Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/796 E. 2018/861 K. 02.10.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
8. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/796 Esas
KARAR NO : 2018/861
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 13/09/2017
KARAR TARİHİ : 02/10/2018
Davacı tarafından davalı aleyhine açılan itirazın iptali davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda dosya incelendi.
D A V A /
Davacı vekilinin 13/09/2017 tarihinde sunmuş olduğu dava dilekçesini özetle; Müvekkil şirket ile davalı … Şirketi arasında gerçekleşen ticari ilişki sonucunda borçlu şirketin müvekkile olan fatura borçlarını ödememesi üzerine, borçlu şirket aleyhine, faturalarda dayanak gösterilmek suretiyle İstanbul … İcra Müdürlüğü … Esas nolu icra takibi ile takibe geçildiğini ve borçluya (örnek No: …) ödeme emri tebliğ edildiğini, borçlu şirket vekilince 10/03/2017 tarihinde borcun layihatıyla ilgili açıklama yapmaksızın takibe/borcun tamamına itiraz ederek takibi durdurduğunu ve müvekkilin bu alacağı davalının haksız itirazı nedeniyle sürüncemede bırakıldığını, izah edilen bu nedenlerden dolayı, Davalının İstanbul … İcra Müdürlüğü … Esas nolu dosyasındaki 24.018,00 TL alacağa kötü niyetli olarak yapmış olduğu itirazın iptali ile icra takibinin devamına, davalı aleyhine %20 icra inkar tazminatına hükmedilmesine, tüm yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
S A V U N M A /
Davalı şirkete usulüne uygun olarak dava dilekçesi ve tensip tutanağının tebliğ edildiği, ancak süresinde herhangi bir cevap dilekçesi sunmadığı anlaşılmıştır.
G E R E K Ç E /
Davacı vekilinin 07/09/2018 tarihinde uyap sisteminden e-imzalı olarak göndermiş olduğu davadan feragat ettiğine ilişkin dilekçe sunduğu görüldü.
Bu nedenlerle; HMK 307, 309 ve 311 maddeleri gereğince davadan feragatin kesin hükmün sonuçlarını doğurması dikkate alınarak aşağıdaki gibi davanın feragat nedeni ile reddine karar verilmesi gerektiği hüküm ve sonucuna varılmıştır.
Yargıtay …Hukuk Dairesi… Esas, … Karar sayılı ilamında “Çekişmeli yargıda kural olarak “tasarruf ilkesi” geçerlidir ve taraflar dava konusu üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilirler. Bu suretle davaya son verilebilmesinin bir yöntemi davadan feragattir ve anılan kurum Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 307 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre davanın açıldığı tarihten itibaren hüküm kesinleşinceye kadar kullanılabilen bir hak niteliğindeki feragat, davacının istem sonucundan vazgeçmesi olup, kesin hükmün hukuki sonuçlarını doğurmaktadır. Geçerliliği için davalının rızasına veya mahkemenin kabulüne gerek olmayıp, bu konudaki tek taraflı irade beyanının mahkemeye ulaşması yeterlidir. Mahkemece, yalnızca, feragatin gerçekten anılan anlamı içerip içermediğinin ve yasal yönteme uygun yapılıp yapılmadığının araştırılması ve koşullar gerçekleşmişse feragat nedeniyle davanın reddi yönünde hüküm kurulması gerekmektedir. Diğer taraftan, davacı tarafından feragat bildirimi yapıldıktan sonra mahkemece henüz buna dayalı olarak karar verilmemiş olsa da, feragatten dönülemez. Davacının bu tür durumlarda, hata, hile veya ikrah nedeniyle feragatin geçersiz olduğunu aynı davada ileri sürebilme veya feragatin feshi için ayrı bir dava açabilme hak ve olanağı bulunmaktadır. Feragatin kesin hüküm oluşturma etkisi maddi anlamdadır ve feragat nedeniyle reddedilen dava, aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanılarak yeniden açılamaz.” görüşüne yer verilmiştir.
H Ü K Ü M / Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın feragat nedeniyle reddine,
2- Harçlar kanunu 22 maddesi dikkate alınarak alınması gerekli 23,93-TL harcın, peşin harçtan mahsubu ile artan 386,24-TL’nin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı yana iadesine,
3-Davacı tarafça yapılan masrafların üzerinde bırakılmasına, Vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
4-Taraflarca HMK 120 madde gereğince var ise yatırdıkları gider avansından kalan miktarın karar kesinleştiğinde talep halinde taraflara İADESİNE,
Dair, dosya üzerinde verilen karar taraf vekillerinin yokluğunda HMK’nun 341/1 vd. maddeleri uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ya da mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine istinaf dilekçesi sunulmak suretiyle, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.
Katip …
¸e-imzalıdır
Hakim …
¸e-imzalıdır