Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/348 E. 2020/459 K. 23.09.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2019/348 Esas
KARAR NO:2020/459

DAVA:İSTİRDAT (Ticari Satıma Konu Malın İadesi)
DAVA TARİHİ:31/05/2019
KARAR TARİHİ:23/09/2020

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan İstirdat (Ticari Satıma Konu Malın İadesi) davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda dosya incelendi.
D A V A /
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalı ile müvekkili davacı şirket arasında 6361 Sayılı Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketler Kanunu Çerçevesinde Finansal Kurumlar Birliği’nde … tescil numarası ile tescil edilen 01.02.2016 Tescil tarihli, 01.02.2016 sözleşme tarihli … sözleşme numaralı Finansal Kiralama Sözleşmesi akdedildiğini, davalının sözleşme hükümlerine aykırı davrandığını, davalı kiracı şirkete …. Noterliğinden … tarihli … yevmiye numaralı ihtarname keşide edilerek 60 günlük yasal süre içinde kira borcunun ödenmesini, aksi takdirde sözleşmenin fesih edileceğini ve fesih süresi sonundan itibaren 3 gün içerisinde sözleşme konusu malları teslimi ihtar edildiğini, işbu ihtarnameler kiracı şirket yetkisine usulüne uygun olarak tebliğ edildiğini, davalı kiracının ihtara rağmen borçlarını ödemediğini, davalının sözleşme hükümlerine uymaması neticesi sözleşmenin fesh edilmiş olduğunu, davalı ile davacı arasındaki sürekli borç ilişkisinin sona erdiğini, davalının haksız zilyet durumuna düştüğünü, davalının kiralama konusu malları iade etmemesi üzerine …. Asliye Ticaret Mahkemesi nin … D.iş sayılı dosyasından 29.04.2019 tarihli ihtiyati tedbir kararı alındığını beyanla sözleşmenin feshinin tespiti ile birlikte Finansal kiralama konusu malların aynen iadesini, mahkeme masraf ve ücreti vekâletin davalı tarafa yükletilmesine talep ve dava etmiştir.
S A V U N M A /
Davalı şirkete usulüne uygun olarak dava dilekçesi ve tensip tutanağının tebliğ edildiği, ancak süresinde herhangi bir cevap dilekçesi sunmadığı anlaşılmıştır.
G E R E K Ç E /
Dava, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring Ve Finansman Şirketleri Kanunu 18. vd. maddeleri hükümlerine dayalı olarak açılmış olup, finansal kiralama konusu malların davalı kiracıdan alınarak davacı kiralayana verilmesi istemine ilişkindir.
Dosyada mübrez bulunan ve davacı tarafından davalı şirkete …. Noterliğinden … tarihli … yevmiye numaralı ihtarname ile; taraflar arasında akdolunan Finansal Kurumlar Birliği’nde … tescil numarası ile tescil edilen 01.02.2016 Tescil tarihli, 01.02.2016 sözleşme tarihli … sözleşme numaralı Finansal Kiralama Sözleşmesi kapsamda ödemesi geciken ve muaccel hale gelen borcun 60 günlük yasal süre içerisinde ödenmemesi halinde sözleşmenin feshedileceğinin, fesih süresinden itibaren ise 3 gün içerisinde sözleşme konusu 1 adet “… MODEL … SERİ NO:… …” nin tesliminin ihtar edildiği, ihtarnamenin davalıya 01 Şubat 2019 tarihinde tebliğ edilmiş sayıldığı ve davanın da ihtarnamede de belirtilen yasal süreleri kapsar şekilde 31/05/2019 tarihinde açıldığı anlaşılmıştır.
Finansal kiralama sözleşmesi, sözleşmenin taraflarına tam borç yükleyen bir sözleşmedir. Bu kapsamda TBK 123 ve FFFK’ nın 31. Maddeleri birlikte değerlendirilerek; kiralayanın, finansal kiralama bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya ihtarname çekerek ifa için otuz günlük süre vermesi gerekir. Ancak, sözleşmede, süre sonunda mülkiyetin kiracıya geçeceği kararlaştırılmış ise, bu süre altmış günden az olamaz. Aynı zamanda bir yıl içinde kira bedellerinden üçünü veya üst üste ikisini zamanında ödemeyen kiracılarla yapılan finansal kiralama sözleşmesi kiralayan tarafından derhal feshedilebilir.
Finansal Kiralama konusu mal, 6361 sayılı Kanun 23. maddesi gereğince kiralayan şirketin mülkiyetindedir. 6361 sayılı Kanun 24/1. maddesi hükmü gereğince de kiracı, sözleşme süresince finansal kiralama konusu malın zilyedi olup, malı sözleşmede öngörülen şart ve hükümlere göre özenle kullanmak zorundadır. 6361 sayılı Kanun 30. maddesinde sözleşmenin sona ermesi, 31.maddesinde sözleşmenin ihlali (finansal kiralama bedelini ödemede temerrüde düşme), 32.maddesinde sözleşmenin feshinin sonuçları düzenlenmiş; 6361 sayılı Kanunun 33/1.maddesinde de sözleşmenin kiralayan tarafından feshi halinde (ve yine 30/2.maddede öngörülen “kiracının tasfiye sürecine girmesi gibi” hallere ilişkin olarak sözleşmenin kiracı tarafından feshi halinde de), kiracının finansal kiralama konusu mal yahut malları kiralayana geri vermek ve teslim etmekle yükümlü olduğu belirtilmiştir.
Dosyaya sunulan deliller birlikte değerlendirildiğinde, davalı kiracının finansal kiralama sözleşmesinde belirtilen ödeme tablosu dahilinde kira bedelini ödemediği saptanmıştır. 6361 sayılı Kanun 23/1.maddesi uyarınca finansal kiralama konusu malın mülkiyeti kiralayana aittir. Yine 6361 sayılı Kanun’un 33/1maddesi hükmüne nazaran da sözleşmenin kiralayan tarafından feshi halinde kiracı malı iade ile yükümlüdür. Davalı, finansal kiralama bedelini ödediğini, yahut ödememesi gerektiğini, bedelin istenebilir olmadığını, Türk Medeni Kanunun 6. maddesi ve HMK. 200 ve izleyen maddeleri hükümleri uyarınca yasal delillerle kanıtlayamadığından sözleşme hükümlerine göre malın aynen iadesi ile yükümlü olduğu sonucuna varılarak, davanın kabulüne ilişkin aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M / Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile, davaya konu 1 adet “…. MODEL … SERİ NO:… … MAKİNESİ”nin davalıdan alınarak davacı şirkete AYNEN İADESİNE,
2-Alınması gereken 7.514,10-TL harçtan peşin olarak yatırılan 1.878,53-TL harcın mahsubu ile bakiye 5.635,57-TL harcın davalıdan alınarak HAZİNEYE İRAT KAYDINA,
Davacının peşin harç olarak yatırdığı 1.878,53-TLnin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
3-Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden, karar tarihi Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesap ve takdir olunan 14.400,00-TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
4-Davacının yaptığı ilk masraf 50,80-TL, posta gideri 69,70-TL olmak üzere toplam 120,50-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
5-Taraflarca yatırılan gider ve delil avansından var ise arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde ilgilisine İADESİNE,
Dair; davacı vekili yüzüne karşı, davalı yan yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde, mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere her hangi bir Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı. 23/09/2020

Katip …
e-imzalıdır .

Hakim …
e-imzalıdır .