Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1042 E. 2018/1475 K. 31.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/1032 Esas
KARAR NO : 2018/1470
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 07/11/2018
KARAR TARİHİ: 31/12/2018
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
1-Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin, davalı şirket ile arasındaki ticari ilişki kapsamında ” … ” isimli sinama filminin cat hizmetini verdiğini, ayrıca müvekkili şirkete bağlı … isimli oyuncunun filmde rol aldığını, davalı şirketin düzenlenen fatura bedelini ödememesi üzerine, alacağın tahsili amacıyla Bakırköy… İcra Müdürlüğü …E. sayılı dosyası ile takip yaptıklarını, davalının itirazı üzerine takibin durduğunu, belirterek itirazın iptaline, yargılama giderlerinin davalılara yüklenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
2-Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Öncelikle huzurdaki davada Mahkeme görevli olmayıp, davacı iddiasında belirtilen hizmet sinema eserine ilişkin olmakla görevli mahkeme Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi olduğunu, Nitekim FSEK madde 5 “Sinema eserleri, her nevi bedii, ilmi, öğretici veya teknik mahiyette olan veya günlük olayları tespit eden filmler veya sinema filmleri gibi, tespit edildiği materyale bakılmaksızın, elektronik veya mekanik veya benzeri araçlarla gösterilebilen, sesli veya sessiz, birbiriyle ilişkili hareketli görüntüler dizisidir.” Şeklinde tanımlamış olduğu üzere huzurdaki davanın konusu sinema eserine ilişkin olduğunu, müvekkilinin davacıya herhangi bir borcunun olmadığını, davacının dayandığı delillerin kendi tanzim ettiği deliller olduğunu, davacının ödendiğini ikrar ettiği faturayı dava konusu yaptığını belirterek davanın usulden ve esastan reddini talep etmiştir.
3-Dava, davacının, davalı şirketin çektiği sinama filminde verdiği hizmetten doğan alacağın tahsili için yapılan takibe itirazın iptali talebine ilişkindir.
4-HMK’nun 1. Maddesi uyarınca mahkemelerin görevi, ancak kanunla düzenlenir ve göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir.
6102 Sayılı TTK nun 4. maddesinde ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi kurumu düzenlenmiştir. TTK nun 4. maddesine göre; Her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılır. Yine tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın; TTK ndan, TMK nun 962–969. maddelerinden, TBK nun 202, 203, 444, 447, 487–501, 515–519, 532–545, 547–554, 555–560 ve 561–580. maddelerinden, fikrî mülkiyet hukukuna dair mevzuattan, borsa, sergi, panayır ve pazarlar ile antrepo ve ticarete özgü diğer yerlere ilişkin özel hükümlerden ve bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, finansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin düzenlemelerden doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılır.
TTK nun 5. maddesinde de ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi kurumundan hareket ederek asliye ticaret mahkemelerinin görevli olduğu dava ve işler düzenlenmiştir. TTK nun 5. maddesine göre; Asliye ticaret mahkemeleri tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevlidir. Yine özel kanunlardan doğan özel hükümler uyarınca ticaret mahkemesinde görülecek diğer dava ve işlere asliye ticaret mahkemesinde bakmakla görevlidir.
TTK’nın 4. maddesi incelendiğinde, üç grup ticarî davanın bulunduğu, ayrımın 1- Mutlak Ticari Davalar, 2- Havale, Vedia ve Fikir ve Sanat Eserlerine İlişkin Haklardan Doğan ve Bir Ticarî İşletmeyi İlgilendiren Davalar 3- Nispi Ticari Davalar olarak yapılabileceği, tarafların sıfatına ve işin ticarî işletmeyle ilgili olup olmadığına bakılmaksızın ticarî sayılan davaların (mutlak ticarî davalar); ticarî sayılması için en azından bir ticarî işletmeyi ilgilendirmesi gereken davalar ve her iki tarafın da ticarî işletmesiyle ilgili hususlardan doğan davalar (nispî ticarî davalar) olarak nitelendirilebileceği, Mutlak Ticarî Davaların, 6102 Sayılı TTK’ nın 4/1.a bendinden f’ bendine kadar sayılan hususlardan doğan davalar ile özel kanun hükümleri gereği (Mutlak) ticarî sayılan davalar olarak ikiye ayrılabileceği, tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın belirtildiği gibi bu tür davaların mutlak ticarî dava sayılacağı ve Ticaret Mahkemelerinin görevine gireceği, havale, vedia ve fikir ve sanat eserlerine ilişkin haklardan doğan uyuşmazlığın ticarî dava sayılabilmesi için, uyuşmazlığın, taraflardan birinin ticarî işletmesiyle ilgili olması koşulu aranmayacağı (TTK 4.1, son cümle), nispi ticari davalar ile ilgili olarak ise; TTK 4/1 Maddesinde yer alan hükme göre “her iki tarafın da ticarî işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davalarının” ticarî dava sayılacağı, taraflardan yalnız birinin ticarî işletmesi ile ilgili olarak yasada sayılanlar dışında sözleşmelerden doğan uyuşmazlıkların, ticarî davaya vücut vermeyeceği, taraflardan birinin ticarî işletmesini ilgilendiren bu tür sözleşmelerin, her ne kadar TTK 19.2 uyarınca diğer taraf için de ticarî iş sayılırsa da, bu durumun, davanın TTK 4/l’e göre (nispî) ticarî dava sayılmasını gerektirmeyeceği anlaşılmıştır.
Somut olayda; dava konusu talebin sinama filminden ” eser “den kaynaklı alacağın tahsili amacıyla yapılan icra takibine itirazın iptali olduğu, ticari nitelikte bir dava olmayıp, uyuşmazlğın çözüm yerinin asliye ticaret mahkemeleri olmadığı, huzurdaki davaya bakma görevinin 5846 Sayılı Yasanın 5728 Sayılı Yasanın 151. maddesi ile değişik 76. maddesinin 1. fıkrasına göre ihtisas mahkemeleri olan Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu anlaşılmakla, Mahkememizin görevsizliğine karar verilerek aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE, dava dilekçesinin görevsizlik sebebiyle REDDİNE,
Mahkememizin görevsizliği nedeni ile HMK 20 mad. Gereğince gerekçeli kararın taraflara tebliği ile kararın kesinleşmesinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde talep edilmesi halinde dava dosyasının görevli İSTANBUL NÖBETÇİ FİKRİ SINAİ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİNE gönderilmesine,
Belirtilen 2 haftalık süre içerisinde talepde bulunulmaması ve süresinden sonra talepte bulunulması halinde mahkmemize davanın açılmamaış sayılacağının karar verileceğinin ihtarına(ihtar edildi)
HMK 331 md gereğince harç vekalet ücreti ve yargılama giderlerin görevlii mahkemece karar bağlanmasına,
Artan gider avansının dosyasına aktarılmasına,
Dair, tarafların yokluğunda, tebliğden itibaren 15 günlük yasal süresi içerisinde İstinaf Yargı yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda oy birliği ile karar verildi.
Katip …
Başkan …