin 58/1. maddesi gereğince taraflardan birinin talebi üzerine kararın ve hükmün taraflara tebliğe ÇIKARTILMASINA,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı HMK’nun 341/1 vd. maddeleri uyarınca; gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle, İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 21/09/2020

Katip …
¸

Hakim ….
¸