Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/896 E. 2019/297 K. 03.04.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/896 Esas
KARAR NO : 2019/297
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ: 16/10/2017
KARAR TARİHİ: 03/04/2019
Davacı tarafından davalı aleyhine açılan Zayi Belgesi Verilmesi davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda dosya incelendi.
D A V A /
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin … alacagına karsılık olarak 2 adet çek teslim aldığını, söz konusu çeklerin kayıp oldugunun tespit edildiği ve tüm aramalara ragmen çeklere ulaşılamadığını söz konusu çeklerin tahsilâtı mümkün olamadıgından bu durum müvekkilinin mağduriyetine sebebiyet verdiğini, keşidecisi … A.Ş. Olan vade tarihi 20.10.2017 ve keşidecisi…A.Ş. Olan vade tarihi 13.10.2017 2 adet çekin müvekkilinin ileride telafisi imkânsız durumlar ile karsı karsıya kalmaması bakımından, çekler ile ilgili olarak bankaca ödeme yapılmaması için
tedbir kararı verilmesini, çeklerin kötü niyetli üçüncü sahıslar tarafından ele geçirilerek icra takibine konu edilmemesi bakımından ve çeklerin bedelinin müvekkilinin alacagını talep edilebilmesi bakımından ödeme yasagı ile birlikte çeklerin iptaline ve tarafımıza zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmektedir.
G E R E K Ç E /
Davacı vekili, 11/02/2019 tarihli dilekçesinde davadan feragat ettiklerini bildirmiş, vekaletnamesinde de davadan feragat yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Yargıtay … Hukuk Dairesi… Esas, .. Karar sayılı ilamında “Çekişmeli yargıda kural olarak “tasarruf ilkesi” geçerlidir ve taraflar dava konusu üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilirler. Bu suretle davaya son verilebilmesinin bir yöntemi davadan feragattir ve anılan kurum Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 307 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre davanın açıldığı tarihten itibaren hüküm kesinleşinceye kadar kullanılabilen bir hak niteliğindeki feragat, davacının istem sonucundan vazgeçmesi olup, kesin hükmün hukuki sonuçlarını doğurmaktadır. Geçerliliği için davalının rızasına veya mahkemenin kabulüne gerek olmayıp, bu konudaki tek taraflı irade beyanının mahkemeye ulaşması yeterlidir. Mahkemece, yalnızca, feragatin gerçekten anılan anlamı içerip içermediğinin ve yasal yönteme uygun yapılıp yapılmadığının araştırılması ve koşullar gerçekleşmişse feragat nedeniyle davanın reddi yönünde hüküm kurulması gerekmektedir. Diğer taraftan, davacı tarafından feragat bildirimi yapıldıktan sonra mahkemece henüz buna dayalı olarak karar verilmemiş olsa da, feragatten dönülemez. Davacının bu tür durumlarda, hata, hile veya ikrah nedeniyle feragatin geçersiz olduğunu aynı davada ileri sürebilme veya feragatin feshi için ayrı bir dava açabilme hak ve olanağı bulunmaktadır. Feragatin kesin hüküm oluşturma etkisi maddi anlamdadır ve feragat nedeniyle reddedilen dava, aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanılarak yeniden açılamaz.” görüşüne yer verilmiştir.
Feragat, yapıldığı andan itibaren maddi anlamda “kesin hükmü” tüm neticeleri ile doğuran ve davayı esastan sona erdiren bir hukuki işlem olması nedeni ile davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M / Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın feragat sebebiyle REDDİNE,
2-Ödeme yasağı kararımızın kaldırılmasıyla bu hususta ACELE suretle ilgili bankaya müzekkere yazılmasına,
3-Alınması gereken 44,40 TL harçtan peşin alınan 31,40 TL’den mahsubu ile eksik kalan 13,00TL harcın davacıdan alınarak HAZİNEYE İRAD KAYDINA,
4-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
5-HMK 120 madde gereğince yatırdıkları gider avansından kalan miktarın karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE
6- Ödeme yasağının kaldırılması nedeniyle tedbir kararı uyarınca yatırılan teminat hususunda karar kesinleştikten sonra değerlendirme yapılmasına,
Dair; davacı taraf yokluğunda, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde, mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere her hangi bir Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup usulen anlatıldı.
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır