Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/144 E. 2018/1145 K. 06.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2017/144 Esas
KARAR NO : 2018/1145 Karar
DAVA : Sigorta (Mal Sigortası Kaynaklı)
DAVA TARİHİ: 15/02/2017
KARAR TARİHİ: 06/11/2018
Mahkememizde görülmekte olan Sigorta (Mal Sigortası Kaynaklı) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı Vekili Dava Dilekçesinde Özetle; müvekkilinin Mardin’in Nusaybin ilçesinde bulunan evindeki eşyalarını davalı … şirketi nezdinde terör olaylarına karşı sigortalattığını, 14/03/2016 tarihinde … tarafından sokağa çıkma yasağı kararı verildiğini, müvekkilinin tüm eşyalarını evinde bırakarak İstanbul’a göç etmek zorunda kaldığını, kolluk kuvvetleri ile terör grubu arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle eşyalarının zarar gördüğünü, müvekkilinin bu durumdan dolayı büyük mağduriyete uğradığını, sokağa çıkma yasağının kaldırılması ve çatışmaların sona ermesinden sonra sigorta şirketine başvuruda bulunulduğunu ancak sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmayacağının bildirildiğini, müvekkilinin evinde ve eşyalar üzerine oluşan zararın davalıdan tazminine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Vekili Cevap Dilekçesinde Özetle; dava dilekçesinde talebin konusunun talep miktarının ve zarar kalemlerinin anlaşılmadığını, davanın usulden reddinin gerektiğini, dava konusu konutun hukuki vasfının belli olmadığını, davacının mülkiyet hakkının bulunup bulunmadığının belli olmadığını, poliçenin hükümsüz olduğunu, talebin teminat dışı olduğunu, davanın …’ne ve …’na ihbarını talep etmiştir.
Mahkememizce tüm deliller toplanmış ve gerekli araştırmalar yapılmıştır.
Tüm Dosya Kapsamı Bir Bütün Olarak Değerlendirildiğinde;
Dava, konut sigorta poliçesinden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
28.11.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 2. maddesinde kanunun kapsamı “Bu Kanun her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar.” şeklinde açıklanmıştır. Kanun’un “tanımlar” başlıklı 3. maddesinde ise tüketici işlemi, “Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onunu adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekalet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dahil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder.” biçiminde tanımlanmıştır.
6502 sayılı TKHK’nın 73. maddesi uyarınca tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğacak uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemesi görevli kılınmıştır.
Somut olayda; davacı ile davalı …Ş. arasında “davacıya ait ev ve ev içerisindeki eşyaları kapsar şekilde konut sigorta poliçesi” düzenlenmiş olup, sigortalı evde meydana gelen hasarın tazmini için bu dava açılmıştır. Dava tarihi olan 15.02.2017 tarihinde 6502 sayılı Yasa yürürlükte olup, dava konusu edilen sigorta poliçesi 6502 sayılı Kanun’un 3/1. maddesi kapsamında tüketici işlemi niteliğindedir. Bu durum karşısında tüketici işleminden kaynaklanan uyuşmazlığa yukarıda belirtilen yasa hükümleri uyarınca Tüketici Mahkemesince bakılmalıdır.
HMK’nın 114/1-c maddesi uyarınca görev dava şartıdır ve aynı kanunun 115. maddesine göre mahkemeler dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Bu durumda davaya bakma görevi mahkememize ait olmayıp, Tüketici Mahkemesi görevlidir. Açıklanan bu sebeplerle aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE, dava dilekçesinin görevsizlik sebebiyle REDDİNE,
2-Kararın kesinleşmesinden itibaren 2 hafta içinde Mahkememize başvurularak dilekçe verilmesi halinde dosyanın İstanbul Nöbetçi Tüketici Mahkemesi’ne gönderilmesine,
3-HMK’nın 20.Maddesi uyarınca belirtilen süre içerisinde dosyanın gönderilmesi için talepte bulunulmaması halinde davanın açılmamış sayılmasına,
4-HMK’nın 331. Maddesi uyarınca harç-vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin görevli mahkemece değerlendirilmesine,
5-Artan gider avansının dosyasına aktarılmasına,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.
Katip …
e-imzalıdır
Hakim …
e-imzalıdır
Bu Belge, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanununa Göre Güvenli Elektronik İmza İle İmzalanmıştır.