Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/974 E. 2018/1439 K. 28.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/974 Esas
KARAR NO : 2018/1439 Karar
DAVA : Tazminat
DAVA TARİHİ: 07/11/2017
KARAR TARİHİ: 28/12/2018
Mahkememizde görülen tazminat davasının yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı Vekili Dava Dilekçesinde Özetle; 09/01/2015 tarihinde davalı şirket tarafından ZMMS ile sigortalı olan … plaka sayılı araç sürücüsünün asli ve tam kusurlu olarak tek taraflı trafik kazasında yaya olarak bulanan müvekkili …’e çarpması sonucu müvekkilinin basit tıbbı müdahale ile gidilemeyecek şekilde yaralandığını, kaza sonrası Gönen Devlet Hastanesi’nde müvekkilinin tedaviye alındığını, tedavilere rağmen tamamen iyileşemeyerek daimi sakat kaldığını ve bu durumun ATK tarafından alınacak rapor ile tespit edilebileceğini, dava konusu kaza sebebiyle davalı şirkete 22/09/2017 tarihinde yapılan müracaat üzerine açılan hasar dosyasından bugüne kadar taraflarına bir ödeme yapılmadığını beyan ederek yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilerek şimdilik 5.000,00 TL maddi tazminatın karşı taraftan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı Vekili Cevap Dilekçesinde Özetle; Dava şartının yerine getirilmemesi sebebi ile davanın usulden reddi gerektiğini, davacı tarafından müvekkili şirkete eksik evrak ile başvurulduğunu, bu sebeple müvekkilinin tazminat miktarını belirleyebilmesi ve ödeme yapabilmesinin mümkün olmadığını beyan ederek yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilerek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Delillerin toplanması aşamasında, tarafların sulh protokolü yapılarak anlaşmaya vardığı, tarafların birbirlerinden yargılama gideri ve vekalet ücreti talep etmeyerek ve protokole istinaden davacının davadan feragat ettiği anlaşılmıştır.
Tüm Dosya Kapsamı Değerlendirildiğinde:
Davadan feragat 6100 Sayılı HMK’nın 307 maddesi hükmü gereğince uyuşmazlığı ve dolayısıyla davayı sona erdiren, davalı tarafın kabulünü gerektirmeyen ve kesin mahkeme hükmünün hukuksal sonuçlarını doğuran bir taraf işlemidir. 6100 Sayılı HMK’nın 311 maddesi hükmüne uygun olarak davacının davadan feragatinin mahkemece saptanması halinde feragat sebebiyle davanın reddine karar verilmesi gerekir. Davacı vekilinin vekaletnamesindeki yetki durumu incelendiğinde davadan feragata yetkili olduğu saptanmaktadır. Feragat bildirimi de 6100 Sayılı HMK’nın 309. maddesi hükmüne uygun olarak mahkemece tesbit olunmuştur. Bu yasal nedenlerle davanın feragat sebebiyle reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandı Üzere;
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Kanunu uyarınca hesaplanan maktu 35,90-TL harcın peşin alınan 31,40-TL harçtan mahsubu ile eksik 4,50-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Taraflarca talep edilmediğinden vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
4-Yargılama giderinin davacı taraf üzerinde bırakılmasına,
5-Gider/delil avansının artan kısmının, karar kesinleştiğinde ilgilisine iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar verildi.
Katip
Hakim