Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/158 E. 2020/43 K. 28.01.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/158 Esas
KARAR NO : 2020/43

DAVA : İstirdat (Ticari Satıma Konu Malın İadesi)
DAVA TARİHİ : 20/03/2019
KARAR TARİHİ : 28/01/2020

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan istirdat davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda dosya incelendi.
D A V A /
Davacı vekilinin mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesini özetle; … A.Ş ile …A.Ş. Birleşmiş olup birleşme neticesinde … A.Ş ticaret sicilinden terkin edilmiş oluduğundan müvekkilin yeni unvanı …A.Ş. olduğunu, 1 Adet … MARKA … MODEL … ŞASİ SERİ NOLU … MOTOR SERİ NOLU … TİPİ … plakalı mini yükleyici, Aksesuarı ile finansal kiracıya kullanımı için teslim edildiğini, davalı, sözleşme gereği hazırlanıp kesinleşen ödeme planına aykırı hareket ettiğini, finansal kiralama taksitlerini ödemede temerrüde düştüğünü, bu sebeple davalılara, …Noterliğince 11.07.2018 tarih, … yevmiye numaralı ihtarnamesi keşide edildiğini, Finansal Kiralama Kanunu’nun 31. maddesi gereğince temerrüde düşülen toplam 63.278 TL tutarında kira, kira temerrüt borçlarının ödenmesi için 60 gün süre verildiğini, aksi takdirde sözleşmenin feshedileceğini, dava ve takip yoluna başvuracağınin bildirildiğini, davalı, kendisine tebligat yapılmasına rağmen 60 gün içinde ödeme yapmadığını, yükümlülüklerini yerine getirmeyerek sözleşmelerin fesih olmasına neden olduğunu, müvekkili şirketin ileride telafisi mümkün olmayacak zararlarla karşılaşılması olasılığı nedeniyle tedbir talebinde bulunulduğunu, İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin … D.İş sayılı dosyası ile sözleşme konusu menkulün tarafımıza teslimi yönünde İhtiyati Tedbir kararı verildiğini, bu nedenle tedbir kararının mahkemenizce verilecek hükmün kesinleşmesine kadar devamını, yargılama giderleri ile ücreti vekaletin karşı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.

S A V U N M A /
Davalı şirkete usulüne uygun olarak dava dilekçesi ve tensip tutanağının tebliğ edildiği, ancak süresinde herhangi bir cevap dilekçesi sunmadığı anlaşılmıştır.

