Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/502 E. 2018/539 K. 04.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2018/502 Esas
KARAR NO : 2018/539
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 30/05/2018
KARAR TARİHİ : 04/06/2018
Davacı tarafından davalı aleyhine açılan çek iptali davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda dosya incelendi.
D A V A /
Davacı Asilin 30/05/2018 tarihinde vermiş olduğu dava dilekçesini özetle; Müşterisi bulunduğu … … Şubesinden aldığı 22/11/2011 tarihli çek karnesinin …, …,… seri nolu çekleri kaybetmiş olduğunu, çeklerin bedel kısmı ve sair hususlar kısmının doldurulmadığını, çek karnesini bir bütün halinde kaybettiniği, çeklerini kaybettiği için anılan banka tarafından hasaplarının üzerine bloke konulduğunu, hesapları üzerideki blokenin kaldırılması için iş bu çekler için ihtiyati tedbir kararı verilmesini ve çeklerin iptalini talep ve dava etmiştir.
G E R E K Ç E /
Davacı, talebe konu çek koçan ve yaprakları bakımından çek hesap sahibi (çekin keşidecisi) konumunda olup, çek yapraklarının boş olarak çalındığını beyanla, ödeme yasağı kararı verilmesini talep etmiştir.
TTK 818/1-s bendi yollamasıyla TTK 764. Maddesi uyarınca rızası dışında elinden çekin çıkması halinde ödeme yasağı veya iptal isteme hakkı çekin hamiline aittir. TTK 651. ve 757.maddeleri uyarınca keşidecinin dava açma hakkı yoktur. Böyle bir durumda elinden çeki çıkan veya kaybeden keşideciden çek bedelinin istenmesi halinde keşideci borçlu olmadığının tesbiti bakımından yasal yollara müracaat edebilir ancak çek hamiline tanınan ödeme yasağı ya da iptal davası açma hakkını kullanamaz. Bu itibarla çek boş olarak kaybedilmiş olmakla birlikte öncelikle davanın; keşidecinin talep hakkının bulunmaması dikkate alınarak bu nedenle reddi gerekir. Bu nedenlerle davanın reddine ilişkin aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
Yargıtay … Hukuk Dairesi Esas No : …, Karar No : … sayılı ilamında da ” davacı tarafın, zayi edildiğini bildirdiği çeklerde keşideci sıfatıyla yer aldığı, keşidecinin zayi nedeniyle iptal davası açma hakkının olmadığı, zayi edilen belgelerin TTK’nun 780. madde hükümlerinde belirtilen unsurları içermediğinden kıymetli evrak niteliğinde bulunmadıkları gerekçesiyle davanın reddine” dair yerel mahkeme kararı onanmıştır. TTK md. 780’e göre; Çek; a) Senet metninde “çek” kelimesini ve eğer senet Türkçe’den başka bir dille yazılmış ise o dilde “çek” karşılığı olarak kullanılan kelimeyi, b) Kayıtsız ve şartsız belirli bir bedelin ödenmesi için havaleyi,c) Ödeyecek kişinin, “muhatabın” ticaret unvanını,d) Ödeme yerini,e) Düzenlenme tarihini ve yerini, f) Düzenleyenin imzasını, g) (Ek: 15/7/2016-6728/70 md.) Banka tarafından verilen seri numarasını,h) (Ek: 15/7/2016-6728/70 md.) Karekodu içermek zorundadır. Bu sebeple boş olan bir çek yaprağının kıymetli evrak olarak nitelendirilmesi mümkün değildir.
H Ü K Ü M / Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Çek yapraklarının iptali talep olunmakla beyan olunan bilgilere göre kıymetli evrak niteliğinde olmayan evrak için zayii nedeniyle iptal davası açılamayacağından ve aktif husumet ehliyeti olmadığından davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alınmış olduğundan yeniden alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde BIRAKILMASINA,
4-HMK 120.maddesi gereğince davacı tarafından yatırılan gider avansının karar kesinleştiğinde İADESİNE,
5-Karar davacının yokluğunda tensiben verilmiş olmakla; re’sen tebliğine,
Dair; davacının yokluğunda HMK’nun 341/1 vd. maddesi uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda TENSİBEN karar verildi.
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır