Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/355 E. 2021/315 K. 15.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2018/355 Esas
KARAR NO:2021/315

DAVA:Şirket Ortaklığından Çıkma
DAVA TARİHİ:17/04/2018
KARAR TARİHİ :15/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Şirket Ortaklığından Çıkma davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile; müvekkilinin 02/09/2005 tarihinde … …. Ltd. Şti.’nde %5 payla ortak olduğunu, müvekkilinin … Paz.Org.İnş.San. Tic.Ltd Şii.ne Sermaye koyma taahhüdünü yerine getirerek 5.8750,00-TL kadar ödeme yaptığını, müvekkilinin hisselerini …. Noterliği’nin 27/01/2014 tarih ve … yevmiye numaralı Limited Şirket Hisse Devri Sözleşmesi ile …’a devrettiğini, …’ın bu devri Ticaret Sicil Müdürlüğüne bildireceğini devir sözleşmesinde kabul ve beyan ettiğini, fakat bu tarihten sonra şirket karar deflerine noter hisse devri sözleşmesinde belirtildiği gibi karar alınmadığını ve yapılan bu işlemin Ticaret Sicil Müdürlüğüne ve ilgili kurumlara bildirilmediğini, müvekkilinin davalının bu işlemleri yapmamasından dolayı sıkıntılı ve zor günler geçirmekte olduğunu, şirketle hiçbir bağının kalmamasını haklı olarak istediğini belirterek, açıklanan sebeplerden dolayı müvekkilinin … Paz. Org. İnş. San. Tic. Ltd Şti.’nden 27/01/2014 tarihi itibariyle ortaklıktan çıkarılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalılar davaya cevap vermemişlerdir.
Dava, limited şirket ortaklığından çıkma talebine ilişkin bulunmaktadır.
Mahkememizce, davalı şirketin ticaret sicil kayıtları, …. Noterliği’nin 27/01/2014 tarih ve … yevmiye numaralı Limited Şirket Hisse Devri Sözleşmesi dosyamız arasına alınmış, bilirkişiden 08/07/2020 tarihli rapor temin temin edilmiştir.
Limited Şirketlerde hisse devrinin ne şekilde olacağı 6102 Sayılı TTK’nun 595.maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu madde;
“(1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştı­rılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yü­kümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” hükmünü içermektedir.
Davacı şirketteki paylarını …. Noterliği’nin 27/01/2014 tarih ve … yevmiye numaralı Limited Şirket Hisse Devri Sözleşmesi ile …’a devretmiş ise de, bu pay devrinin geçerli olabilmesi 6102 Sayılı TTK’nun 595/2. maddesinde öngörüldüğü üzere ortaklar genel kurulunun onayı gerekmektedir. Nitekim davacı 02/09/2005 tarihinde şirketten pay devralırken önce noterde hisse devri sözleşmesi yapılmış, sonrasında şirket genel kurulunun onayı alınmıştır. Bu itibarla, noterde hisse(pay) devri sözleşmesi yapılmasına rağmen şirket genel kurulunun onayı söz konusu olmadığı için geçerli bir pay devri söz konusu değildir. Kaldı ki, davacı TTK 595/7. maddesi gereğince şirket genel kuruluna herhangi bir başvuru da yapmış değildir. Bu nedenlerle, pay devrinin TTK’nun 595. maddesinde öngörülen usule uygun olarak gerçekleşmemesi nedeniyle davacının ortaklıktan çıkma talebi yerinde bulunmamakta olup, açılan davanın TTK 595/5. maddesinde belirtilen ortağın haklı sebeple şirketten çıkması nedenine dayalı olmaması da gözönünde bulundurularak, davacının bu yöndeki talebinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
Ayrıca pay devri ve dolayısıyla ortaklıktan çıkma talebinin pay sahibi olunan şirkete karşı yöneltilmesi gerekmekte olup, şirket ortağının açılan davada husumet ehliyeti bulunmamaktadır. Bu itibarla davalı şirket ortağı …’a karşı yöneltilen davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davacı tarafça davalı … hakkında açılan davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle REDDİNE,
2- Davacı tarafça davalı … hakkında açılan davanın REDDİNE,
3- Alınması gerekli 59,30-TL karar ve ilam harcından davacı tarafça peşin olarak yatırılan 35,90-TL harcın mahsubu ile bakiye 24,30-TL harcın davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
4- Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5- 6100 Sayılı HMK’nun 333. maddesi gereğince, davacı tarafından yatırılan ve bakiye kalan gider avansının kararın kesinleşmesi sonrası talep halinde yatıran tarafa iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı vekilinin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde, mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere her hangi bir Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı.15/04/2021

Başkan …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Üye …
e-imzalıdır
Katip …
e-imzalıdır