G E R E K Ç E /
Dava, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring Ve Finansman Şirketleri Kanunu 18. vd. maddeleri ( Mülga 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunun 24 ve 25. Maddesi) hükümlerine dayalı olarak açılmış olup, finansal kiralama konusu malların davalı kiracıdan alınarak davacı kiralayana verilmesi istemine ilişkindir.
Dosyada mübrez bulunan davacı tarafından davalı şirkete … Noterliği kanalıyla keşide edilen 11/07/2018 tarihli… yevmiye numaralı ihtarname ile; 6361 Sayılı Kanun çerçevesinde Finansal Kurumlar Birliğinde … tescil numaralı… sözleşme numaralı Finansal Kiralama Sözleşmesi gereğince 11/07/2018 tarihi itibariyle ödenmesi gereken 56.730,11 TL Kira, 6.548,23 TL Temerrüt borcunun bulunduğu, 60 günlük yasal süre içerisinde borcun ödenmemesi halinde sözleşmenin feshedileceği, fesih süresinden itibaren ise 5 gün içerisinde sözleşme konusu 1 adet “… MARKA … MODEL … ŞASİ SERİ NOLU… MOTOR SERİ NOLU … TİPİ … PLAKALI MİNİ YÜKLEYİCİ” nin teslimine ilişkin ihtarname çekildiği, belirtilen yasal süre içerisinde işlem yapılmaması karşısında sözleşmenin feshedileceğinin ihtar edildiği ve ihtarnamenin dosyamız davakısına 17/07/2018 tarihinde tebliğ edildiği, davanın da ihtarnamede de belirtilen yasal süreleri kapsar şekilde 20/03/2019 tarihinde açıldığı anlaşılmıştır.
Finansal kiralama sözleşmesi, sözleşmenin taraflarına tam borç yükleyen bir sözleşmedir. Bu kapsamda TBK 123 ve FFFK’ nın 31. Maddeleri birlikte değerlendirilerek; kiralayanın, finansal kiralama bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya ihtarname çekerek ifa için otuz günlük süre vermesi gerekir. Ancak, sözleşmede, süre sonunda mülkiyetin kiracıya geçeceği kararlaştırılmış ise, bu süre altmış günden az olamaz. Aynı zamanda bir yıl içinde kira bedellerinden üçünü veya üst üste ikisini zamanında ödemeyen kiracılarla yapılan finansal kiralama sözleşmesi kiralayan tarafından derhal feshedilebilir.
Finansal Kiralama konusu mal 6361 sayılı Kanun 12 ve 23. maddeleri (3226 sayılı Kanunun 17. maddesi) gereğince kiralayan şirketin mülkiyetindedir. 6361 sayılı Kanun 24/1.maddesi (mülga 3226 sayılı Kanun 13. maddesi) hükmü gereğince de kiracı, sözleşme süresince finansal kiralama konusu malın zilyedi olup, malı sözleşmede öngörülen şart ve hükümlere göre özenle kullanmak zorundadır. 6361 sayılı Kanun 30.maddesi sözleşmenin sona ermesi, 31.maddesi sözleşmenin ihlali (finansal kiralama bedelini ödemede temerrüde düşme), 32.maddesinde de sözleşmenin feshinin sonuçları düzenlenmiş; (mülga 3226 sayılı Yasa’nın 21.maddesine göre, sözleşme süresinin dolması, 22.maddesine göre sözleşmenin diğer sebeplerle sona ermesi ve 23.maddesi hükmüne göre de sözleşmenin ihlali hallerinde aynı yasanın 24 ve 25.mad. gereğince) ve 6361 sayılı Kanunun 33/1.maddesinde de sözleşmenin kiralayan tarafından feshi halinde (ve yine 30/2.maddede öngörülen “kiracının tasfiye sürecine girmesi gibi” hallere ilişkin olarak sözleşmenin kiracı tarafından feshi halinde de), kiracı finansal kiralama konusu mal yahut malları kiralayana geri vermek ve teslim etmekle yükümlüdür.
Dosyaya sunulan deliller birlikte değerlendirildiğinde, davalı kiracının finansal kiralama sözleşmesinde belirtilen ödeme tablosu dahilinde kira bedelini ödemediği saptanmıştır. 6361 sayılı Kanun 23/1.maddesi uyarınca finansal kiralama konusu malın mülkiyeti kiralayana aittir. Yine 6361 sayılı Kanun’un 33/1maddesi hükmüne nazaran da sözleşmenin kiralayan tarafından feshi halinde kiracı malı iade ile yükümlüdür. Davalı, finansal kiralama bedelini ödediğini, yahut ödememesi gerektiğini, bedelin istenebilir olmadığını, Türk Medeni Kanunun 6. maddesi ve HMK. 200 ve izleyen maddeleri hükümleri uyarınca yasal delillerle kanıtlayamadığından sözleşme hükümlerine göre malın aynen iadesi ile yükümlü olduğu sonucuna varılarak, davanın kabulüne ilişkin aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.

H Ü K Ü M / Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile, davacı ile davalı arasında imzalanan Finansal Kiralama Sözleşmesine konu 1 adet “… MARKA … MODEL… ŞASİ SERİ NOLU… MOTOR SERİ NOLU … TİPİ … PLAKALI MİNİ YÜKLEYİCİ” nin aksesuarları ve ekipmanları ile davalıdan teslim alınarak davacı şirkete AYNEN İADESİNE,
2-İhtiyati tedbir kararının karar kesinleşinceye kadar DEVAMINA,
3-Alınması gereken 10.246,50-TL harçtan peşin ve ıslah harcı olarak alınan 2.904,55-TL harcın mahsubu ile bakiye 7.341,95-TL harcın davalıdan alınarak HAZİNEYE İRAT KAYDINA,
Davacının peşin ve ıslah harç parası olarak yatırdığı 2.904,55-TL’nin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
4-Davacının yaptığı ilk masraf 50,80-TL, posta gideri 23,00-TL olmak üzere toplam 73,80-TL’nin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
5-Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden, karar tarihi Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince hesap ve takdir olunan 18.200,00-TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
6-Tarafların yatırdıkları gider ve delil avansından kalan miktarın karar kesinleştiğinde ilgilisine İADESİNE,
Dair; davacı vekili yüzüne karşı, davalı taraf yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde, mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere her hangi bir Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip …

Hakim …