Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/807 E. 2022/292 K. 23.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2021/807 Esas
KARAR NO :2022/292

DAVA:Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ:13/12/2021
KARAR TARİHİ:23/05/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; “…’nin 2020 yılına ait olağan genel kurul toplantısı için 15.09.2021 tarihinde şirket merkez adresi … Cd. No:64/A …/ İstanbul adresinde toplanılmıştır.1.Olağan genel kurul toplantısında 2020 yılına ait yönetim kurulu faaliyet raporu, 2020 yılına ait bilanço ve gelir tabloları, yönetim kurulunun ibrası, yönetim kurulu üyelerine TTK’nın 395. ve 396. maddelerinde öngörülen yetkilerin verilmesi hususlarında davacı vekili tarafından olumsuz oy kullanılarak toplantı tutağına muhalefet şerhi düşülmüştür.Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu incelendiğinde; rapordaki bilgilerin TTK’nın 516. Maddesine, ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan “Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi” hakkında yayınlanan 08.08.2012 tarihli yönetmeliğe aykırı olduğu saptanmıştır.2020 yılına ait Bilanço ve Gelir tabloları hususunda şirketin gerçek mali durumunu ortaya koymaksızın düzenlenmiştir zira şirketi borçlandıran işlemlere yer verilmeden hazırlanmıştır.Yönetim kurulunun pay sahiplerinin haklarını korumak yerine kendi menfaatleri doğrultusunda hareket ederek şirketi zarara uğratıp borçlandırdığından, hukuka aykırı işlemlere devam edecek olduğundan yönetim kurulunun ibrası ve TTK’nın 395. ve 396. Maddelerde öngörülen yetkilerle donatılması mümkün görülmemiştir….’nin 15.09.2021 tarihinde gerçekleştirilen 2020 yılına ait olağan genel kurulunun 3, 4, 5, ve 6 numaralı maddelerinin iptaline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin birlikte ve zincirleme şekilde davalılara yükletilmesine karar verilmesini ” talep etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; ” Davacı taraf, iptali istenen genel kurula katılmış ve eleştiri düzeyinde kalan beyanlarda bulunmuştur. Görüşmelerde aksi görüşler bildirmiş ancak kararlara muhalif olmamış, yapılan görüşme sırasında, alınacak karara esas olması muhtemel bir öneriye karşı olunduğunun belirtilmesi, alınan karara muhalif olunduğu anlamını taşımaz. Muhalefetin, görüşülen öneriye değil, alınan karara karşı yapılması gerekir. Bu nedenle TTK gereğince öngörülen dava şartı gerçekleşmemiştir.Öncelikle huzurdaki davanın …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas no.lu dava dosyası ile birleştirilmesine,davanın reddine,yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalı taraf üzerine bırakılmasına karar verilmesini ” talep etmiştir.
Dava, davalı şirketin 15/09/2021 tarihinde yapılan 2020 Yılına ait Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda alınan 3,4-5,6 kararların iptaline yönelik genel kurul karar iptali davasıdır.
…. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyasının incelenmesinde; davalısının … A.Ş. olduğu, davanın bu davamıza da konu teşkil eden, davalı şirketin 15/09/2021 tarihinde yapılan 2020 yılı olağan genel kurul toplantılarında alınan kararların hükümsüzlüğünün tespitine ve iptaline yönelik olduğu anlaşıldı.
TTK 448/2 mad’de ” İptal davasında üç aylık hak düşürücü sürenin sona ermesinden önce duruşmaya başlanamaz.Birden fazla iptal davası açıldığı taktirde davalar birleştirilerek görülür ” hükmünü içermekte olup 6100 sayılı HMK.nun 166. maddesi uyarınca “(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. ” denilmektedir.
Mahkememizdeki iş bu davanın TTK 448/2 mad.uyarınca …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile birleştirmesi gerekmekte olup mahkememizin iş bu dava dosyası ile …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası arasında fiili ve hukuki bağlantının mevcut olduğu, TTK 448. Md. Gereğince genel kurul kararlarının iptali davalarının birlikte görülmesi gerektiği, usul ve dava ekonomisi de göz önüne alınarak her iki dava dosyasının birleştirilmesine, yargılamanın daha önce açılan …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine, dosyamız esasının bu şekilde kapatılmasına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememiz dava dosyası ile …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyaları arasındaki hukuki ve fiili irtibat TTK 448/2 ve HMK 166. maddesi gereğince dosyamızın …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Yargılamaya …. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası üzerinden devamına,
3-HMK 331. Mad. Gereğince harç, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin birleşen dosya üzerinden karara bağlanmasına,
Dair tarafların yokluğunda HMK 168. md. gereğince esas hükümle birlikte istinaf yolu açık olmak üzere tensiben oy birliği ile karar verildi.23/05/2022

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …