Emsal Mahkeme Kararı İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/1123 E. 2019/867 K. 17.12.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/1123
KARAR NO : 2019/867

DAVA : İTİRAZIN İPTALİ
DAVA TARİHİ : 25/12/2017
KARAR TARİHİ : 17/12/2019

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVACININ TALEBİ:
Davacı … Şti. vekili verdiği dava dilekçesinde, davalı … A.Ş.’den faturaya dayalı alacak olduğunu, söz konusu fatura bedellerinin ödenmediğini, bu nedenle davalı aleyhine İstanbul … İcra Dairesinin …sayılı dosyasından icra takibi başlattıklarını, takibe davalı tarafın itiraz ettiğini, itiraz üzerine de itirazın iptali davası açtıklarını belirtmiştir.

DAVALININ TALEBİ:
…A.Ş. davaya cevap dilekçesi vermeyerek 6100 sayılı HMK m.128’e göre dava konusu maddi vakıaları inkâr etmiştir.

DAVANIN HUKUKİ NİTELİĞİ:
Dava, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 207 ve davamı maddelerine göre alım satım sözleşmesinden kaynaklı alacak için başlatılmış icra takibine itiraz nedeniyle 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m. 67’ye göre itirazın iptali davasıdır.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Davalı taraf, İstanbul … İcra Dairesinin… sayılı dosyasını, faturaları, hesap dökümlerini, ticari defterleri, tanık beyanlarını, yemin delilini ve bilirkişi incelemesini delil olarak sunmuştur.
Davalı HMK m. 126’ya göre cevap ve delil dilekçesi sunmamış, HMK m. 139’a göre ön inceleme ve HMK m. 144’e göre tahkikat duruşmasına usulüne uygun şekilde çağrıldığı halde katılmamıştır. HMK m. 186’ya göre usulüne uygun şekilde çağrıldığı sözlü yargılama duruşmasına da katılmamıştır.
Dava, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 207 ve davamı maddelerine göre alım satım sözleşmesinden kaynaklı alacak için başlatılmış icra takibine itiraz nedeniyle 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m. 67’ye göre itirazın iptali davasıdır.
Davacı taraf kendi ticari defterlerine delil olarak dayanmış olup 6100 sayılı HMK m. 266 ve 222’ye göre her iki taraf ticari defterleri üzerinde mali müşavir bilirkişi aracılığı ile bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmiştir. Davalı taraf ticari defterlerini sunmamış, bilirkişi incelemesi davacı defterleri üzerinde yapılmıştır. Hazırlanan 10.10.2018 tarihli bilirkişi raporunda takip tarihi itibariyle davacının davalıdan bir alacağının bulunmadığı, dosyaya sunulan muavin defter dökümlerinde alacaklı gözükse de ticari defterlerde alacak bakiyelerinin bulunmadığı tespit edilmiştir.
6100 sayılı HMK m. 222/III’e göre; “İkinci fıkrada belirtilen şartlara uygun olarak tutulan ticari defter kayıtlarının sahibi ve halefleri lehine delil olarak kabul edilebilmesi için, diğer tarafın aynı şartlara uygun olarak tutulmuş ticari defterlerindeki kayıtların bunlara aykırı olmaması veya ilgili hususta hiç bir kayıt içermemesi yahut defter kayıtlarının aksinin senet veya diğer kesin delillerle ispatlanmamış olması gerekir. Bu şartlara uygun olarak tutulan defterlerdeki sahibi lehine ve aleyhine olan kayıtlar birbirinden ayrılamaz.” Bu madde kapsamında kendi ticari defterine delil olarak dayanan davacı alacağının varlığını kanıtlayamadığından davanın reddine yönelik olarak aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince hesaplanan 44,40-TL maktu karar harcının peşin alınan 297,81-TL harçtan mahsubu ile artan 253,41-TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde DAVACIYA İADESİNE,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-Kullanılmayan gider/delil avansının karar kesinleştiğinde ilgilisine iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip …
*e-imzalıdır

Hakim …
*e-imzalıdır